Salvador Vidal: «Les matemàtiques ens faciliten la vida, no podríem viure sense»

09/05/13
Comparteix aquesta informació

El professor de la Facultat d'Educació, Salvador Vidal, acaba de publicar el llibre 'El día del número, motivación de la matemática', en què ha recollit la seva experiència com a professor de matemàtiques durant més de vint anys i explica el Dia del Número, ideat aleshores amb la finalitat de fer fàcil i accessible aquesta ciència.

La qüestió era poder posar fi al tabú que tan sovint es fa present a l’hora d’estudiar matemàtiques. “Fan tanta por –explica el professor Vidal– per un problema d’actitud, i perquè no s’han explicat prou bé. A primària cal fer de la matemàtica un joc, en què l’alumne se senti protagonista, cal fer una matemàtica funcional i significativa”.

Amb aquesta idea al cap, Salvador Vidal i l’equip de professors del Departament de Matemàtiques de la Residència Escolar Bell-lloc de la Roca del Vallès van inventar el Dia del Número. “És una jornada –explica el professor– que, a través d’un conjunt d’activitats lúdiques de caràcter matemàtic molt variat, implica activament tant els alumnes com els professors del centre, amb la finalitat de motivar-los”. De fet, gràcies a l’èxit que van tenir, la diada es va repetir any rere any i després la va exportar a l’escola Santa María del Pino, a Alella.

Salvador Vidal és avui professor a la Facultat d’Educació de la UIC, on explica a l’alumnat la importància de la ciència matemàtica i del fet de saber-la explicar bé. “Les matemàtiques –ens diu– faciliten la vida de cadascú: no podríem viure sense. De fet, alguns antropòlegs diuen que primer van aparèixer els nombres i després les lletres. Era una necessitat. Els prehistòrics feien càlculs (pedra). Les pedres van ser les primeres calculadores. Quan els homes sortien a caçar, per exemple, deixaven una pedra a l’entrada del campament i quan tornaven l’agafaven, de manera que a la tribu podien saber els homes que no havien tornat”.

Així doncs, el professor Vidal ha anat transmetent aquest missatge que “les matemàtiques sempre són aplicables. Hi ha conceptes que són més assequibles i fàcils de veure’n l’aplicació, i d’altres que, encara que no ho sembli, són útils a l’enginyeria, o a l’arquitectura. De fet la matemàtica resol problemes que de moment semblava que no eren útils i després se n’ha trobat l’aplicació al món físic”.

És un missatge que ara es pot llegir en el llibre Día del número, motivación de la matemática, més de 500 pàgines publicades per l’editorial Publicia.