Santi Vila: «És necessari que des de l’administració engeguem campanyes de sensibilització per a la protecció de la cultura»

03/02/17
Comparteix aquesta informació

El conseller de Cultura, juristes, influencers i polítics van participar ahir en una jornada que va reunir dues-centes persones per parlar sobre com es pot combatre la pirateria.

Santi Vila: «És necessari que des de l’administració engeguem campanyes de sensibilització per a la protecció de la cultura»

L’Aula Magna de UIC Barcelona va acollir ahir la segona edició del Laboratori de Pirateria, organitzat per l’empresa Red Points i la Facultat de Dret. 

El conseller de Cultura, Santi Vila, va fer la cloenda de l’acte. Vila, va recalcar la importància que tots els agents afectats estiguin units en la lluita per la protecció de dades i els drets d’autor. A més, Vila va afirmar: “És necessari que des de l’administració engeguem campanyes de sensibilització per a la protecció de la creació artística”. El conseller va explicar que aquesta sensibilització és encara més necessària quan avui dia la producció tecnològica fa més fàcil l’accés a la cultura.  

Per part seva, Elvira Tejada de la Fuente, fiscal de Sala Coordinadora en matèria de Criminalitat Informàtica, va aportar a l’inici de la tarda la visió més jurídica. Tejada va analitzart les novetats a l'article 270 i ss. amb motiu de la reforma de 2015 i la interpretació a l'esmentat precepte en la Circular 8/2015 de la Fiscalia General de l'Estat.  

La defensa dels continguts a internet, la propietat intel·lectual i els drets de l’autor i l’IVA cultural van ser alguns dels temes que es van tractar al llarg del debat. Amb una primera ronda de vuit minuts per intervenció, els onze ponents van exposar la seva experiència des del seu àmbit d’expertesa en la matèria. Els convidats provenien d’àmbits ben diferents, hi van intervenir: Samuel Molina “Fukuy”, youtuber i creador de videojocs; José Manuel Tourné, director general de la Federació Antipirateria; Josep Jover, advocat i excandidat del Partit Pirata; Jorge Navarro, advocat penalista, soci de Molins & Silva, Defensa Penal; David Maeztu, advocat especialitzat en Dret a Internet, propietat intel·lectual i tecnologia i soci d’Abanlex; Montserrat Nebrera, professora de Dret Constitucional a UIC Barcelona; David Escamilla, periodista de RNE; Víctor Domingo, president de l’Associació d’Internautes; David López, CEO de Producciones Vikingas; Manuel Martínez Ribas, soci-director d’ID Law Partners Brugueras, i Josep Coll, fundador de Red Points Anti-Piracy Solution. 

En el debat van sorgir preguntes sobre la gratuïtat d’internet, la sensibilització dels ciutadans en matèria de creació artística, el terme “pirateria”, i com ha afectat la digitalització en propagar aquest tipus de delictes de manera massiva. Tots ells van coincidir que cal incrementar la sensibilització i l’educació perquè es respectis els drets d’autor i la propietat intel·lectual. 

José Ramón Agustina, professor de UIC Barcelona i director del Màster en Ciberdelinqüència, afirma que la universitat organitza i acull "jornades com aquesta per tal de sensibilitzar la societat en favor dels drets d'autor i retornar a la cultura el seu valor original, tot protegint el ciberespai davant dels delictes de pirateria i d'altre ciberdelictes que atemptem contra els drets de les persones i de les empreses". 

Per la seva banda Josep Coll, fundador de Red Points, insisteix en la necessitat de protegir els continguts Premium del teixit empresarial, de la propietat intel·lectual i la indústria de l'entreteniment i cultural. Coll mostra el seu optimisme per les solucions existents ja en el mercat per a la protecció de dades i, sobretot, perquè "aquests continguts Premium són moneda de canvi per a romandre en una companyia determinada que ofereix serveis a internet; i per tant es genera la necessitat de protegir-lo, perquè el mateix tingui valor per al consumidor final, que no ho pugui trobar gratuïtament". 

La jornada va reunir més de dues-centes persones del món del dret, la comunicació, la cultura i la seguretat informàtica.