Set 'compliance officers' comparteixen les seves experiències en la inauguració del curs que ofereix la Facultat de Dret

05/10/16
Comparteix aquesta informació

Set compliance officers de les empreses Abertis, CaixaBank, Novartis, Grup Zeta, Molins & Silva, així com el fiscal Óscar Serrano, van participar en un debat organitzat per la Facultat de Dret, el 30 de setembre passat. L’acte va servir per inaugurar el Curs d’Especialització per a Compliance Officers i Assessors Jurídics d’Empresa que ofereix per segon any consecutiu la Facultat juntament amb el despatx Molins & Silva Defensa Penal.

Set 'compliance officers' comparteixen les seves experiències en la inauguració del curs que ofereix la Facultat de Dret

Els alumnes del curs d’especialització per a compliance officers van assistir a una primera classe especial. Van ser espectadors d’un debat en què set compliance officers de diferents empreses i bufets d’advocats i també un fiscal van debatre detalls pràctics del seu dia a dia en aquesta matèria tan nova.

Hi van participar Iñaki Larrainzar, d’Abertis; María José López, de Novartis; Josemaría Salillas i Xavier Fort, de CaixaBank; María José Villoslada, de Grupo Zeta, i Raquel Montaner i Jesús Silva, de Molins & Silva Defensa Penal. Silva hi va participar com a moderador juntament amb José Ramón Agustina, director del curs.

Els components de la taula van coincidir en algunes preocupacions sobre el paper d’aquesta nova figura a les empreses, que en alguns casos pot generar conflictes. Segons l’opinió de María José López, de Novartis: “El repte és com ser eficaç i autònom alhora. Per ser eficaç cal ser proper, però alhora aquesta proximitat pot restar eficàcia”.

D’altra banda, Villoslada, de Grupo Zeta, va compartir la seva inquietud per l’àmbit de treball d’un compliance officer en una empresa de comunicació, en què de moment alguns temes no estan del tot regulats, o no hi ha tanta cultura de regulació.

Al llarg del debat van sorgir dubtes com ara si el compliance ha de ser un advocat, al qual majoritàriament els ponents van respondre afirmativament, després de debatre’n els pros i els contres.

Per la seva banda, el fiscal Óscar Serrano va llançar la qüestió de fins a quin punt en els plans de Compliance de les empreses es desenvolupen i es sistematitza la normativa. Tema en el qual també van entrar en discussió  tots els ponents.

Una altra qüestió que va generar debat va ser el de la penalització del compliance officer per un delicte comès per un altre directiu. Els ponents van disputar sobre si era just o no.

L’acte inaugurava la segona edició del Curs d’Especialització per a Compliance Officers. El curs ofereix una visió profunda del perfil del compliance officer per a cadascuna de les tres fases en què opera el model de prevenció de delictes dins de l’empresa: prevenció, detecció i reacció davant els delictes i els comportaments irregulars.