UIC Barcelona celebra la primera jornada d’Estudis Històrics: “Institucions i poder a Catalunya”

24/05/18
Comparteix aquesta informació

La jornada va ser organitzada per les facultats d’Humanitats i Dret juntament amb el Grup d’Estudis Històrics de UIC Barcelona.

UIC Barcelona celebra la primera jornada d’Estudis Històrics: “Institucions i poder a Catalunya”

El dilluns 14 d’abril va tenir lloc la primera jornada d’Estudis Històrics: “Institucions i poder a Catalunya”, organitzada per les facultats d’Humanitats i Dret juntament amb el Grup d’Estudis Històrics de UIC Barcelona. La jornada va incloure les vessants del dret i  de les humanitats per analitzar de quina manera la llei i la justícia es van instaurar a Catalunya des de l’època medieval.

L’objectiu d’aquesta jornada va ser analitzar els diferents mecanismes polítics i jurídics que, des de l’època medieval, les institucions han desenvolupat per tal de defensar no només allò que era legal, sinó també just. Per assolir-ho, hi van participar diferents professors de les àrees d’humanitats i dret, com el professor Josep Cañabate de la UAB que va oferir la xerrada: “Catalunya en l’Estat constitucional espanyol del segle XIX: del liberalisme gadità al federalisme del Sexenni democràtic”.

També hi va participar el catedràtic Josep Maria Solé i Sabater, catedràtic de la mateixa universitat que Cañabate, la UAB, qui va parlar d’“Espanya i la Mancomunitat de Catalunya”. A més a més, el professor Josep Capdeferro, de la UPF, va intervenir a la jornada amb la conferència: “La defensa de la constitució Poc valria i el Tribunal de Contrafaccions”.

La jornada va començar amb la inauguració de l’acte, que va anar a càrrec de la degana de la Facultat d’Humanitats, Judith Urbano, amb el professor Eduard Martí. Tot seguit els professors de UIC Barcelona i els convidats van exposar els temes. Per exemple, el professor de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona Xavier Baró va parlar de “La llengua catalana al Barroc: entre l’apologia, el menysteniment i el pragmatisme”.

A més a més, durant la jornada hi va haver dos debats i l’acte de cloenda va anar a càrrec de la degana de la Facultat de Dret, Pilar Fernández, i de Josep Serrano, professor de la Facultat de Dret.