UIC Barcelona dona suport al projecte Harambee acollint una ‘Beca Guadalupe’

22/11/19
Comparteix aquesta informació

Una de les “Beques Guadalupe”, dirigides a investigadores africanes, que impulsa el projecte Harambee, ha recaigut en una investigadora nigeriana que farà una estada de recerca a UIC Barcelona, ​​al març de 2020.

UIC Barcelona dona suport al projecte Harambee acollint una ‘Beca Guadalupe’

UIC Barcelona va signar el 12 de novembre un conveni de col·laboració amb el projecte Harambee a través del qual es compromet a acollir una de les “Beques Guadalupe” que impulsa Harambee, dirigides a investigadores africanes. La investigadora nigeriana Ijeoma Uzoma, a la qual s’ha concedit una d’aquestes beques, farà una estada de recerca a UIC Barcelona, al març de 2020.

Harambee és un projecte de solidaritat que promou iniciatives d’educació a l’Àfrica i sobre Àfrica a través de projectes de desenvolupament en l’àrea subsahariana i d’activitats de sensibilització a la resta del món amb l’objectiu de difondre els valors, les qualitats i les possibilitats de futur del continent africà. Harambee, que significa “tots junts” en suahili, es va constituir a Roma el 6 octubre de 2002 amb motiu de la canonització de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer pel papa Joan Pau II. 

El Projecte Beques Guadalupe d’Harambee per a científiques africanes concedeix 100 beques, durant deu anys, perquè tant científiques d’alt nivell acadèmic com joves graduades de l’Àfrica subsahariana, que comencen la seva carrera investigadora, puguin ampliar els seus coneixements i descobrir nous camps d’investigació, per col·laborar eficaçment en el desenvolupament dels seus països.

El projecte Beques Guadalupe d’Harambee va llançar la primera convocatòria el mes de maig de 2019, coincidint amb la beatificació de la científica espanyola Guadalupe Ortiz de Landázuri, la memòria de la qual ha impulsat aquest projecte. Catorze científiques africanes van sol·licitar una beca en aquesta primera convocatòria, de les quals deu han estat seleccionades, i sis de les becàries ja tenen assignat un centre d’investigació per gaudir de la beca. Una d’elles és Ijeoma Uzoma, metge hematòleg al Laboratori de Ciències de la Facultat CC Salut i Tecnologia del Campus d’Enugu de la Universitat de Nsukka, a Nigèria, que vindrà a investigar a UIC Barcelona al març de 2020.

Ijeoma Uzoma es va llicenciar en Medical Laboratory Sciences a la Universitat Ambrose Alli d’Ekpoma a Nigèria, es va especialitzar en Hematologia i Immunologia a la Universitat de Nsukka i va aconseguir el doctorat a la Universitat de Lagos, Akoka. Actualment, és membre de Consell Nacional de Ciències Mèdiques de Nigèria, de la Societat Africana de Genètica Humana i de la Fundació Internacional de Leucèmia Crònica. Ha rebut nombrosos premis i distincions. Aquest mateix any, li ha estat concedit el UICC Technical Fellowship Award.

En la signatura del conveni, realitzada el 12 de novembre passat, van ser-hi presents el rector de UIC Barcelona, Xavier Gil, i el president d’Harambee, Antonio Hernández Deus, acompanyat d’altres membres de la Junta Directiva, Ignacio Tarazaga, Raquel Rodríguez i M. Pilar Costa. Per part de UIC Barcelona, també hi van assistir la vicerectora de Comunitat Universitària, Belén Zárate, i la secretària general, Belén Castro.