Un equip de la UIC rep una beca de l’Associació Espanyola Contra el Càncer per fer recerca en l’àmbit dels pal·liatius

13/02/15
Comparteix aquesta informació

Un equip de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC, representat pel Dr. Albert Balaguer, la Dra. Cristina Monforte i el Dr. Josep Porta, ha rebut una de les cinc beques de recerca que atorga l’Associació Espanyola Contra el Càncer. La recerca d’aquest equip se centra en l’àmbit de les cures pal·liatives. El patiment de les persones amb càncer, no només el físic sinó el que acompanya l’angoixa i la possibilitat de morir, fa que alguns pacients desitgin acabar amb tot i es vulguin morir. 

Un equip de la UIC rep una beca de l’Associació Espanyola Contra el Càncer per fer recerca en l’àmbit dels pal·liatius

Per poder detectar aquest Desig d’Avançar la Mort (DAM), estudiar-ne les causes i les formes d’ajudar a qui el sofreix, és important definir-lo d’una manera clara i rigorosa. La primera fase del projecte d’aquest equip es dirigeix a aconseguir una definició de consens internacional que delimiti el diagnòstic del DAM. En la segona, volen dissenyar un instrument que permeti detectar-lo en fase precoç, per poder ajudar les persones que passin per aquest tràngol.

L’equip de recerca està integrat per metges, infermeres i psicòlegs i fa anys que estudien el sofriment lligat al càncer. En l’àmbit del projecte becat, han investigat els significats que té el DAM per al pacient que l’expressa. També han  estudiat la relació d’aquest patiment amb les diverses esferes que hi estan involucrades (dolor, àmbit psicologicoemocional, entorn social i existencial).