Un llibre reivindica la figura del desconegut arquitecte barceloní August Font

20/04/15
Comparteix aquesta informació

El Saló de Graus de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) va acollir la presentació del llibre La Barcelona Eclèctica, de la Dra. Judith Urbano, professora de la School of Architecture de la UIC Barcelona. L’obra està editada per l’Ajuntament de Barcelona i Dux Editorial.

Un llibre reivindica la figura del desconegut arquitecte barceloní August Font

L’acte va tenir la presència del crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, qui va destacar la dedicació de la Dra. Judith Urbano en l’estudi de la figura de l’arquitecte August Font. També hi van assistir l’editor, Josep M. Vall, el director de la School of Architecture de la UIC Barcelona, Pere Vall, i la mateixa autora.

August Font pertany a l’eclecticisme i va ser coetani d’Antoni Gaudí. Entre les seves obres destaquen la façana i el cimbori de la Catedral de Barcelona, l’església de Montalegre, la Plaça de Braus de Las Arenas, el Palau de les Heures, la Maison Dorée, el Palau de Belles Arts per a l’Exposició Universal de 1888, i diverses sucursals per a La Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat.

Com el mateix Giralt-Miracle va destacar, “el llibre de la Dra. Judith Urbano ajuda a entendre, a través de l’obra de l’arquitecte, el tramat de circumstàncies que va fer sorgir l’eclecticisme. El llibre presenta 18 obres de les quals es faciliten les dades històriques, de manera que es pot aprofundir en cadascuna i les seves circumstàncies, aporta plànols i fotografies inèdites”.

El llibre estudia la producció de l’arquitecte August Font i li reconeix el paper important que té en la imatge actual de la ciutat de Barcelona, alhora que omple un buit existent i es fa justícia a l’arquitecte.

La ciutat de Barcelona és especialment coneguda per la seva arquitectura modernista, però encara té pendent revalorar altres obres i arquitectes del canvi de segle que no van seguir amb aquesta tendència, sinó que van experimentar amb altres elements i materials, com és el cas de l’eclecticisme. Aquesta és la conclusió a la qual tots els ponents van arribar.

Judith Urbano és doctora en Història de l’Art per la UB. Va ser membre del Grup de Recerca GRACMON de la UB. Des del 1997 és professora de la School of Architecture de la UIC Barcelona on dirigeix el grup de recerca Història, Arquitectura i Disseny. És autora del llibre Eclecticisme i Arquitectura. August Font i Carreras (2013), fou comissària de l’exposició “Gaudí a París l’any 1910” i editora del seu catàleg el 2002, i ha escrit diferents articles i capítols de llibre sobre arquitectura del segle XIX.