Un professor de la UIC coordina un volum internacional sobre teoria de la història

28/06/13
Comparteix aquesta informació

El professor de la Facultat d'Humanitats Fernando Sánchez-Costa, en col·laboració amb el professor de la Universitat de Barcelona Joan Lluís Palos, ha estat editor del llibre que acaba de veure la llum "A vueltas con el pasado. Historia, memoria y vida", publicat per Edicions de la Universitat de Barcelona.

Un professor de la UIC coordina un volum internacional sobre teoria de la història

Es tracta d’una obra sobre historiografia, teoria de la història i cultura històrica en què han participat professors de prestigi d’universitats espanyoles, europees, americanes i asiàtiques. Entre els participants hi ha els professors holandesos Frank Ankersmit i Antoon de Baets, l’italià Francesco Benigno, els alemanys Heinz Duchhardt i Jörn Rusen, el francès Jean-Louis Guereña, el nord-americà George Iggers i el xinès Shen Han. També hi ha participat l’actual vicedegà de la Facultat d’Humanitats de la UIC, Xavier Baró, i el mateix Sánchez-Costa.

El llibre aborda diversos problemes. Sobretot, la situació de la pràctica historiogràfica en el paradigma postmodern, és a dir, les possibilitats, els límits i els reptes de l’actual marc teòric en el camp de la historiografia. L’obra planteja qüestions epistemològiques sobre el coneixement i la recerca històrica. Aborda també el paper de la consciència històrica a l’hora de forjar les identitats individuals i col·lectives, així com les noves formes d’expressió de la cultura històrica.

D’altra banda, aquesta obra posa un accent especial a investigar un nou gènere historiogràfic: l’autobiografia dels historiadors. Es tracten, finalment, qüestions relacionades amb la “privacitat pòstuma”, és a dir, amb el dret a la intimitat dels que ja són morts.