Vicenç Villatoro: «La cultura és la resposta i és la solució»

18/07/14
Comparteix aquesta informació

Vicenç Villatoro, periodista i escriptor, va ser padrí de la graduació del Grau en Humanitats i Estudis Culturals i també del Màster Universitari en Gestió Cultural el 10 de juliol passat a l'Aula Magna de la UIC.

Vicenç Villatoro: «La cultura és la resposta i és la solució»

La Dra. Teresa Vallès, degana de la Facultat d’Humanitats, va donar la benvinguda als assistents i va destacar que, com a humanistes o gestors culturals, han de plantejar-se el següent: “Què és el que la societat necessita de la cultura? Què puc aportar a la cultura d’avui dia?”.

En la seva intervenció, la Dra. Marta Crispí, directora del Màster Universitari en Gestió Cultural, va recordar als alumnes que, al llarg del seu futur professional, no oblidin “la part humana de la cultura; la cultura es construeix en els valors humans”.

Per la seva part, Vicenç Villatoro va iniciar el seu parlament felicitant els nous graduats i agraint-los la seva elecció. “Gràcies perquè heu fet una opció valenta. Ens feu falta”, va dir, i va destacar també que, com a humanistes i gestors culturals, “el que fem en conjunt és posar la cultura al centre de l’interès social i vital”.

Al llarg del seu discurs, el padrí de la promoció va insistir en la necessitat que les humanitats tinguin presència en la societat actual: “La cultura és la resposta i és la solució. La cultura és la resposta, la solució a necessitats, preguntes i malalties molt diferents”. Així, va fer un repàs per alguns dels atributs de la cultura que seguidament va enumerar: “La cultura és disfrutar, és la creació, l’àmbit de la participació; la cultura és cohesió social, és un sector econòmic, és una targeta de visita; és la creadora d’imatge d’una col·lectivitat, i és, sobretot, formació: fer gent millor”.

Villatoro va afirmar que en els darrers dos segles les humanitats no s’havien considerat una manera vàlida de conèixer el món enfront de la ciència. L’escriptor i periodista va subratllar que “es coneix tant el món a través d’una fórmula científica com a través d’El Quixot”. Per últim,  tal com havia fet a l’inici del discurs, va tornar a agrair als graduats la seva elecció, i els va encoratjar: “No som més, però tampoc som menys, i fem falta. Fem falta per aconseguir les coses més importants de la vida, ja que no hi ha cap altra cosa que no sigui la recerca de sentit a la qual la humanitat dediqui més temps”.

Tot seguit, va tenir lloc l’entrega de diplomes i els emotius discursos dels tres delegats del Grau en Humanitats i Estudis Culturals i del Màster Universitari en Gestió Cultural (edicions en castellà i en anglès).

Per concloure l’acte, la degana de la Facultat va dirigir unes últimes paraules als nous graduats. La Dra. Vallès va agrair la confiança posada en la Universitat i va presentar tres qualitats que els graduats haurien de recordar al llarg de la seva nova trajectòria professional: la coresponsabilitat (com a responsabilitat social, l’esforç per fer rendir el talent); la creativitat (que sorgeix de l’autenticitat), i la cordialitat (treballar les relacions humanes).

L’acte va acabar amb el tradicional cant del Gaudeamus igitur