Arrenca una nova edició de Foros centrada en el concepte d’identitat en l’arquitectura contemporània

21/01/19
Comparteix aquesta informació

El cicle comença l’11 de febrer i s’estendrà fins a principis de maig amb dues conferències al mes

Arrenca una nova edició de Foros centrada en el concepte d’identitat en l’arquitectura contemporània

UIC Barcelona School of Architecture llança una nova edició de Foros, cita anual imprescindible en l'àmbit de l'arquitectura, amb la col·laboració de BBConstrumat. Sota el títol “Identities” (“Identitats”), aquesta nova convocatòria pretén contribuir al debat sobre el concepte d'identitat en l'exercici de l'arquitectura contemporània, fortament marcada per les tendències de la globalització actual. Foros 2019 el codirigeixen els professors de l'escola Guillem Carabí i Fredy Massad. “L'arquitectura, especialment en aquest segle, participa d'unes dinàmiques globalitzadores que qüestionen, freqüentment, el seu discurs territorial. Davant d'això, es posicionen altres maneres de fer més específiques que reivindiquen, com a reacció, la saviesa d’allò local”, destaquen. 

El cicle s'inaugura el proper 11 de febrer amb la conferència de Manuel Delgado, catedràtic en Antropologia per la Universitat de Barcelona (UB). La segona conferència tindrà lloc el 25 de febrer, amb la intervenció de Daniele Giglioli, professor de Literatura Comparada a la Universitat de Bèrgam (Itàlia). Giglioli, acaba de publicar a Espanya Crítica de la víctima (Herder Editorial), un assaig que investiga els orígens i els símptomes de l'anomenada ideologia de la víctima en la societat contemporània. L'11 de març serà el torn de l'arquitecta espanyola Elisa Valero, guardonada recentment amb el prestigiós Swiss Architectural Award (2017-2018). 

El cicle continua el 25 de març amb una ponència a càrrec del despatx barceloní Addenda Architects (Roberto González, Anne Hinz, Cecilia Rodríguez, Arnau Sastre i José Zabala), autor del projecte guanyador per a la construcció del nou Museu Bauhaus Dessau (Alemanya), l'obertura del qual està prevista per al 2019 coincidint amb el centenari de la institució alemanya.  El 9 d'abril, el cicle Foros es trasllada a la seu de la Filmoteca de Catalunya, on els videoartistes Bêka&Lemoine (Ila Bêka i Louise Lemoine) oferiran una ponència seguida de la projecció d'una de les seves pel·lícules. Seleccionats com una de les cent personalitats de més talent per la revista Icon Design, Bêka&Lemoine fa més de deu anys que experimenten amb noves narratives cinematogràfiques relacionades amb l'arquitectura contemporània i els espais urbans. Després de la ponència del dia 9, la Filmoteca de Catalunya oferirà un cicle monogràfic sobre la seva obra que es podrà veure els dies 10 i 11 d'abril. 

La sisena conferència serà el 29 d'abril a càrrec dels joves arquitectes Nicolas Moreau i Hiroko Kusunoki. L'any 2015 van resultar guanyadors del concurs per a la construcció del Museu Guggengheim d'Hèlsinki. Foros 2019 es tanca el 6 de maig amb la intervenció de l'arquitecte català Josep Lluís Mateo, catedràtic d'Arquitectura i Disseny pel Politècnic Federal Suís (Zuric). 

Foros és un cicle anual de conferències que organitza UIC Barcelona School of Architecture en el qual professionals de prestigi, nacionals i internacionals, comparteixen la seva visió de l’arquitectura a través dels seus treballs. Totes les conferències estan obertes a estudiants, professionals del sector i a totes les persones que hi vulguin participar.