Ricardo Gómez Val analitza a la Universitat de Navarra la utilització del morter al Palau Güell de Gaudí

16/07/19
Comparteix aquesta informació

El professor de UIC Barcelona va participar en el Congrés Internacional Historic Mortars Conference 2019

Ricardo Gómez Val analitza a la Universitat de Navarra la utilització del morter al Palau Güell de Gaudí
©Palau Güell

El professor de UIC Barcelona School of Architecture Ricardo Gómez Val va participar en la cinquena edició del Congrés Internacional Historic Mortars Conference (HMC) per presentar els resultats de la seva recerca “La utilització del morter al Palau Güell per part d’Antoni Gaudí”, elaborada conjuntament amb Judith Ramirez-Casas i Antonia Navarro-Ezquerra. El congrés, que va tenir lloc entre els dies 19 i 21 de juny, va estar organitzat pel Departament de Química de la Universitat de Navarra.

Segons explica el professor, l’estudi de l’obra d’Antoni Gaudí reflecteix que, malgrat ser un arquitecte relacionat amb les tècniques tradicionals, va buscar sempre el seu desenvolupament a través de l’experimentació i la innovació. “Al Palau Güell s’utilitzen diferents tipus de morters com materials aglutinants i de subjecció per a façanes i paviments”, explica el professor, “aquestes formes diferents d’utilitzar morters demostren que l’artista es va debatre entre la tècnica i l’art, i la relació entre la producció i el disseny”. Els estudis elaborats destaquen la innovació sempre present en l’obra d’Antoni Gaudí, tant en les formes com en els materials desenvolupats per aquest arquitecte.

La utilització dels ciments naturals d’Antoni Gaudí va suposar un repte tecnològic en la construcció del Palau Güell. “Per fer aquests edificis, va caldre desenvolupar noves tècniques i materials per part d’Antoni Gaudí a partir dels coneixements dels materials i les tècniques tradicionals”, sosté.

Aquesta nova edició del congrés internacional es va centrar en la investigació sobre aspectes relacionats amb la tecnologia i la caracterització de morters històrics, la importància d’aquest material constructiu i els problemes de conservació i restauració en estructures històriques, entre d’altres.