Universitat Internacional de Catalunya

Treball de Fi de Grau

Treball de Fi de Grau
9
10302
4
Segon semestre
TF
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

En cas què l'alumne estigui matriculat en la línia anglesa s'impartirà la docència d'aquesta assignatura en aquest idioma i en català.

Professorat


A convenir

Presentació

El Treball Final de Grau (TFG) té com a finalitat acreditar que l'estudiant ha adquirit les competències i coneixements associats a l'títol d'acord amb els crèdits assignats. L'assignatura consisteix en elaboració i presentació pública d'un treball original en el camp d'administració d'empresa. Es tracta d'una assignatura de caràcter obligatori i té assignats 9 crèdits, que corresponen a 225 hores (25 hores per crèdit) de dedicació efectiva i exigible per a la seva elaboració. El TFG es realitza durant tot l'any acadèmic.

El període per formalitzar la matrícula de l'TFG coincideix amb el període de la matrícula ordinària a principi de curs acadèmic 2021-2022 al juliol / setembre de 2021; excepcionalment, es pot fer l'ampliació de matrícula al gener de 2022 durant els 10 primers dies d'inici de l'segon semestre via instància a la Secretaria.

Requisits previs

El TFG es matricula com una assignatura més dins de el pla d'estudis del programa de Grau. Es poden matricular només els alumnes que a l'acabar el 3r curs els queden 66 crèdits per finalitzar els estudis de grau, sense comptar els 9 crèdits de l'TFG.

Objectius

La temàtica de l'TFG vindrà determinada per l'interès de l'alumne. S'accepten dues formes d'el contingut: (1) desenvolupament d'un pla d'empresa (que pot ser una empresa de nova creació o bé un pla de llançament d'un nou producte / servei / projecte en una empresa existent), o (2) un projecte d'investigació alineat amb les àrees de recerca de l'professorat de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de la UIC (disponible al Moodle).

A més, la UIC proposa la modalitat de TFG 3.0, que consisteix en la col·laboració dels alumnes de diferents facultats en l'elaboració de l'TFG. Per a més informació, contactar amb la coordinadora de l'assignatura TFG. Un cop aprovada per la coordinadora de l'assignatura, la proposta de tema de TFG no pot estar modificada substancialment.

El TFG estarà dirigit per un professor responsable i és un treball on es posen en pràctica tots els coneixements adquirits durant el Grau. El director farà un seguiment de la feina de l'alumne de manera continuada i avaluarà les competències i els comportaments bàsics de l'alumne com la proactivitat, responsabilitat i compromís.

A més, s'oferirà una sessió formativa presencial, i una sèrie de vídeos formatius per facilitar l'adequada preparació i presentació dels TFG.

Compromís amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible

El 2015, l'ONU va aprovar l'Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, una oportunitat perquè els països i les seves societats emprenguin un nou camí amb el qual millorar la vida de totes les persones, presents i futures, cuidant el mateix temps de la conservació de l' patrimoni natural.

L'Agenda compta amb 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que persegueixen la igualtat entre les persones, protegir el planeta, assegurar la prosperitat, promoure la pau i establir aliances. La UIC, juntament amb altres universitats catalanes, s'ha compromès als 17 ODS a través de la seva extensa varietat d'activitats educatives i d'aprenentatge, les seves funcions docent, investigadora i de lideratge social. És per això que cada TFG ha de tenir un breu informe que analitza, com el projecte ajuda a aconseguir un o més dels 17 ODS. S'ha de realitzar aquest informe en l'apartat indicat a la plantilla preestablerta.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 04 - Comprendre i saber emprar la terminologia financera en el marc empresarial.
  • 19 - Analitzar variables quantificables de l'entorn econòmic i incorporar-les en la presa de decisions.
  • 22 - Identificar la naturalesa i comportament de productors, consumidors i inversors.
  • 26 - Ser capaç d'entendre i utilitzar els conceptes bàsics de màrqueting i les principals polítiques de l'àrea, i de comprendre l'entorn comercial en el qual operen les empreses.
  • 32 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes a partir d'informació quantitativa i qualitativa.
  • 33 - Tenir capacitat de cerca, interpretació i transmissió d'informació.
  • 39 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions: emprar la informació rellevant, aplicar els mètodos adequats i situar el problema dins el conjunt d'una organització.
  • 48 - Ser capaç d'identificar les necessitats d'informació per a la gestió de les principals àrees funcionals dins les organitzacions.
  • 51 - Desenvolupar aptituds en la presa de decisions.
  • 52 - Ser capaç de desenvolupar aptituds en les relacions interpersonals i de treball en equip.
  • 53 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom.
  • 54 - Ser capaç d'expressar idees i arguments de manera ordenada i coherent tant oralment com de forma escrita.
  • 64 - Capacitat de planificació i organització del treball.
  • 65 - Adquirir la capacitat de posar en pràctica els coneixements.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'estudiant serà capaç de:

• Relacionar conceptes i realitzar exercicis d'anàlisi i síntesi.
• Desenvolupar habilitats en la presa de decisions.
• Desenvolupar habilitats en les relacions interpersonals.
• Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom.
• Expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita.
• Establir mecanismes de gestió de el temps.
• Realitzar argumentacions que afavoreixin el raonament crític i autocrític.
• Adquirir destresa en l'ús de suports informàtics i de les NTIC.
• Desenvolupar capacitats per adaptar-se a noves situacions.
• Analitzar comportaments empresarials i decisions en un context empresarial i valorar-los des d'un punt de vista econòmic, social i ètic.
• Planificar i organitzar el treball.
• Adquirir la capacitat d'aplicar els coneixements en la pràctica.
• Tenir eines per tractar la informació.

Continguts

La comunicació entre el director i l'alumne es farà a través d'e-mail, a més d'algunes trobades personals, durant la realització de l'TFG (el total d'hores de tutoria per alumne hauria de sumar aproximadament 8 hores de dedicació de l'professor).
La presentació de la memòria de l'TFG:
• Utilitzar la plantilla preestablerta (disponible al Moodle).
• Format: font Arial, 11, interlineación 1.15, alineació justificada, marges dret i esquerre 3 cm, marges amunt i avall 2.5 cm (preestablert a la plantilla).
• Idioma: l'informe pot estar en castellà, català o anglès, en funció del que s'ha acordat entre l'alumne i el seu director de TFG. No obstant això, els alumnes de l'itinerari d'English Programme han de realitzar i presentar-lo en anglès.
• Extensió de la feina: un mínim de 40 pàgines i un màxim de 80 pàgines, bibliografies, taules i figures incloses (annexos a part). Els treballs de recerca solen ser més breus, els plans d'empresa més extensos.
• L'índex de el TFG haurà d'anar numerat i paginat, a el principi de la feina. Les figures, taules etc. Els diagrames, gràfics, taules, etc. hauran d'anar numerats i titulats, i s'haurà d'incloure un índex paginat dels mateixos. Totes les pàgines de l'TFG han d'anar numerades.
• Qualsevol bibliografia o webgrafia que s'utilitzi haurà d'anar referida a l'apartat de fonts de documentació. Les referències consisteixen en les fonts utilitzades en l'elaboració de la feina i convenientment citades en el text. Les cites es faran seguint l'estil APA (www.apastyle.org). El TFG ha de contenir referències bibliogràfiques acadèmiques. Es recomana en el possible no recórrer a referències genèriques a pàgines web, i citar els documents concrets de les fonts fiables, precises i actuals. La qualitat de les fonts d'informació forma part de l'avaluació de qualitat de l'TFG.

 

Els TFG són treballs protegits per la llei de Propietat Intel·lectual. En conseqüència, els drets de l'autor d'aquests treballs corresponen als seus autors. En el cas que el TFG estigui basat en les pràctiques, l'empresa pot requerir l'autoria del mateix.
Els TFG han de ser originals i no han de contenir plagi. Es poden i han de citar textos, però indicant les fonts, com s'explicarà en les Sessions Formatives TFG. Copiar les frases o els paràgrafs sencers (fins i tot amb la referència inclosa) està estrictament prohibit, llevat cites literals (entre cometes, indicant la pàgina exacta), que han de ser mínimes. Es realitzarà el lliurament de el document final a través del programari Turnitin per detectar possible plagi. Qualsevol document que contingui més de 25% de similitud es considera plagi. És un delicte molt greu i pot resultar en l'expulsió de la universitat.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La metodologia docent utilitzada es basa en el treball autònom de l'alumne, amb la tutorització i acompanyament de el tutor de TFG.
Funcions de el tutor:
1. Proporcionar una guia, consell i suport a l'alumne durant la realització de la feina.
2. Supervisar el projecte i proporcionar tantes indicacions com consideri oportunes per garantir que els objectius fixats inicialment s'assoleixen en el temps fixat.
3. Autoritzar la presentació de l'TFG i la seva defensa.
Obligacions de l'estudiant:
1. Elaborar el treball respectant el format i l'extensió establerts en aquesta guia docent de l'TFG.
2. Informar regularment al seu tutor de el desenvolupament de la feina.
3. Estructurar el treball tenint en compte els objectius establerts.
4. Presentar adequadament i dins el termini el treball davant del tutor i el coordinador en cadascuna de les seves fases (veure p.9), fent ús de les eines que ofereix la UIC.
L'assignatura de el TFG inclou una sessió formativa presencial que tindrà lloc el dia 15 d'octubre de les 14 a les 15h. Els alumnes matriculats a aquesta assignatura rebran un correu electrònic amb més informació sobre la sessió presencial. A més, a partir de meitats d'octubre la UIC proporcionarà el material formatiu en el Moodle, que inclou els següents temaris:
• Recerca en BBDD i gestors de referència
• Estructura d'un TFG de recerca
• Estructura d'un TFG de pla d'empresa
• Introducció a la investigació quantitativa
• Introducció a la investigació qualitativa
• Defensa pública de l'TFG
• Format i estil de l'TFG

Per a l'adequada elaboració d'el projecte TFG és molt aconsellable familiaritzar-se amb el material formatiu.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El tribunal assignat pel coordinador de TFG és el que avaluarà el TFG. El tribunal estarà format per professors de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials i / o professors o directius convidats. La nota es basarà en els següents punts:

    25% - Interès i treball continuat: S'avaluarà el compliment dels terminis i les pautes establertes pel tutor, iniciativa i capacitat per superar les dificultats, grau d'autonomia i rigor mostrat per l'estudiant.
    60% - Treball escrit: El document de l'TFG serà avaluat atenent als següents criteris: qualitat de la presentació i llenguatge, rigorositat i fiabilitat de la informació, creativitat i innovació, solidesa de el projecte, viabilitat de el projecte emprenedor o utilitat el treball de recerca .
    15% - Defensa el TFG: S'avaluarà la qualitat de l'material de suport (transparències), claredat i síntesi de la informació, tècnica i professionalitat de comunicació, ajust a temps establert i defensa davant les qüestions de tribunal). Les defenses tindran assignat un temps de 25-30 minuts (10 minuts de la presentació, 15 minuts de la defensa davant les qüestions de tribunal, 5 minuts de la deliberació de la nota) que es complirà escrupolosament.

La qualificació dels treballs es realitzarà amb el mateix sistema de qualificació vigent que la resta de les assignatures de la titulació. Per a la qualificació s'utilitzarà una rúbrica (disponible al Moodle). La nota es comunicarà després de la defensa oral.

La nota final màxima que pot obtenir un TFG en la segona convocatòria és de 70/100.

En el cas que es detecti una part de la feina copiat, aquest quedarà automàticament suspès. Si això provoca el suspens de l'TFG en la primera convocatòria, l'alumne haurà de repetir (i per tant millorar) la feina i presentar-lo en la segona convocatòria.

Premis a l'Millor Projecte

Els TFG d'alta qualitat es recomanaran pel tutor i el coordinador a el premi del millor TFG de l'any acadèmic 2021/2022.

Es distingiran dos tipus de premis:

    Premi al millor projecte emprenedor
    Premi al millor projecte d'investigació

Els premis estan organitzats per la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de la UIC amb la finalitat de reconèixer els millors treballs en el curs acadèmic 2021-2022 i per a fomentar l'esperit emprenedor i l'interès a la investigació acadèmica entre l'alumnat de Grau d'Administració d'Empresa. Els treballs nominats a el millor premi es convocaran en la mateixa sessió i estaran avaluats pel mateix tribunal. Els premis es lliuraran en el solemne acte de graduació. Les bases dels premis estan disponibles al Moodle.

Bibliografia i recursos

  • Cómo realizar un estudio de mercado
  • Pareras, L. (2008) Redactando el Plan de negocios I 
  • Pareras, L. (2008) Redactando el Plan de negocios II
  • Osterwalder, A., Pigneur, Y. (2011) Generación de modelos de negocio. Deusro, Barcelona
  • Ejemplo BP español (Educator S.L)
  • Ejemplo BP inglés (Business plan of an online store exclussively for cats)
  • Lárazo, J. Guia complementaria Business Plan. Recursos didácticos.