Universitat Internacional de Catalunya

Pràctiques Escolars 2

Pràctiques Escolars 2
14
10615
3
Primer semestre
PR
Pràcticum
Pràctiques escolars
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Professorat


Els seminaris i sessions de reflexió obligatoris estan establerts. Els tutors concretaran l'hora i l'aula. Es poden fer consultes concretes via mail i tutories a petició dels estudiants o del tutor.

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Les pràctiques, com a element fonamental i eix bàsic dins de la formació inicial dels mestres de la nostra universitat, pretenen oferir un ampli ventall d'experiències als nostres alumnes per enriquir el màxim possible el seu coneixement i la seva formació sobre l'àmbit escolar. Per aquest motiu, els estudiants tindran l'oportunitat, al llarg dels seus estudis, d'entrar en contacte amb diferents institucions que enriquiran el seu bagatge personal i professional.

Les Pràctiques Escolars II s'ubiquen en el primer semestre del tercer curs dels estudis de GrauLa càrrega lectiva de l'assignatura és de 14 crèdits ECTS que inclou una formació en alternança en horari lectiu del centre (estudiants del grau torn matí) que combina les pràctiques externes als centres formadors amb les classes a la universitat i l'assistència als seminaris amb el/la tutor/a de la universitat que tenen caràcter obligatori.

Les pràctiques de DT (estudiants del grau torn tarda) es duen a terme durant sis setmanes intensives.

Una de les finalitats de les PE II és afavorir el pensament crític-reflexiu fonamental en la professió docent. La modalitat de pràctiques és la d'intervenció acompanyada i durant la seva estada als centres, els alumnes tindran l'oportunitat de relacionar la teoria apresa durant el curs amb la pràctica i l'experiència viscuda a l'aula. A banda de realitzar observacions a les àrees de matemàtiques, llengua i ciències, hauran d'elaborar una unitat didàctica ajustada a la normativa curricular i a les necessitats del centre. Posteriorment, l'hauran d'implementar a l'aula reflexionant i valorant aquesta intervenció i l'assoliment de les competències personals i professionals que se'n derivin.

TORN MATÍ: La formació d'alternança de 3r per al curs 2020-2021 (torn matí)  s'organitzarà de la manera següent(*):

Organització formació d’alternança 3r curs ( torn matí)

 

Del 9 al 26 d’octubre i 30 d'octubre

Estada al centre formador

Del 27 al 29 d'octubre i del 2 al 5 de novembre

Classes a la universitat

Del 6 al 20 de novembre

Estada al centre formador

Del 23 al 26 de novembre

Classes a la universitat

Del 27 de novembre al 15 de desembre i el 18 de desenbre

Estada al centre formador

 16 i 17 de desembre i fins al final del semestre

Classes a la universitat


 * L'estada d'aquest curs s'ha ampliat una setmana per compensar els casos de manca de presencialitat del curs passat a causa de la Covid19.
 *El desenvolupament d'aquestes pràctiques dependrà de com evolucioni la situació de la pandèmia. 
TORN TARDA-NIT. Les pràctiques dels estudiants de DOBLE TITULACIÓ (DT torn de nit) són pràctiques intensives de sis setmanes que es realitzen durant el primer semestre.(*)   

Dates pràctiques intensives 3r curs (DT)

 

23 d'octubre  18-19h. Seminari "saber ser i estar" ( Sr. J. L: Adam)

Seminari previ 

(cada tutor/a convoca els seus estudiants) 

Del 2 de novembre al 15 de desembre

Estada al centre formador


18 de desembre 

Seminari posterior 

(cada tutor/a convoca els seus estudiants) 

7 de gener

Lliurament treball (pdf moodle)


Setmana del 11 al 15 de gener 

Lliurament treball corregit
   *El desenvolupament d'aquestes pràctiques dependrà de com evolucioni la situació de la pandèmia.

Requisits previs

Cal haver cursat l'assignatura de Pràctiques Escolars I i estar cursant les assignatures del 3r curs vinculades a les tres àrees d'observació (llengua, matemàtiques i ciències).

Caldrà presentar al centre formador, juntament amb la resta de documentació,  un certificat de delictes sexuals que l'estudiant haurà de tramitar. 

En els casos que es requereixi caldrà presentar un certificat metge abans de l'inici de les pràctiques que acrediti que l'estudiant no té impediment per realitzar-les.

 

Els dos certificats obligatoris que cada estudiant haurà de presentar al centre són:

 

  • Certificat de delictes sexuals negatiu
  • Declaració responsable COVID 19 (segons document del Moodle)
  • Proves (només si el centre ho requereix)


Objectius

Les Pràctiques escolars II de modalitat d'intervenció acompanyada tenen per finalitat dur a terme observacions i intervencions puntuals a l'aula amb el suport i la supervisió del tutor del centre i el seguiment i reflexió del tutor de la universitat. L'alternança es justifica per la necessitat de fer la reflexió i establir un feed-back immediat i contingent des del centre formador i des de la universitat.

Els estudiants de DT fan aquestes pràctiques de manera intensiva per qüestions laborals que els permeten fer una relflexió vinculada al ejercicio de la profesión.

 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-59 - Adquirir un coneixement pràctic de l'aula i de la seva gestió.
  • CEM-60 - Conèixer i aplicar els processos d'interacció i comunicació a l'aula, així com dominar les destreses i habilitats socials necessàries per fomentar un clima que faciliti l'aprenentatge i la convivència.
  • CEM-61 - Controlar i fer el seguiment del procés educatiu i, en particular, del d'ensenyament-aprenentatge, mitjançant el domini de les tècniques i estratègies necessàries.
  • CEM-62 - Relacionar teoria i pràctica amb la realitat de l'aula i del centre.
  • CEM-63 - Participar en l'activitat docent i aprendre a saber fer, actuar i reflexionar des de la pràctica.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho d’una manera contemporània, professional i sistemàtica.
  • CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-03 - Saber expressar-se en llengua anglesa segons el nivell b1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Gestiona un grup classe amb eficàcia tenint en compte la diversitat de l’alumnat.
  • Planifica el procés d’ensenyament i aprenentatge de manera transversal, disciplinària i interdisciplinària.
  • Planifica i adapta les tècniques i estratègies d’acord amb les necessitats contextuals generades a l’aula i les necessitats educatives dels estudiants.
  • Identifica dificultats d’aprenentatge i dissenya activitats i ajuts adequats per resoldre-les, adaptant les intervencions a les necessitats de l’alumnat i al context.
  • Genera alternatives innovadores i originals en la manera d’enfocar les situacions.
  • Fa ús/reconeix de formes d’organització, suports didàctics i materials educatius d’acord amb els objectius i les activitats d’aprenentatge.
  • Té un coneixement suficient de la psicologia del comportament per analitzar i entendre el seu propi comportament i el dels altres.
  • Treballa per al desenvolupament de la seva competència d’una forma sistemàtica sobre la base d’una bona anàlisi de les competències.
  • Integra les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d’ensenyament-aprenentatge, en la gestió de l’ensenyament i en el desenvolupament professional.
  • Es comunica i s’expressa de forma correcta en la llengua d’ensenyament de forma oral i escrita.
  • És capaç d’expressar la informació mitjançant taules i gràfics clars en què destaca la informació rellevant.
  • Integra amb coherència les diverses perspectives, fonts, dimensions teòriques per analitzar la realitat.
  • Generalitza amb precaució i sentit crític a partir de les observacions.
  • Reconeix la responsabilitat d’actors múltiples en els problemes, valorant les implicacions de considerar-ne un o un altre com a referència per analitzar rols i problemes.
  • Es fa preguntes indagant en la realitat, formula els seus propis judicis i valoracions a partir de la reflexió sistemàtica, mostrant així un procés de creixement personal.
  • Fa valoracions en funció de criteris interns (consistència, coherència, congruència, fiabilitat, etc.) i els fa servir com a fonament de les argumentacions.
  • Mostra un procés d’identificació i superació de les seves pròpies concepcions prèvies a partir de la reflexió, que li permet afrontar situacions pròpies de bloqueig mental.
  • Representa el seu raonament d’una manera completa i amb una organització que reflecteix l’estructura del seu pensament.
  • Es planteja que existeixen diverses maneres de resoldre els problemes i proposa solucions innovadores.
  • Transmet a d’altres les noves idees generades i les fa entenedores.
  • Manté una progressió en l’aprofundiment i el desenvolupament de la seva tasca, que es reflecteix en una implicació i profunditat personals.
  • Revisa sistemàticament l’ús de recursos, en funció dels objectius, en quin punt es troba, i pren decisions ajustant el seu pla d’acció per millorar-ne l’eficàcia.

Continguts

  • Planificació de programacions, projectes i processos educatius innovadors i compartits
  • Gestió de la incertesa i presa de decisions: integració de coneixement per a la resolució de problemes
  • Gestió de l'aula a partir de l'aplicació de propostes didàctiques
  • Estratègies aplicades a l'escola i la seva relació amb el marc teòric
  • Estratègies d'intervenció en les dificultats i els trastorns d'aprenentatge
  • La pròpia pràctica i la dels altres: intervencions puntuals a l'aula
  • Les teories implícites i el canvi de pensament a partir de l'anàlisi i la reflexió de la pràctica
  • Funcionalitat del coneixement: aplicació a situacions diverses de manera eficaç
  • Treball en situacions reals: planificació i participació a l'aula
  • Models de pràctica educativa i de gestió de l'aula i valoració en funció del context
  • Recursos didàctics aplicats a la formació
  • Coneixement i descripció global del centre i la seva relació amb l'entorn
  • L'observació com a instrument de registre
  • La responsabilitat com a element clau en la pròpia formació i en el desenvolupament de la professió docent
  • Les habilitats necessàries per realitzar una aportació professional al clima pedagògic de la seva escola
  • Les TIC com a instrument per a la millora del procés d'ensenyança i aprenentatge

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Els coneixements teòrics de les assignatures de didàctica general, llengua, matemàtiques i ciències serviran als alumnes per interpretar les observacions. Paral.lelament les experiències viscudes a l'aula seran objecte d'anàlisi i contribuiran a la vinculació dels sabers (acadèmics-pràctics).

Cal fer ús dels materials de les assignatures per elaborar el treball de pràctiques.

La metodologia de les pràctiques inclou:

S: Seminaris a la universitat

PE: Pràctiques Externes al centre

ETI: Estudi i treball individual

ETG: Estudi i treball en grup 

T: Tutories individuals

Abans de les pràctiques:

Abans del seminari previ, des de secretaria de pràctiques es gestionaran els documents i s'enviaran ONLINE. Hi ha d'haver una còpia per a cada una de les parts ( estudiant, universitat i centre formador). La presentació i acollida al centre de cada estudiant es farà d'acord amb el pla d'actuació per aquest curs 2020-2021

Aquesta documentació que s'enviarà ONLINE des de secretaria inclou:

  • 3 còpies dels annexos del conveni de pràctiques amb el nom del centre de pràctiques, les dades del tutor/a de la universitat, les dades de l'estudiant i el període de pràctiques.
  • 1 carta de presentació per al/la director/a del centre, cap d'estudis, coordinador/a o la persona designada pel centre.
  • 1 full amb el guió base.

Durant les pràctiques:

Els estudiants hauran de:

  • Complir amb el seu període i horari de pràctiques que està recollit en els annexos de la documentació.
  • Avisar al centre i al tutor de la universitat en cas de malaltia o absència que hauran de justificar.
  • Respectar la normativa vigent en el centre.
  • Assegurar-se que la documentació lliurada el dia de l'entrevista (GUIÓ i Dades del tutor/a UIC) hagi arribat al/la tutor/a del centre.
  • Posar-se d'acord amb el tutor/a del centre per parlar del tipus d'unitat de programació que han d'implementar d'acord amb el pla de treball.
  • Recollir les següents dades del tutor/a del centre i enviar-les per mail al seu tutor/a de la universitat: nom complet i curs, mail, telèfon de contacte i disponibilitat per visitar al centre. Enviar aquestes dades el primer dia de pràctiques al tutor/a de la universitat via mail.
  • Contactar amb el tutor/a de la universitat via mail per comunicar-li dubtes o possibles problemes.
  • Assistència i participació activa i obligatòria tant a les sessions de reflexió planificades des de les assignatures com als seminaris de seguiment planificades amb els tutors de la universitat.

Cronograma orientatiu distribució tasques durant el període de pràctiques

1a i 2a SETMANA:

  1. Observació feta a l'aula en base a les indicacions del guió i identificar els trets distintius de l'aula i dels alumnes que us ha de permetre recollir pistes per planificar la UP.
  2. Planificació de la UP de comú acord amb els tutors i d’acord amb el guió de pràctiques.
  3. Participació en les activitats d'aula.
  4. Contacte amb el tutor/a de la UIC per possibles dubtes o comentaris respecte les pràctiques.

3a i 4a SETMANA:

  1. Intervenció a l'aula i valoració de la intervenció.
  2. Participació en les activitats d'aula.
  3. Contacte amb el tutor/a de la UIC per possibles dubtes o comentaris respecte les pràctiques.

5a i 6a SETMANA:

  1. Tancament del dossier d'aprenetatge tenint en compte el component reflexiu.
  2. Participació en les activitats d'aula.
  3. Contacte amb el tutor/a de la UIC per possibles dubtes o comentaris respecte les pràctiques.

Després de les pràctiques:

  • Assistència i participació activa en el seminari posterior de traspàs de la informació amb el tutor/a de la universitat.
  • Lliurament del dossier d'aprenentatge en la data establerta. 
  • Assistència a la tutoria individual una vegada corregit el dossier. 

 

 

COMPETÈNCIESMETODOLOGIAACTIVITAT FORMATIVA
CEM-59 CEM-60 CEM-61 CEM-62 CEM-63 CET-2 CET-3 CET-4 CG-01 CG-02 CG-03 CG-09 aprenentatge orientat a projectes
contracte d'aprenentatge
estudi de casos
classes pràctiques
classes teòriques
estudi i treball individual / autònom
pràctiques externes
seminaris tallers
tutories

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'avaluació de les pràctiques anirà dirigida a constatar en quina mesura han estat assolides les competències seleccionades. La funció d'avaluar és pròpia del/a professor/a-tutor/a de la Universitat i del/a mestre/a-tutor/a de l'escola.

L'avaluació formativa (qualitativa) permet establir un perfil d'actuació del futur mestre i ens mostra quina és la seva evolució. L'avaluació sumativa serà el resultat final i serveix per valor globalment l'activitat de les pràctiques i determinar la qualificació que constarà a les actes.

L'avaluació de l'assignatura de pràctiques d'alternança consta de quatre parts. Cal aprovar totes les parts per aprovar l'assignatura. La interrupció de les pràctiques per mancances competencials dels estudiants o l'existència de mancances competencias valorades (document del moodle) suposarà el suspès a l'assignatura i l'estudiant haurà de repetir les seves pràctiques.

Les pràctiques s’avaluaran a partir de: 

  • L’informe del tutor/a de la institució educativa i l'entrevista personal entre tutors, (basat en les actituds i aptituds de l’alumne). 30%.
  • La participació activa en els diferents seminaris amb els tutors. 25%
  • La participació activa a les  sessions de reflexió a les classes. 15%
  • La qualitat del dossier d'aprenentatge. 30%
Les pràctiques PE II DT s'avaluaran a partir de:
  • L'informe del tutor/a de la institució educativa i l'entrevista personal entre tutors, (basat en les actitudes i aptituds de l'alumne). 40%
  • La participació activa en els diferents seminaris amb el tutors. 15%
  • La qualitat del dossier d'aprenentatge. 45 %

CARACTERÍSTIQUES DEL DOSSIER D'APRENENTATGE ALTERNANÇA:

Extensió: 30 pàgines màxim. Els annexos del punt 2 a banda.

Llengua: Català / Anglès ( segons Grau)

 

CARACTERÍSTIQUES DEL DOSSIER D'APRENENTATGE DT:

Extensió: 35 pàgines màxim. 


DATES IMPORTANTS ( torn matí): 

SEMINARIS PREVIS OBLIGATORIS ALTERNANÇA TORN MATÍ.

Seminari "saber ser i saber estar" (Sr. J.L. Adam-Comissió de Pràctiques):

  • Dijous dia 1 d'octubre de 9 a 10h.  Grau EI bilingüe i Grau en Educació Primària
  • Dijous dia 1 d'octubre de 12 a 13h. Grau EP bilingüe i Grau en Educació Infantil 

- Seminaris amb els tutors/es: Setmana del 5 fins al 8 d'octubre (cada tutor/a haurà de concretar el dia i la franja horària segons horaris lliures del curs).

SEMINARIS TUTORIES SEGUIMENT ALTERNANÇA TORN MATÍ (cada tutor/a concretarà el dia segons horaris del curs):

  • Setmana del 27 al 30 d'octubre: Seminaris amb els tutors/es   (cada tutor/a concretarà el dia i la franja horària segons horaris lliures del curs).

  • Setmana del 23 al 27 de novembre: Seminaris amb els tutors/es  (cada tutor/a concretarà el dia i la franja horària segons horaris lliures del curs).

  • Setmana del 16 al 18 de desembre:  Seminaris amb els tutors/es  (cada tutor/a concretarà el dia i la franja horària segons horaris lliures del curs).

  DATA LÍMIT LLIURAMENT DEL DOSSIER D'APRENENTATGE A LA PLATAFORMA MOODLE: 7 de gener
  LLIURAMENT DOSSIER CORREGIT (TUTORIES INDIVIDUALS convocadas por cada tutor/a): Setmana del 18 al 22 de gener.


 DATES IMPORTANTS DT  

Dates pràctiques intensives 3r curs (DT)

 

23 d'octubre  18-19h. Seminari "saber ser i estar" (Sr. J. L. Adam - Comissió de pràctiques)
Seminari previ 

(cada tutor/a convoca els seus estudiants) 

Del 2 de novembre al 15 de desembre

Estada al centre formador

18 de desembre 

Seminari posterior 

7 de gener

Lliurament treball (pdf moodle)

Setmana del 11 al 15 de gener 

Lliurament treball corregit (tutoria individual convocada pel tutor/a).
    INTRODUCCIÓ NOTES: Fins al divendres dia 1 de febrer 

La nota global serà numèrica i l'alumne ha d'aprovar els diferents elements que s'integren a l'avaluació per poder aprovar l'assignatura (seminaris, informe del tutor del centre, sessions reflexives a l'aula i dossier d'aprenentatge). Les notes d'activitats tindran una valoració basada en la següent escala:

  • Excel·lent (9-10)
  • Notable (7-8,9)
  • Aprovat (5-6.9)
  • Insuficient (3-4.9)
  • Deficient (0-2.9)
  • NC: cap corregit. Cal repetir el dossier per defectes greus de forma. Els alumnes tenen una setmana per fer la correcció formal del treball i només es pot obtenir un APROVAT (5). Si el suspens del dossier d’aprenentatge és per forma i contingut o per contingut, la primera convocatòria queda suspesa i cal presentar el treball a la segona convocatòria segons la dada indicada pel tutor / a de la universitat.

    Només es podrà considerar la segona convocatòria de les pràctiques quan hi hagi NP (presentació del dossier fora de terminis o pla d’adaptació d’horaris aprofitats). En el cas que hi hagi defectes de contingut en el treball escrit de pràctiques o mancances competencials durant l’estada, caldrà repetir les pràctiques i tornar a matricular-se de l’assignatura.

Les assignacions de MH (Matrícules d'honor) suposen una menció especial que implica l'excel·lència a nivell de forma i de contingut de l'avaluació de pràctiques en el seu conjunt. Les proposa el/la tutor/a de la universitat en base a aquests criteris i mai a petició dels estudiants.

Les MH (a partir de 9,7 segons la Normativa del Pràcticum) no es poden assignar directament a l'aplicatiu. Caldrà presentar-les prèviament i de manera justificada a la Comissió de Pràctiques  perquè el número d'assignacions és limitat.

 

Bibliografia i recursos

 

CELA, J. i PALOU, J.(2008). Va de mestres. Carta als mestres que comencen. Col·lecció testimonis. Barcelona: Associació de mestres Rosa Sensat.

CELA, J.(2001) Calaix de mestre. Barcelona: Associació de mestres Rosa Sensat. ISBN:84-891 149-95-X.

FUERTES, M.T. (2011). La observación de las prácticas educativas como elemento de evaluación y de mejora de la calidad en la formación inicial y continua del profesorado. Revista de Docenci Universitaria vol9, nº 3. A: http://red-u.net/redu/files/journals/1/articles/248/public/248-647-1-PB.pdf

FUSTER, C. (2005). La volta a l'escola en vuitanta mons. Col·lecció testimonis. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat.

PUIG. JM. (1999). Feina d'educar. Barcelona: Edicions 62. Rosa Sensat.