Universitat Internacional de Catalunya

Música, Expressió Plàstica i Corporal 3

Música, Expressió Plàstica i Corporal 3
6
10634
3
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Cal concertar una visita enviant un correu a jamores@uic.cat

Presentació

En aquesta assignatura es treballa la didàctica del desenvolupament psicomotriu de l'infant. A través de compaginar la part teòrica amb la part pràctica es donen els principis que necessita l'alumne per a poder programar i portar a la pràctica sessions de psicomotricitat per als alumnes d'educació infantil. 

IMPORTANTE: si algún grupo siguiera un modelo diferente, éste estará indicado en su espacio Moodle. Los posibles cambios a nivel metodológico y de evaluación también se especificarían en el Moodle.

Requisits previs

No hi ha cap requisit previ.

Objectius

  • Assolir i diferenciar les principals teories de la psicologia del joc. 
  • Demostrar la capacitat per poder fer activitats de programació, intervenció i avaluació de projectes psicomotrius a l'aula.
  • Dotar de recursos teòrics i pràctics per elaborar la programació psicomotriu en l'educació infantil.
  • Adquirir experiència i criteris bàsics per desenvolupar tasques d'avaluació i estratègia d'ajuda.
  • Investigar i adquirir eines de gestió de la recerca específica en psicomotricitat i en un entorn multidisciplinari, amb autonomia i sentit crític.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-53 - Conèixer els fonaments musicals, plàstics i d'expressió corporal del currículum d'aquesta etapa així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
  • CEM-55 - Saber utilitzar el joc com a recurs didàctic i dissenyar activitats d'aprenentatge basades en principis lúdics.
  • CEM-56 - Elaborar propostes didàctiques que fomentin la percepció i l'expressió musicals, les habilitats motrius, el dibuix i la creativitat.
  • CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho d’una manera contemporània, professional i sistemàtica.
  • CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CET-5 - Col·laboració amb els companys de professió: tenir els coneixements i les habilitats necessaris per fer una aportació professional al clima pedagògic de l'escola, així com en les relacions professionals, i per aconseguir una bona organització escolar.
  • CET-6 - Col·laboració amb l'entorn professional de l'escola: tenir els coneixements i les habilitats suficients per establir una bona col·laboració amb les persones i les institucions dedicades al benestar infantil o que pertanyen a l'entorn professional de l'escola.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-03 - Saber expressar-se en llengua anglesa segons el nivell b1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-10 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'esperit emprenedor, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-11 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

16.  Té un coneixement suficientment ampli de la matèria psicomotriu que li permet realitzar la seva funció docent amb seguretat. 

17.  Coneix el currículum escolar de l'etapa infantil en l'àrea de coneixement corresponent. 

18.  Analitza, raona i comunica propostes d'intervenció psicomotriu. 

19.  Planteja i resol problemes vinculats amb l'activitat pròpia de la sessió psicomotriu amb esperit emprenedor. 

20.  Es capaç de gestionar una sessió de psicomotricitat coneixent els aspectes interactius que hi intervenen, facilitant la motivació i permetent un adequat tractament de la diversitat de l'alumnat. 

21.  Dissenya sessions de psicomotricitat apropiades als grups educatius en funció de la seva maduresa i amb creativitat. 

22.  Identifica les dificultats que té l'ensenyament de la psicomotricitat en l'àmbit educatiu. 

23.  Valora la relació entre la psicomotricitat i les altres activitats de l'aula, demostrant una visió global del procés d'aprenentatge del nen. 

24.  Realitza activitats interdisciplinàries de la psicomotricitat amb altres àrees del currículum, amb esperit emprenedor. 

25.  Analitza críticament la seva actuació professional per a prendre consciència de la seva influència en els alumnes i d'aquesta forma millorar la seva competència com a mestre d'expressió corporal. 

26.  Fa ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per a mantenir-se al dia de les innovacions en les pràctiques educatives d'expressió corporal. 

27.  Pren consciència de la importància del treball en valors d'ençà l'educació infantil per a potenciar la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans. 

28.  Comunica les seves idees argumentades als altres i les expressa de forma correcta en la llengua d'ensenyament, de forma oral i escrita, essent capaç de representar-les mitjançant mapes conceptuals o altres procediments. 

29. Interpreta i integra els coneixements de documents en llengua anglesa en aquesta matèria. 

Continguts

  1. Desenvolupament psicomotor de 0 a 6 anys. 
  2. Principals trastorns del desenvolupament psicomotor.
  3. Aspectes bàsics del desenvolupament cognitiu. 
  4. Aspectes bàsics del desenvolupament motor. 
  5. Metodologia del treball psicomotriu.
  6. Recursos organitzatius dins l'aula de psicomotricitat.
  7. El món de les sensacions i els estats emocionals del nen.
  8. La totalitat corporal i les seves dimensions. 
  9. El moviment.
  10. La construcció de la imatge corporal. 
  11. Les conductes motrius de base: coordinació dinàmica general, coordinació dinàmica específica i equilibri. 
  12. Les conductes neuromotrius: relaxació, dominància lateral, respiració.
  13. Les conductes perceptives i motrius: organització i estructuració de l'espai i del temps. 
  14. El joc i els contes vivenciats. 
  15. Educació sòcio-emocional i psicomotricitat. 
  16. La representació simbòlica: dibuix, modelat i construccions. 
  17. La programació psicomotriu: continguts, competències i avaluació. 
  18. La grafomotricitat. 
  19. Aportacions de la psicomotricitat en l'atenció de les necessitats educatives especials. 

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



COMPETÈNCIES METODOLOGIA ACTIVITAT FORMATIVA
CEM-53 Aprenentatge cooperatiu Aprenentatge orientat a projectes Estudi de casos Resolució d'exercicis i problemes Classes teòriques Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CEM-55 Aprenentatge cooperatiu Resolució d'exercicis i problemes Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CEM-56 Aprenentatge basat en problemes Estudi de casos Mètode expositiu / lliçó magistral Classes teòriques Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CET-1 Aprenentatge basat en problemes Resolució d'exercicis i problemes Classes pràctiques Tutories
CET-2 Estudi de casos Resolució d'exercicis i problemes Classes pràctiques Seminaris tallers
CET-3 Aprenentatge basat en problemes Mètode expositiu / lliçó magistral Resolució d'exercicis i problemes Classes teòriques Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CET-4 Aprenentatge orientat a projectes Contracte d'aprenentatge Estudi i treball en grup Tutories
CET-5 Aprenentatge cooperatiu Aprenentatge orientat a projectes Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CET-6 Aprenentatge basat en problemes Estudi de casos Classes pràctiques
CG-01 Aprenentatge basat en problemes Resolució d'exercicis i problemes Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CG-01 Aprenentatge cooperatiu Estudi de casos Classes pràctiques Tutories
CG-02 Mètode expositiu / lliçó magistral Classes teòriques
CG-03 Aprenentatge cooperatiu Estudi i treball en grup
CG-04 Aprenentatge basat en problemes Resolució d'exercicis i problemes Pràctiques externes Seminaris tallers
CG-09 Aprenentatge basat en problemes Aprenentatge cooperatiu Aprenentatge orientat a projectes Resolució d'exercicis i problemes Classes pràctiques Estudi i treball en grup Seminaris tallers
CG-10 Aprenentatge orientat a projectes Contracte d'aprenentatge Classes pràctiques Estudi i treball individual / autònom Seminaris tallers
CG-11 Aprenentatge basat en problemes Pràctiques externes Tutories
COMPETÈNCIES METODOLOGIA ACTIVITAT FORMATIVA
CEM-53 Aprenentatge cooperatiu Aprenentatge orientat a projectes Estudi de casos Resolució d'exercicis i problemes Classes teòriques Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CEM-55 Aprenentatge cooperatiu Resolució d'exercicis i problemes Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CEM-56 Aprenentatge basat en problemes Estudi de casos Mètode expositiu / lliçó magistral Classes teòriques Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CET-1 Aprenentatge basat en problemes Resolució d'exercicis i problemes Classes pràctiques Tutories
CET-2 Estudi de casos Resolució d'exercicis i problemes Classes pràctiques Seminaris tallers
CET-3 Aprenentatge basat en problemes Mètode expositiu / lliçó magistral Resolució d'exercicis i problemes Classes teòriques Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CET-4 Aprenentatge orientat a projectes Contracte d'aprenentatge Estudi i treball en grup Tutories
CET-5 Aprenentatge cooperatiu Aprenentatge orientat a projectes Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CET-6 Aprenentatge basat en problemes Estudi de casos Classes pràctiques
CG-01 Aprenentatge basat en problemes Resolució d'exercicis i problemes Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup
CG-01 Aprenentatge cooperatiu Estudi de casos Classes pràctiques Tutories
CG-02 Mètode expositiu / lliçó magistral Classes teòriques
CG-03 Aprenentatge cooperatiu Estudi i treball en grup
CG-04 Aprenentatge basat en problemes Resolució d'exercicis i problemes Pràctiques externes Seminaris tallers
CG-09 Aprenentatge basat en problemes Aprenentatge cooperatiu Aprenentatge orientat a projectes Resolució d'exercicis i problemes Classes pràctiques Estudi i treball en grup Seminaris tallers
CG-10 Aprenentatge orientat a projectes Contracte d'aprenentatge Classes pràctiques Estudi i treball individual / autònom Seminaris tallers
CG-11 Aprenentatge basat en problemes Pràctiques externes Tutories

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



L'avaluació de l'assignatura tindrà en compte l'assoliment de les competències a través de l'anàlisi de les aportacions de l'alumnat: treballs individuals i/o col·lectius, proves, entrevistes, presentacions, participació a classe, etc. 

Per avaluar de forma continuada els diferents aspectes parcials durant el semestre, es farà servir les qualificacions orientatives següents: Excel·lent, Notable, Aprovat, Insuficient, Deficient i No Corregit. La nota final serà numèrica i tindrà en compte totes les activitats que s'hagin realitzat al llarg del semestre.

Els criteris d'avaluació específics seran detallats durant la primera sessió del curs.

L'avaluació tindrà en compte els següents criteris. 

- Es puntuarà la participació i implicació amb l'assignatura (20%)

- Hi haurà una avaluació continuada i progressiva (50%)

- Es faran dues proves objectives de l'assignatura (30%) 

Aprovar les dues proves serà un requisit imprescindible per aprovar l'assignatura. 

 

Bibliografia i recursos

Aberastury, A (1968). El niño y sus juegos. Ed. Paidós. Barcelona.

Aucouturier, B. (2004) Los fantasmas de acción y la pràctica psicomotriz. Ed. Graó. nº7. Barcelona.

Aucouturier, B. (2004). Los fantasmas de acción y la Práctica Psicomotriz. Ed. Graó. Barcelona.

Aucouturier, B., Mendel, G. (2004). ¿Por qué los niños y las niñas se mueven tanto? Ed. Graó. Barcelona.

Aucouturier, B. & varis (2004) Miedo a nada… miedo a todo. Ed. Graò. Barcelona.

Bruner, J. (1984) Acción, pensamiento y lenguaje. Alianza. Madrid.

Castellví, P. (1997): Psicología del desenvolupament. De Proa. Universitat Ramon Llull. Barcelona.

Garaigordobil, M. (1990) Juego y desarrollo infantil. Seco Olea. Madrid.

Golse, B (1987). El desarrollo intelectual y afectivo. Ed. Masson. Barcelona.

Lapierre, A. (1968) La reeducación física. Dossat 2000. Barcelona


Lapierre, A. Abadie, M (1977) Educación psicomotriz en la escuela maternal: una experiencia con los”pequeños”, E. Científico Médica. Madrid.


Lapierre, A. (1981) La educación psicomotriz en la escuela maternal. Barcelona. E. Científico Médica.


Lapierre, A. (1996) El juego, expresión primaria del inconsciente pp 281-287. En Alemany, C. García, V. (Eds) El cuerpo vivenciado y analizado. Desclée de Brouwer. Bilbao.

Lleixà Arribas, T. (1999) Juegos sensoriales y de conocimiento corporal. Paidotribo. Barcelona.

Michelet, A. (1986) El maestro y el juego. Perspectivas V. XVI. Nº 1, PP. 117-
126.

Osborn, A. F., Milbank, J. F. (1987) The Effects of Early Education. Clarendon Press. Oxford. 

Piaget, J. (1932) El juicio moral en el niño. Fontanella. Barcelona.

Piaget, J. (1966) Response to Sutton - Smith. Psychological Review, Nº 73, pp. 
111-112. 

Piaget, J. (1946) La formación del símbolo en el niño. Fondo de cultura 
económica. México.

Rogoff, B. (1993) Aprendices del pensamiento. El desarrollo cognitivo en el 
contexto social
. Paidós. Barcelona.

Vygotsky, L. S. (1933, 1966) El papel del juego en el desarrollo. En Vygotsky, 
L.S. El desarrollo de los procesos superiores. Crítica. (1982) Barcelona

Vygotsky, L.S. (1932) Thought and Language. Cambridge. MIT Press. Massachusetts

Vygotsky, L.S. (1979) El desarrollo de los procesos psicológicos superiores. Crítica. Barcelona.

Wild, R. (1996) Educar para ser, Ed. Herder, Barcelona.

Wild, R. (2005) Libertad y límites: Amor y respeto, Ed. Herder, Barcelona.

Winnicot, D.W. (1990) Los bebés y sus madres, Ed. Paidós. Barcelona.

Vila, I (1986) Introducción a la obra de Henri Wallon. Ed. Anthropos. Barcelona.