Universitat Internacional de Catalunya

Cultura Audiovisual

Cultura Audiovisual
4
12027
3
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat


Amb cita prèvia a través del correu electrònic afernandezm@uic.es

Presentació

La televisió és un mitjà de comunicació de vida recent, però d’intensa, prolífica i influent trajectòria. És el caramel dels polítics i de les persones d’acció social, i l’entreteniment i font d’evasió de milions d’espectadors al món. Posteriormente, l'aparició d'internet ha revolucionat les regles de joc de la comunicació.

L’assignatura vol oferir als alumnes els coneixements suficients que els permetin entendre l’evolució que han seguit estos medios al llarg de la seva història. El moment actual de totes dues disciplines comunicatives és el fruit d’una evolució que ha estat marcada per la incorporació de novetats tecnològiques i que s’ha produït en el diàleg constant que han mantingut els ens emissors i els ens receptors.

L’aprofitament intel·lectual de les produccions que s’ofereixen ara al públic s’incrementa si es produeix en l’àmbit d’una contextualització correcta que permeti ultrapassar la percepció simple de la visió. Aquesta assignatura vol aportar als alumnes les eines que els permetin d’aconseguir-lo en proposar una entrada a la dimensió diacrònica d’aquests mitjans, la seva sintaxi, la societat que els envolta i la connexió amb d’altres realitats artístiques o mediàtiques. Tot això en un context analític que traspassa la simple memorització de dades.

Requisits previs

Els requeriments previs no són necessaris.

Objectius

L’assignatura té com a objectiu mostrar als alumnes els camins que han seguit la televisió i internet en el context internacional al llarg de la seva història. L’explicació dels diferents models de totes dues disciplines comunicatives que conviuen en l’actualitat arreu del món ha de possibilitar que els alumnes interpretin com l’evolució d'aquests mitjans els ha consolidat en les seves diferents manifestacions en l’escenari dels mitjans de masses actuals.

Són objectius complementaris el valorar l’herència cultural dels antecessors en el gremi; facilitar la comprensió dels processos evolutius experimentats pel mode de representació audiovisual; facilitar l'assimilació d'un esquema conceptual i cronològic de base sobre l'evolució dels grans mitjans audiovisuals i habilitar l'alumnat per assolir les condicions de realitzar treballs de tractament crític i informatiu sobre els diferents aspectes relacionats amb l'assignatura.

El curs també pretén que els alumnes coneguin les eines bàsiques de documentació històric - audiovisual , per poder treballar autònomament en l'aprenentatge present i posterior a l'assignatura i consolidar els coneixements i poder-los transmetre i fer servir en l'àmbit de la comunicació.

Finalment, hi ha la capacitat d’observació, comparació i anàlisi de les creacions en relació a la seva època i als elements contemporanis, anteriors i posteriors a la seva producció

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Capacitat d'adaptació a circumstàncies variables
  • 02 - Capacitat de comprensió, acceptació de critiques i correcció d'errors
  • 03 - Capacitat per administrar i gestionar recursos humans i tècnics
  • 04 - Capacitat per treballar en equip i autònomament
  • 05 - Capacitat per organitzar temps i espai
  • 06 - Capacitat de desenvolupar rigor acadèmic, responsabilitat, ètica i professionalitat
  • 07 - Capacitat per aplicar la deontologia i el respecte pel gremi audiovisual
  • 08 - Capacitat d'anàlisi crítica, síntesi, concreció i abstracció
  • 09 - Capacitat per objectivar i quantificar i interpretar (dades, estadístiques…)
  • 10 - Capacitat per afrontar dificultats i resoldre problemes
  • 11 - Capacitat per generar debat i reflexió
  • 12 - Capacitat de complir amb els terminis previstos, desenvolupar la puntualitat i el respecte pels recursos humans, tècnics i material
  • 13 - Capacitat de crear comunicació oral i escrita
  • 14 - Coneixement i domini de la retòrica i oratòria per comunicar idees pròpies
  • 16 - Capacitat de fer servir, analitzar i reflexionar sobre continguts
  • 17 - Capacitat per contextualitzar i analitzar críticament els esdeveniments de la realitat social, i poder representar la Història Contemporània
  • 18 - Capacitat i desenvolupament de cultura general i interès pels esdeveniments socials
  • 19 - Capacitat de documentació informativa
  • 20 - Coneixement i domini bibliogràfic mediàtic
  • 21 - Coneixement i domini de la cultura digital
  • 22 - Coneixement i domini de la distinció entre opinió i informació/ registres col·loquials i cultes.
  • 25 - Capacitat de potenciar al màxim el desenvolupament creatiu
  • 26 - Capacitat de desenvolupar sentit del gust i la perfecció en l'acabat final i estètica dels projectes
  • 35 - Capacitat per contextualitzar i analitzar críticament els productes de la indústria audiovisual
  • 40 - Capacitat per defensar i respectar l'autoria i propietat intel•lectual
  • 41 - Capacitat de coneixement i funcionament dels diferents elements agents del sector audiovisual
  • 50 - Capacitat per adaptar-se, entendre i aplicar les possibilitats expressives de les noves tecnologies i els seus canvis futurs
  • 53 - Capacitat lingüística en català, castellà i anglès
  • 54 - Capacitat de fer us amb habilitat la bibliografia, terminologia i estructures lingüístiques de la llengua anglesa relacionades amb l'àmbit de la Comunicació.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els alumnes, en haver acabat de cursar l’assignatura tindran com a resultat un coneixement general, orgànic i estructural de l’evolució històrica dels mitjans treballats.

L'aprenentatge facilitarà la capacitat de contextualitzar qualsevol fet rellevant de l’actualitat mediática en funció dels antecedents temporals de totes dues disciplines; el coneixement i la comprensió de la complexitat de les dinàmiques i les interrelacions presents en un món globalitzat i la consecució d’una visió econòmica i/o empresarial del seu àmbit professional, de les seves produccions i dels seus projectes.

A més, el curs permet aprendre a valorar el paper de l’observació diacrònica en la formació professional, en la creativitat i en l’anàlisi competent; la comprensió de conceptes cronològics d’una manera pràctica, com diacronia o sincronia; expressar i confeccionar conceptes que vinculin història, art i audiovisual i facilitar la familiaritat amb l’examen de fenòmens que semblen universals però que esdevenen particulars segons les cultures.

Continguts

A. Història de la televisió

  1. Els orígens de la televisió.
  2. La televisió a Europa. L'autoria en la televisió.
  3. La televisió als Estats Units.
  4. La televisió a Espanya i Catalunya.
  5. Altres televisions en el món.

B. Història dels (nous) mitjans
1. L'evolució dels mitjans en l'era d'Internet. Les plataformes *VOD i el nou escenari audiovisual. El cas *Netflix.
2. Noves maneres de consum, noves maneres de creació.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



ACTIVITAT FORMATIVACRÈDITS ECTS
Classes magistrals: a les classes magistrals, el professor, no només transmet continguts o coneixements, sinó també, i sobretot, actituds, motivació, aptituds, valors, etc. També facilita que els assistents puguin manifestar les seves opinions i els seus arguments enfront de la resta d'estudiants.
2
Coaching: Seguiment, individual o en grups molt reduïts, de com els alumnes assimilen els continguts de l'assignatura. En les sessions de coaching, es corregiran defectes, s'aclariran dubtes, es proposaran exercicis i activitats necessàries per aconseguir els objectius fixats.
0.8
Seminari. aquesta activitat que consistirà a aprofundir monogràficament en temàtiques específiques, d'especial actualitat –en alguns casos, socialment debatudes–, mitjançant treball actiu en grups reduïts.
0.6
Focused praxis: Lliurament periòdic i individual d'exercicis per aprendre la teoria a través de la pràctica. Cada exercici anirà destinat a adquirir coneixements molt definits i adaptats a la persona concreta així com a esmenar llacunes particulars. seminaris: aquesta activitat que consistirà a aprofundir monogràficament en temàtiques específiques, d'especial actualitat –en alguns casos, socialment debatudes–, mitjançant treball actiu en grups reduïts.
0.6

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Primera convocatòria (avaluació contínua)

Els percentatges de l'avaluació seran els següents:

- 50% Projecte en grup

El projecte consistirà en la realització d'un treball des de tres punts de vista històric, analític i creatiu.

Ha de ser un treball de recerca que analitzi els punts més rellevants del programa, sèrie, gènere (informatius, magazine, reality, canals temàtics…) en qüestió i que els situï en el seu context social, històric i televisiu. El treball haurà d'incloure un punt final en el qual es realitzi una proposta creativa de programació en relació amb el tema. triat.

El tema haurà de ser validat per la professora previament.

- 10% Presentació del treball l'últim dia de classe. Es valorarà la profunditat i rigor de la informació, així com la capacitat expressiva i de transmissió d'informació de cadascun dels membres.

- 20% Assaig audiovisual individual sobre un tema en relació a l'assignatura.

- 20% Participació i actitud (participació activa i aportacions crítiques en les discussions).

 

Modalitat individual

Aquelles persones que no vengen a classe per causes justificades hauran de realitzar el treball de recerca de manera individual.

Segona convocatòria

Si se suspèn l'assignatura en la primera convocatòria, s'haurà de presentar una versió millorada del treball.


Altres convocatòries

En la tercera convocatòria i següents haurà de repetir-se l'assignatura.


*La professora es reserva el dret a suspendre a l'alumnat en cas de no complir amb uns mínims d'assistència, iniciativa i participació durant el procés.

* S'observarà rigorosament la normativa de la facultat en relació amb les faltes d'ortografia i el plagi.

Bibliografia i recursos

CARRILLO BERNAL, J. (2018). Paradigma Netflix. El entretenimiento del algoritmo. Barcelona: UOC.

CASCAJOSA, C. y ZAHEDI, F., (2016). Historia de la televisión. Valencia: Tirant Humanidades.

GUARDIOLA, I. (2019). El ojo y la navaja. Un ensayo sobre el mundo como interfaz. Barcelona: Arcadia.

IMBERT, G. (2007). El zoo visual: de la televisión espectacular a la televisión especular. Barcelona: Gedisa. 

MONTERO DÍAZ, J. (2018). Una televisión con dos cadenas. Madrid: Cátedra.

 

* La bibliografia es completarà amb textos i altres títols al llarg del curs.

 

Bibliografia complementària

BAGET I HERMS, J.M. (2003). La Nostra. Vint anys de TV3. Barcelona: Proa.  

BRANDT, G. W. (ed.) (1993). British TV Drama in the 1980s. Cambridge: Cambridge University Press.

CARCAJOSA VIRINO, C. (ed.) (2007). La caja lista: televisión norteamericana de culto. Barcelona: Laertes. 

CARCAJOSA, VIRINO, C (ed.) (2016). La cultura de las series. Barcelona: Laertes.

CARRIÓN, J. (2011). Teleshakespeare. Madrid: Errata Naturae.

PALACIO, M. (2001). Historia de la televisión en España. Barcelona: Gedisa.

VIVES-FERRÁNDIZ SÁNCHEZ, L. (2022). La Cultura Visual en tiempos digitales y posthumanos. Vitoria: Sans Soleil Ediciones.