Universitat Internacional de Catalunya

Treball Final de Màster (TRANSV INV)

Treball Final de Màster (TRANSV INV)
1
12237
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


En el TREBALL FI DE MÀSTER els alumnes posaran en pràctica els coneixements adquirits en el transcurs del programa de formació, respecte a la recerca clínica i de materials. El porfessor-tutor serà un responsable de l'àrea en qüestió, que farà el seguiment d'aquest treball. Aquest treball podrà tenir un perfil clínic o investigador i haurà de seguir detalladament, durant l'execució d'aquest, el protocol que es dissenyi i autoritzi durant el primer semestre de l'activitat del màster, on s'haurà marcat una hipòtesi de treball i uns objectius concrets. Una vegada aconseguits els resultats de l'estudi, l'alumne haurà de confeccionar una memòria escrita del seu treball clínic o de recerca seguint els criteris de rigorositat científica apresos durant el programa de formació del màster.
El TFM de perfil clínic tindrà com a objectiu la revisió d'una patologia o tècnica terapèutica concreta sobre pacient, on l'alumne hagi participat de manera directa en la presa de decisions o hagi realitzat ell mateix els tractaments. La revisió bibliogràfica, el coneixement dels principis teòrics de les patologies i el nivell d'habilitat quirúrgica hauran de ser tinguts en compte per a poder optar a aquesta mena de TFM.
El TFM de perfil investigador tindrà caràcter de recerca de laboratori sobre temes o materials relacionats amb l'àmbit de l'estètica dental i de la prostodoncia. Basant-se en estudis anteriors (interns de l'O.I.C. O externs a la mateixa) i seguint els criteris del mètode científic es podran dissenyar treballs de recerca que permetin aportar més informació a delimitar les múltiples variables que en la clínica sobre pacient apareixen.

Requisits previs

Tenir acceptat el protocol de Recerca    

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

CE10 - Obtenir l'habilitat d'aplicar el mètode científic, i aplicar els coneixements adquirits en la resolució de problemes en un àmbit científic. Aprendre a desenvolupar projectes de recerca tant in vitro com in vivo, dins del camp de la mecànica, de la biologia i de la microbiologia aplicada a l'odontologia protètica, restauradora i la implantopròtesi.
CE11 - Tenir autonomia en el desenvolupament i l'aplicació de les noves tecnologies en odontologia restauradora estètica i en la cerca de nova informació científica, i adquirir l'habilitat d'avaluar i fer els projectes de recerca i desenvolupament que ofereix la indústria de manera ètica, i gestionar els recursos econòmics i humans, així com conèixer les bases estratègiques per a la transferència de nous coneixements a la indústria.
CE12 - Actualitzar els coneixements de biologia molecular, bioquímica i microbiologia per a poder aplicar-los.
CE7 - Ser capaç de buscar, organitzar i analitzar, amb esperit crític, utilitzant fonts d'informació biomèdica, la literatura científica sobre temes relacionats amb la disfunció temporomandibular i l'odontologia restauradora estètica, per a poder seguir el seu procés de formació continuada de forma autodirigida i autònoma.
CE8 - Saber aplicar els fonaments epistemològics, eticodeontològics, legislatius i humanitaris en l'exercici de la recerca i la divulgació de les dades científiques en l'àmbit de l'odontologia restauradora estètica.
CG1 - Tenir la capacitat per a comunicar-se amb els pacients a fi d'explicar, amb criteris científics, però llenguatge assequible, el diagnòstic, el pla de tractament i pronòstic, en patologies que acostumen a tenir un perfil avançat o multidisciplinari.
CG2 - Tenir autonomia per a fer les anamnesis i les exploracions orals als pacients amb patologies que poden tenir caràcter avançat o multidisciplinari; i emplenar la història clínica i el curs clínic amb llenguatge i terminologia científica adequada a un professional de l'odontologia restauradora estètica.
CG3 - Saber aplicar els protocols establerts en la Clínica Universitària d'Odontologia en relació amb el diagnòstic, les exploracions complementàries i el tractament dels pacients, així com la planificació d'aquest, tenint en compte que els pacients als quals es dirigeixen presenten patologies amb perfils avançats o multidisciplinaris.
CG4 - Saber aplicar els protocols d'ús dels aparells del laboratori-taller dental fins a arribar a fer els procediments necessaris que ajudin en la confecció de la rehabilitació oral o els tractaments propis d'un odontòleg restaurador.      

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Dissenya un protocol de recerca basat en el mètode científic
- Aprèn a iniciar-se en la recerca clínica o de laboratori, a desenvolupar un projecte de recerca aplicant noves tècniques apreses i gestionant el temps i els recursos.
- Redacta adequadament la introducció, justificació, objectius, hipòtesis, estat de la qüestió, materials i mètodes, resultats, discussió i conclusions del seu treball de fi de màster.
- Defensa davant un tribunal competent en Odontologia el "Treball de Fi de Màster" realitzat.

Bibliografia i recursos

Boj JR, Catalá M,  Mendoza A, Planells P, Cortés O. Odontopediatría. Bebés, niños y adolescentes. 1ª Edición (Ciudad de México); Odontología Books, 2019.

International Journal of Pediatric Dentistry

Pediatric Dentistry

European Journal of Pediatric Dentistry

Auropean Archives of pediatric Dentistry

Journal of Clinical Pediatric Dentistry

Dental Traumatology