Universitat Internacional de Catalunya

Fonaments de Dret Jurisdiccional

Fonaments de Dret Jurisdiccional
4
13399
1
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Reyes Alcón: ralcon@uic.es

Horari d’atenció: de dilluns a divendres de 9.30 h a 13.30 h. En tot cas, s’ha d’enviar un missatge electrònic prèviament per concertar l’hora.

Presentació

L’article 24 de la Constitució espanyola reconeix la tutela judicial efectiva com a dret fonamental de tota persona i li afegeix una sèrie de garanties processals per assegurar-ne l’abast. Aquesta part del Màster Universitari en Advocacia (MUA) es dedica a la identificació i l’anàlisi pràctica d’aquest dret fonamental.

Requisits previs

Els del Grau en Dret.

Objectius

Familiaritzar-se amb el recurs d’empara en diversos aspectes vinculats a la tutela judicial efectiva.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CA04 - Conèixer les diferents tècniques de composició d'interessos i saber trobar solucions a problemes mitjançant mètodes alternatius a la via jurisdiccional.
  • CA05 - Conèixer i saber aplicar els drets i deures deontològics professionals en les relacions de l'advocat amb el client, les altres parts, el tribunal o autoritat pública i entre advocats.
  • CA06 - Conèixer i avaluar les diferents responsabilitats vinculades a l'exercici de l'activitat professional, incloent el funcionament bàsic de l'assistència jurídica gratuïta i la promoció de la responsabilitat social de l'advocat.
  • CA07 - Saber identificar conflictes d'interessos i conèixer les tècniques per a la resoldre’ls, establir l'abast del secret professional i de la confidencialitat, i preservar la independència de criteri.
  • CA08 - Saber identificar els requeriments de prestació i organització determinants per a l'assessorament jurídic.
  • CA09 - Conèixer i saber aplicar en la pràctica l'entorn organitzatiu, de gestió i comercial de la professió d'advocat, així com el marc jurídic associatiu, fiscal, laboral i de protecció de dades de caràcter personal.
  • CA10 - Desenvolupar destreses i habilitats per a l'elecció de l'estratègia correcta per a la defensa dels drets dels clients tenint en compte les exigències dels diferents àmbits de la pràctica professional.
  • CB07 - Saber aplicar els coneixements adquirits i la tenir la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • CB08 - Ser capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’alumne, a través de l’assignatura:

- Domina totes les qüestions generals referents a l’assistència lletrada; l’assistència jurídica gratuïta; el torn d’ofici; l’organització judicial, interna i europea; les garanties constitucionals de procés i els mecanismes de tutela corresponents, i el funcionament organitzatiu i burocràtic de l’Administració de Justícia.

- Controla adequadament les implicacions econòmiques del procés judicial.

Continguts

• Assistència lletrada, onerosa i gratuïta, i torn d’ofici.

• Garanties constitucionals del procés: mecanismes de tutela dels drets fonamentals processals.

• Organització judicial, interna i europea.

• Organització, funcionament, i infraestructures humana i material de l’Administració de Justícia. Els seus col·laboradors externs.

• Implicacions econòmiques del procés judicial: els costos i les costes del procés.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



El Màster Universitari en Advocacia basa la seva metodologia en el "mètode de el cas" que consisteix a estudiar els supòsits i problemàtiques reals que es tracten en els despatxos. Els alumnes preparen i analitzen els casos, identifiquen els problemes i, de manera individual o grupal, un cop a classe juntament amb el professor, busquen solucions i fan una posada en comú de les alternatives possibles per solucionar-los.

Amb el mètode de el cas pretenem ajudar a l'alumne a que adquireixi les principals habilitats d'un bon professional de l'advocacia com són el raonament lògic, facilitat d'expressió oral i domini de el llenguatge, entre d'altres.

El mòdul sobre Fonaments de Dret Jurisdiccional consta de 4 ECTS dels quals 40 hores són docència i 50 hores són un mínim que s'exigirà de treball de l'alumne i de què serà avaluat

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L’avaluació es compon de dos paràmetres:

• Participació a classe: compta un 60% de la nota final.

• Prova escrita, que consisteix en un examen tipus test i en un cas pràctic: la nota mitjana de les dues proves compta un 40% de la nota final.