Universitat Internacional de Catalunya

Tècniques de Comunicació

Tècniques de Comunicació
3
13533
1
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Reyes Alcón: ralcon@uic.es

Horari d’atenció: de dilluns a divendres de 9.30 h a 13.30 h. En tot cas, s’ha d’enviar un missatge electrònic prèviament per concertar l’hora.

Presentació

L’assignatura es compon de dues parts diferenciades.

D’una banda, de sessions relatives d’expressió escrita per a juristes i, de l’altra, de sessions dedicades a tècniques de negociació.

L’assignatura es complementa amb dues sessions de màrqueting jurídic.

Requisits previs

No escauen.

Objectius

Expressió escrita per a juristes.

Es pretén ensenyar a escriure d’una manera eficaç. El curs està orientat a desenvolupar la capacitat de persuasió i a millorar la qualitat de la comunicació amb els jutjats, els clients i altres advocats. A les sessions s’explicaran tècniques per redactar amb un llenguatge senzill, clar i correcte. Redacció de textos propis d’un advocat.

Tècniques de negociació.

A partir de l’anàlisi d’un cas pràctic, s’estudiarà com aplicar les diferents tècniques de negociació, quines són les activitats prèvies a una negociació, com s’ha d’arribar preparat a una negociació, com s’han de debatre els arguments de l’altra part, com s’han de determinar les barreres que podrien impedir o dificultar la possibilitat d’arribar a un acord, com s’ha de tancar una negociació amb èxit i quin és el paper fonamental que tenen les soft skills al nostre entorn.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CA11 - Saber desenvolupar destreses que permetin a l'advocat millorar l'eficiència de la seva feina i potenciar el funcionament global de l'equip o institució en què les desenvolupa mitjançant l'accés a fonts d'informació, el coneixement d'idiomes, la gestió del coneixement i el maneig de tècniques i eines aplicades.
  • CA12 - Conèixer, saber organitzar i planificar els recursos individuals i col·lectius disponibles per a l'exercici en les seves diferents modalitats organitzatives de la professió d'advocat.
  • CB06 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees en un context professional.
  • CB07 - Saber aplicar els coneixements adquirits i la tenir la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • CB09 - Saber comunicar les conclusions i els coneixements i raons últim que els sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • CB10 - Posseir les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.
  • CG01 - Adquirir les capacitats de treball personal i en equip, de comunicació i de lideratge necessàries per desenvolupar la professió d'advocat.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’alumne, a través de l’assignatura:

- Aplica amb soltesa coneixements, habilitats i competències, jurídics i metajurídics, de caràcter estrictament instrumental o auxiliar.

Continguts

• Tècniques de comunicació escrita eficient en advocacia i professions jurídiques.

• Argumentació jurídica i sintaxi del discurs.

• Tècniques de negociació i psicologia aplicada a la resolució de conflictes jurídics.

• Psicologia jurídica aplicada a l’entorn professional de l’advocat.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Es combinarà l’exposició de continguts teòrics i la correcció i redacció d’exercicis de textos propis de l’exercici de l’advocacia.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

A causa de l'estat d'alarma i al confinament domiciliari obligatori (pandèmia covid-19) s'aplicaran les següents mesures i procediments d'avaluació:

1.- El que es prescriu a continuació no altera el contingut essencial de les normes i procediments d'avaluació d'aquesta assignatura, continguts en la versió original d'aquest mateix apartat de la Guia docent, en la seva versió original

2.- L'examen final de l'assignatura continua suposant un 40% de la nota final.

3.- Els canvis es deben, fonamentalment, a la manera de realitzar l'examen final, en un escenari de confinament domiciliari general i obligatori.

4.- Les presents normes responen a la necessitat de continuar buscant l'excel·lència acadèmica, però adaptant el sistema d'avaluació a les circumstàncies docents actuals, en les quals s'està impartint les classes en la seva modalitat online i no presencial.

5.- Es continuaran realitzant, com a examen final, tres proves, corresponent als tres blocs, en la data prevista en la Guia d'Estudis del MUA 19-20: dos tipus "preguntes obertes", i, una altra, tipus "test".

6.- La nota de les proves farà una mitjana de i això serà el que l'alumne obtingui com a qualificació de l'examen final (40% de la nota definitiva de l'assignatura).

7.- En el dia i hora prefixats per a l'examen final d'aquesta assignatura, els alumnes realitzaran la prova a través de l'eina que dispensi UICbarcelona (segons e-mail de Rectorat de 17 d'abril de 2020). Els estudiants rebran informació detallada sobre aquest tema.

8.- L'examen tindrà una durada d'una hora.

9.- Quant a possibles incidències, es plantegen com a possibles les següents, al costat de la manera en què es podrien resoldre:

(i) En cas de trobar-se l'alumne indisposat, per motius de salut, es requerirà un justificant mèdic.

(ii) Si té qualsevol incidència amb l'accés a la plataforma oficial d'examen i/o a la plataforma de videoconferència haurà d'efectuar immediatament tantes captures de pantalla com resulti necessari i enviar-les-hi a Reyes, a Anna Marín i a Carlos de Miranda (els serveis tècnics de UIC habilitaran mecanismes per a aquestes incidències). Així mateix, la prova o examen de recuperació del primer fallit serà oral i per mitjà de videoconferència.

(iii) Els alumnes que, des d'ara, coneguin els seus problemes de connexió a internet, han d'informar-ho, com més aviat millor, incloent, des d'ara, la indicació que, en tal cas, se'ls examinarà de manera individual, oral i mitjançant plataformes de comunicació audiovisual disponibles en telèfons mòbils (facetime, etc.).

10.- Si es detecta a algun alumne que, de manera individual o col·lectiva, duu a terme qualsevol procés sospitós de frau durant els exàmens –qualsevol procediment dels no especificats a l'hora d'efectuar la prova-, serà suspès en totes dues proves de l'examen final, amb independència que s'hagi detectat el frau en només una d'elles.

Bibliografia i recursos

Per a l'estudi de tècniques de negociació, s'aconsella la lectura de la següent bibliografia:

ü AAVV, "Negotiation", publicat per la Harvard Business School (EUA) 2003, disponible a la biblioteca de la Universitat.

ü AAVV, "The Essentials of Negotiation", Harvard Business School Press (EUA), 2005.

ü POWELL, Marc, "International Negotiations", Cambridge Business Skills, UK, 2012.

 

Per Expressió escrita per a juristes, es recomana la lectura d'aquests llibres:

Despatx Garrigues (2014): Llibre d'estil Garrigues, Thomson Reuters Aranzadi: Cizur Menor, 2a edició.

Muñoz Machado, Santiago (dir.) (2017): Llibre d'estil de la justícia, Espasa Llibres: Barcelona

Jiménez-Yáñez, Ricardo-Maria (2016): Escriure bé és de justícia, Thomson Reuters Aranzadi: Cizur Menor.

Blog de l'advocat Pau Franquet, Litigi d'autor.

<Http://www.litigiodeautor.com/>