Universitat Internacional de Catalunya

Psicologia Empresarial

Psicologia Empresarial
3
13570
4
Primer semestre
OB
FORMACIO TRANSVERSAL
EMPRESA I SOCIETAT
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Demanar cita per email.

Presentació

L’assignatura de Psicologia Empresarial busca aportar a la formació en bioenginyeria els continguts que tracten sobre la psicologia com un instrument d’ajuda en el camp de la salut. En primer lloc, amb l’objectiu d’oferir una atenció global i de qualitat, cal tenir sempre present que l’usuari no només té una malaltia, sinó que és una persona necessitada. Si no es coneix d’una manera adequada com és la persona, no es pot arribar a tractar el pacient, ni clínicament ni humanament. D’altra banda, per afavorir la integració de l’alumnat en el context laboral actual i els seus equips de treball multidisciplinaris, és important conèixer els conceptes clau de la psicologia en les organitzacions. Aquests tenen a veure amb la direcció de recursos humans i les principals dinàmiques del comportament laboral dins de les empreses, per entendre’n la funció i el desenvolupament.


Requisits previs

No n’hi ha.

Objectius

Entre els objectius d’aquesta assignatura, es pretén que l’alumnat:

  1. Utilitzi la terminologia de psicologia de forma adequada.

  2. Conegui les respostes psicosocials de les persones davant les diferents situacions de salut i respongui adequadament a les necessitats psicològiques.

  3. Entengui el paper de la psicologia en les organitzacions i les empreses, analitzant la gestió de persones des de la perspectiva de RH.

  4. Pugui aplicar en la pràctica professional els coneixements i les tècniques psicològiques adequades que ajudin a millorar la relació amb l’equip disciplinari amb què treballa.

  5. Treballi de manera holística, tolerant, sense judicis, acurada i sensible.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB3 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
  • CG4 - Resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicació i transmissió de coneixements, habilitats i destreses en el camp de la Bioenginyeria.
  • CG9 - Tenir capacitat d'organització i planificació en l'àmbit de l'empresa, i altres institucions i organitzacions.
  • CT3 - Saber comunicar-se de forma oral i escrita amb altres persones sobre els resultats de l'aprenentatge, de l'elaboració del pensament i de la presa de decisions; participar en debats sobre temes de la pròpia especialitat
  • CT4 - Ser capaç de treballar com a membre d'un equip interdisciplinari, ja sigui com un membre més o realitzant tasques de direcció, amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos tenint en compte els recursos disponibles
  • CT5 - Realitzar un ús solvent dels recursos d'informació. Gestionar l'adquisició, l'estructuració, l'anàlisi i la visualització de dades i informació en l'àmbit d'especialitat i valorar de forma crítica els resultats d'aquesta gestió.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En acabar l’assignatura, s’espera que l’alumnat sàpiga:

  • Utilitzar tècniques per gestionar els factors psicològics propis que influeixen en la pràctica professional
  • Reconèixer els factors psicològics que influeixen en la relació amb l'usuari que requereix la tecnologia desenvolupada.
  • Gestionar eficaçment els problemes que poden sorgir en la relació interpersonal amb els usuaris que requereixen la tecnologia desenvolupada.
  • Explicar les aportacions de la psicologia empresarial en els entorns organitzacionals on pugui desenvolupar la seva professió.
  • Reconèixer els principals recursos per a la direcció de les organitzacions i l'optimització del seu funcionament des de la perspectiva de la psicologia.
  • Comunicar-se de manera oral en davant d'altres persones utilitzant diferents registres.
  • Comunicar-se de manera escrita adaptant-se a diversos formats.
  • Aplicar tècniques per facilitar el treball en un equip interdisciplinari.
  • Seleccionar informació rellevant de manera proactiva amb la finalitat d'integrar-la al seu aprenentatge.

Continguts


  1. Introduction to Business Psychology
  2. Factors psicològics en la pràctica professional
  3. Afrontament de l'estrès
  4. Tipologies de personalitat. Pacients difícils.
  5. Relacions interpersonals i relació d'ajuda

  1. Habilitats de comunicació en l'entorn de l'organització
  2. Treball en equip i gestió d'equips de treball caracteritzat per la diversitat
  3. Direcció de persones: motivació, formació, avaluació de la feina i promoció
  4. Aspectes organitzacionals: lideratge, cultura i equitat

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La metodologia emprada en aquesta assignatura serà activa i centrada en l’alumnat, que és el protagonista en el seu procés d’aprenentatge i desenvolupament de competències. Aquesta metodologia està basada en un treball continuat que requereix la preparació i l’aprofitament de les diferents sessions teòriques i pràctiques. L’assignatura combina classes magistrals, ensenyament pràctic (estudis de casos, dinàmiques de grup, seminaris, anàlisi de recursos audiovisuals) i tutories, tant col·lectives com personalitzades. Es requereix a l’alumnat tant treball individual i autònom com treball en grup.


ACTIVITAT FORMATIVA
La classe magistral, serà l'escenari per: Aprendre i utilitzar la terminologia i estructures lingüístiques relacionades amb l'àmbit científic. Practicar i desenvolupar destreses de comunicació oral i escrita. I per aprendre com analitzar bibliografia i literatura sobre temes de Bioenginyeria. Practicar pautes per identificar i entendre les idees principals a durant la classe magistral. Aquesta activitat formativa és una eina essencial en la formació des del seu origen i ha de tenir una presència molt important en aquesta estructura de grau.
El plantejament d'exercicis i problemes per part del professor, ajuda l'alumne a avançar en el procés enginyeril del disseny, guiat pel professor es van aconseguint fites parcials que faciliten la integració del coneixement teòric adquirit.
L'estudi de cas és una tècnica d'aprenentatge en la qual el subjecte s'enfronta a la descripció d'una situació específica que planteja un problema, que ha de ser comprès, valorat i resolt per un grup de persones a través d'un procés de discussió. L'estudi de casos, es realitza generalment a través de treball en grup, que fomenta la participació de l'alumne, desenvolupant el seu esperit crític. Addicionalment prepara l'alumne per a la presa de decisions, ensenyant-li defensar els seus arguments i a contrastar-los amb les opinions de la resta del grup.
Lectura de textos dirigits amb el fi d'accedir al pensament crític, el qual compleix un paper fonamental en la formació de ciutadans conscients i responsables

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L’avaluació de l’assignatura es realitza a partir dels paràmetres següents:

  • Resolució de problemes (30 %)

  • Examen parcial (30 %)

  • Examen final (40 %)

S’haurà d’obtenir una nota mínima de 5,0 en l’examen final de l’assignatura per poder fer mitjana amb la resta de notes. 

La realització de les activitats pràctiques s’entén com a avaluació contínua i, per tant, el fet de NO lliurar-les segons les dates establertes implicarà la impossibilitat de tenir aquesta part de la nota.

Arribar tard més de 10 minuts a l’inici de la classe o després del descans i les faltes d’assistència no justificades comptabilitzaran com a NO assistència durant aquell dia.


Consideracions importants:

  1. El plagi, la còpia o qualsevol altra acció que es pugui considerar trampa suposarà un zero en aquest apartat d’avaluació. Fer-ho als exàmens suposarà el suspens immediat de l’assignatura.

  2. En segona convocatòria no es podrà obtenir la qualificació de matrícula d’honor, de manera que la qualificació màxima serà d’excel·lent.

  3. No s’acceptaran canvis en el calendari, en les dates d’exàmens o en el sistema d’avaluació.

  4. Els estudiants d’intercanvi (Erasmus i d’altres) o repetidors estaran sotmesos a les mateixes condicions que la resta de l’alumnat.

Bibliografia i recursos

Alcover, C.M., Moriano, J.M., & Topa, G. (2016). Psicología del trabajo. Conceptos clave y temas emergentes. Ed. Sanz y Torres

Cibanal Juan, L., Arce Sánchez, M.C., & Carballal Balsa, M.C. (2014). Técnicas de comunicación y relación de ayuda en ciencias de la salud. Ed: Elsevier

Tabibnia, G., & Radecki, D. (2018). Resilience training that can change the brain. Consulting Psychology Journal: Practice and Research, 70(1), 59–88.

Torrente, P., Salanova, M., Llorens, S., & Schaufeli, W.B. (2012). Teams make it work: how team work engagement mediates between social resources and performance in teams. Psicothema, 24(1), 106-12.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E2 16/06/2023 P2A02 10:00h