Universitat Internacional de Catalunya

Didàctica 2: Habilitats Lingüisticoacadèmiques en l'Ensenyament de la Llengua Anglesa: Teoria i Pràctica

Didàctica 2: Habilitats Lingüisticoacadèmiques en l'Ensenyament de la Llengua Anglesa: Teoria i Pràctica
6
13763
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat

Presentació

La importància creixent de l’anglès com a llengua internacional i global, la introducció a l’escola a edats cada vegada més primerenques i l’enfocament competencial en l’ensenyament de les llengües han canviat radicalment les necessitats, objectius i realitats en l’àrea de la didàctica de l’anglès com a llengua estrangera. Per tant, les escoles necessiten professionals que no només dominin la llengua anglesa, sinó que també tinguin les habilitats i competències docents avançades necessàries per poder respondre de manera efectiva a les demandes actuals del context escolar.

L’assignatura Didàctica II té com a objectiu general formar docents d’anglès com a llengua estrangera, proporcionar-los els coneixements teòrics i pràctics necessaris per ensenyar les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques en anglès (comprensió i producció oral i escrita) en diferents nivells educatius, aplicant de manera eficaç diferents models teòrics i enfocaments metodològics actuals i innovadors. L’assignatura abordarà de forma teorico-pràctica diferents aspectes fonamentals rellevants per a l’ensenyament d’habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques en la llengua anglesa: metodologies actuals, eines, procediments i recursos, la qual cosa permetrà a l’alumnat aplicar-ho a l’aula i desenvolupar amb èxit el procés d’ensenyament-aprenentatge de la llengua anglesa a l’aula.

Requisits previs

Es recomana tenir un nivell d'anglès B2 (segons el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües) per seguir el curs, així com el coneixement d’anglès acadèmic oral i escrit.

Objectius

  • Conèixer i analitzar enfocaments metodològics actuals per al desenvolupament de les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques (comprensió i producció) en la classe d’anglès aplicats a les diferents etapes educatives.
  • Conèixer i aplicar les estratègies, tècniques i recursos per a l’ensenyament de les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques a l’aula d’anglès.
  • Analitzar i avaluar el desenvolupament de les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques en anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació.
  • Analitzar i dissenyar materials didàctics per al desenvolupament de les habilitats lingüisticocomunicatives acadèmiques i adaptats a les necessitats del context educatiu.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

COMPETÈNCIES BÀSIQUES I GENERALS

CB7 – Saber aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.

CB8 – Ser capaç d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9 – Saber comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.

CB10 – Tenir les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

CG1 - Buscar, obtenir, processar, sintetitzar i comunicar la informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la a l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera.

CG2 - Desenvolupar habilitats de pensament crític, de resolució de problemes, de presa de decisions o d’indagació, i aplicar-les a la realitat educativa amb l'objectiu de fomentar l'autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.

CG3 - Gestionar el temps de treball en funció de les prioritats i els objectius d'aprenentatge fomentant l'autoaprenentatge.

CG4 - Comunicar de manera argumentada la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

CG6 - Treballar en equip de forma efectiva en entorns multilingües, multiculturals i interdisciplinaris, professionals i/o acadèmics.

COMPETÈNCIES TRANSVERSALS

CT1 - Aplicar models d'innovació pedagògica i investigació educativa sobre l'adquisició, l'ensenyament i l'ús de l'anglès com a llengua estrangera a casos concrets, en el context escolar específic i/o contextos relacionats amb l'educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.

CT2 - Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.

CT3 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge, en la gestió de l'ensenyament i en el desenvolupament professional.

CT4 - Generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional o investigadora.

CT5 - Expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d'interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.).

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES

CE3 - Conèixer i analitzar la diversitat d’enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives en contextos bilingües i multilingües.

CE4 - Saber aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i aprenentatge de la llengua anglesa i gestionar i promoure programes d’ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador.

CE5 - Planificar el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera als diferents nivells educatius, atenent al nivell i formació prèvia de l’alumnat.

CE6 - Dissenyar propostes didàctiques innovadores que afavoreixin el desenvolupament de les competències lingüístiques, plurilingües i interculturals de l’alumnat, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, alhora que fomentin la reflexió, l’obertura i el respecte cap a altres llengües i cultures.

CE7 - Analitzar i avaluar el desenvolupament de la competència lingüística en l’anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.

CE11 - Utilitzar les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula, i emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d’aprenentatge que es requeriran als estudiants es vincularan amb les competències seleccionades en cada cas. Entre d’altres, es destaquen els següents:

  • Analitza la diversitat d'enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives i en contextos bilingües i multilingües.
  • Aplica amb eficàcia recursos digitals per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua anglesa i gestiona i promou programes d'ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador.
  • Planifica el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'anglès com a llengua estrangera, atenent el nivell i formació prèvia dels alumnes.
  • Dissenya propostes didàctiques innovadores que afavoreixin el desenvolupament de les competències lingüístiques, plurilingües i interculturals de l'alumnat, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, alhora que fomenta la reflexió, l'obertura i el respecte cap a altres llengües i cultures.
  • Analitza i avalua el desenvolupament de la competència lingüística en anglès de l'alumnat durant les diferents etapes d'educació, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.
  • Utilitza la competència comunicativa i els seus diferents aspectes, així com les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l'aula, i escomet totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Continguts

  1. Enfocaments i mètodes actuals per a l’ensenyament d’habilitats lingüisticoacadèmiques en la llengua anglesa.
  2. Pedagogia basada en gèneres textuals: el desenvolupament de la lectura i escriptura en la llengua anglesa.
  3. Les TIC per a l’ensenyament de la llengua anglesa i les competències del segle XXI.
  4. Anàlisi de materials didàctics per a l’aula d’anglès.
  5. Atenció a la diversitat i el desenvolupament d’habilitats lingüIsticoacadèmiques a l’aula d’anglès.
  6. Creació de materials i unitats didàctiques per a l’aula d’anglès.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologia docent en línia

CT       Classes teòriques/expositives en línia

CP       Classes pràctiques en línia

EC       Estudis de cas

ABP     Aprenentatge basat en projectes

Activitats formatives en línia

CML    Classes magistrals en línia

CPL     Classes pràctiques en línia

FDV    Fòrums i debats virtuals

TI       Estudi i treball autònom individual

TG      Estudi i treball autònom en grup

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



PT       Presentació de treballs en línia o a través de vídeos                   25%

GP       Grau de participació en els fòrums i debats virtuals                   35%

DIE      Disseny dels materials didàctics                                                 40%

El programari especialitzat en detectar el plagi será utilitzat en totes les activitats avaluades.

Bibliografia i recursos

Gibbons, P. (2002). Writing in a Second Language Across the Curriculum: An Integrated Approach, pp. 51-76. In P. Gibbons, Scaffolding Language, Scaffolding Learning: Teaching Second Language Learners in the Mainstream Classroom. Portsmouth: Heinemann.

Hill, D. R. (1997). Setting Up An Extensive Reading Programme: Practical Tips. EPER (The Edinburgh Project on Extensive Reading), Edinburgh University.

Hyland, K. (2007). Genre pedagogy: Language, literacy and L2 writing instruction. Journal of Second Language Writing, 16, 148-164.

Lyster, R., & Ranta, L. (1997). Corrective feedback and learner uptake. Studies in Second Language Acquisition, 19(1), 37–66.

Mills, K. A. (2008). The Seven Habits of Highly Effective Readers. In Proceedings Stories, Places, Spaces: Literacy and Identity, National conference by the Australian Literacy Educators' Association (ALEA) and Australian Association for the Teaching of English, Adelaide, SA.

Rahman, S., & Akhter, A. (2017). Skills Teaching in ESL Classroom: Discrete vs integrated. International Journal of English Language Teaching, 5(4), 32-39.

Rose, D. (2011). Beyond literacy: building an integrated pedagogic genre. Australian Journal of Language and Literacy, 34(1), 81-97.

Usó-Juan, E. & Martínez-Flor, A. (Eds.) (2006). Current Trends in the Development and Teaching of the Four Language Skills. Berlin: Walter de Gruyter.

Walsh, S. (2012). Conceptualising Classroom Interactional Competence. Novitas-ROYAL (Research on Youth and Language), 6(1), 1-14.