Universitat Internacional de Catalunya

L'Adquisició de l'Anglès com a Llengua Estrangera en Contextos Bilingües i Multilingües

L'Adquisició de l'Anglès com a Llengua Estrangera en Contextos Bilingües i Multilingües
4
13769
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà,

Professorat


chowes@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Aquest curs explora el concepte d'anglès com llengua franca en un món cada vegada més globalitzat i la seva adquisició en contextos multilingües i plurilingües. Analitzarem diferents enfocaments teòrics: immersió i AICLE (Aprenentatge integrat de contingut i llengua estrangera), així com les teories d'adquisició en contextos escolars, tipus d'educació multilingüe i la seva connexió amb el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECR). Analitzarem el CEFRL i els enfocaments plurilingües que té en el context de la comunitat europea. El curs també explora els mites més comuns sobre l'adquisició de llengües estrangeres.

Requisits previs

Es recomana un nivell mínim d'anglès B2 del MECR per seguir el curs, així com el coneixement acadèmic d’anglès oral i escrit. Es requereixen coneixements lingüístics bàsics i diferents metodologies d'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera: aproximació comunicativa, aprenentatge d'idiomes basat en tasques (TBL) i l’aprenentatge integrat de contingut i llengua estrangera (AICLE).

Objectius

Els objectius d'aquest curs son: 1). Despertar la consciència crítica de l'alumnat sobre l'ensenyament i l'ús de l'anglès com a segona i tercera llengua i també com a llengua franca en contextos multilingües i multiculturals. 2). Permetre a l'alumnat adquirir una consciència crítica sobre la varietat d'enfocaments i opcions pedagògics per aconseguir competències que els permetin ser capaços de desenvolupar a l'escola els coneixements i aptituds bàsics d'anglès requerits en un món global. 3). Permetre a l'alumnat aplicar aquests coneixements teòrics en el disseny d'activitats didàctiques (incloent l'elaboració d'un biografia lingüística) vinculades a un contingut no-lingüístic i adaptar-les als creixents contextos globals en un centre d'educació primària i/o secundària.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències bàsiques i generals

CB7, CB8, CB9, CB10, CG1, CG2, CG3, CG4, CG6

 

CB7

Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.

CB8

Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9

Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.

CB10

Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

 

CG1

Buscar, obtenir, processar, sintetitzar i comunicar la informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la a l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera.

CG2

Desenvolupar habilitats de pensament crític, de resolució de problemes, de presa de decisions o d’indagació, i aplicar-les a la realitat educativa amb l'objectiu de fomentar l'autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.

CG3

Gestionar el temps de treball en funció de les prioritats i els objectius d'aprenentatge fomentant l'autoaprenentatge.

CG4

Comunicar de manera argumentada la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

CG6

Treballar en equip de forma efectiva en entorns multilingües, multiculturals i interdisciplinaris, professionals i/o acadèmics.

Competències transversals

CT1, CT2, CT3, CT4, CT5

 

CT1

Aplicar models d'innovació pedagògica i investigació educativa sobre l'adquisició, l'ensenyament i l'ús de l'anglès com a llengua estrangera a casos concrets, en el context escolar específic i/o contextos relacionats amb l'educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.

CT2

Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.

CT3

Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge, en la gestió de l'ensenyament i en el desenvolupament professional.

CT4

Generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional o investigadora.

CT5

Expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d'interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.)

Competències específiques

 CE1, CE2, CE7, CE10, CE11

 

CE1

Conèixer i reflexionar sobre els processos d’adquisició i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera i sobre la seva literatura i cultura.

CE2

Conèixer i reflexionar sobre el procés d’aprenentatge de les llengües diferents de la llengua materna en les diferents etapes educatives i al llarg de la vida.

CE7

Analitzar i avaluar el desenvolupament de la competència lingüística en l’anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.

CE10

Emprar la llengua anglesa amb finalitats acadèmiques i professionals relacionades amb la recerca en els àmbits de l’adquisició, l’ensenyament i l’aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera.

CE11

 Utilitzar les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula, i emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d'aprenentatge que es requeriran als estudiants es vincularan amb les competències seleccionades en cada cas. Entre d'altres, es destaquen els següents:

Identifica i analitza els diferents factors cognitius, processos o fenòmens relacionats amb l'ensenyament i l'aprenentatge-adquisició de l'anglès com a llengua estrangera en els contextos bilingües i multilingües.

Reflexiona sobre el procés d'aprenentatge de les llengües diferents de la llengua materna en les diferents etapes educatives i al llarg de la vida.

Empra l'idioma anglès per a finalitats acadèmiques i professionals relacionades amb l'adquisició, l'ensenyament i l'aprenentatge de l'anglès com a llengua estrangera.

Continguts

  • Anglès com a llengua franca en un món plurinacional
  • Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECR)
    • Biografia lingüística (Language Biography) i enfocament plurilingüe
  • Sistemes educatius bilingües i plurilingües
  • Adquisició d'un tercer idioma (L3)
  • Mites generalitzats sobre l'aprenentatge de llengües estrangeres
  • Fonaments teòrics per a L3 en contextos escolars

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



PT - Presentació de treballs en línia o a través de vídeos: 70 % de la nota final

  • Elaboració d'un bloc amb tres entrades obligatòries i dues tasques opcionals

GP - Grau de participació en els fòrums i debats virtuals: 30 % de la nota final

  • Tres tasques obligatòries del Fòrum Virtual (Fòrum)

Els criteris d'avaluació són els següents:

-           Ser capaç de seleccionar, analitzar i distingir informació pertinent per al tema i l'enfocament teòric, així com incorporar referències actualitzades relacionades amb les últimes recerques i publicacions.

-           Integrar coneixements i formular judicis crítics degudament argumentats, partint de la informació disponible i tenint en compte les característiques del context sobre el qual es treballa.

-           Demostrar pensament crític sobre enfocaments pedagògics i diferents metodologies per a l'ensenyament d'anglès en un món globalitzat.

-           Demostrar una adequada expressió oral i escrita en anglès.

Bibliografia i recursos

Baetens Beardsmore, Hugo (2009). Language Promotion in European Supra-national Institutions. In García, Ofelia (ed.) Bilingual Education in the 21st Century: A Global Perspective. Oxford: Wiley-Blackwell, pp. 197-217.

García, Ofelia (2009). Introducing Bilingual Education. In García, Ofelía, Bilingual Education in the 21st Century: A Global Perspective. Oxford: Wiley-Blackwell, pp. 13-17.

García, Ofelía and Flores, Nelson (2012). Multilingual pedagogies. In Martin-Jones, Marilyn, Blackledge, Adrian, and Creese, Angela (eds.). The Routledge Handbook of Multilingualism. New York: Routledge, pp. 232-246.

Jessner, Ulrike and Cenoz, Jasone (2007). Teaching English as a third language. In J. Cummins and C. Davison (Eds.), International Handbook of English Language Teaching. New York: Springer, pp. 155-167

Lightbown, Patsy and Spada, Nina (2006) How Languages are Learned. 3rd Edition. Cambridge: CUP.

Nikula, T., Dafouz, E., Moore, P., and Smit, U. (2016). Conceptualising Integration in CLIL and Multilingual Education. Bristol: Multilingual Matters

 Muñoz, Carme (2000). Bilingualism and Trilingualism in Catalonia. In Cenoz, Jasone & Jessner, Ulrike (Eds.). English in Europe: The acquisition of a third language. Clevedon: Multilingual Matters, pp. 157-178.

Sutton, John. (2006). Globalization: A European perspective. In Anthony Giddens, Patrick Diamond and Roger Liddle (eds.) Global Europe, Social Europe.Cambridge: Polity Press, 37-51Pp.

Zentella, Ana Celia. (1997). Growing up Bilingual. Oxford: Blackwell, 322 Pp

Lectura opcional:

British Council Report (2010). Spanish Bilingual Education Policy.

Guasch, Oriol (2011). El tractament integrat de les àrees de llengua. In La Mirada Experta: Ensenyar i aprendre llengües. Barcelona: Generalitat de Catalunya, pp. 5-13.

Mollin, Sandra (2006). English as a Lingua Franca: A New Variety in the New Expanding Circle? Nordic Journal of English Studies Vol 5, 2, pp. 41-57.

Muñoz, Carme; Pérez, Carmen; Celaya, Mª Luz; Navés, Teresa; Torras, Mª Rosa; Tragant, Elsa and Victori, Mia. En torno los efectos de la edad en el aprendizaje escolar de una lengua extranjera. [Internal Document of Research Group BCN-SLA].

Noguerol, Artur (2008). El tratamiento integrado de las lenguas en el marco europeo. Textos de didáctica de la lengua y de la literatura, 47, pp. 10-19.

Prats, Enric (2014). L’ensenyament de l’anglès als països de l’entorn. Perspectiva Escolar 374, pp. 6-10.

Pujolar, Joan; González, Isaac i Martínez, Roger (2010). Les mudes lingüístiques dels joves catalans. Llengua i Ús, 48, pp. 65-75.