Universitat Internacional de Catalunya

Treball de Fi de Màster

Treball de Fi de Màster
8
13772
1
Segon semestre
TF
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat

Presentació

El Treball de Fi de Màster (TFM) representa per a l’alumnat un últim esforç d’integració dels continguts formatius rebuts i els aprenentatges i les competències adquirits al llarg del desenvolupament curricular de la formació.

Requisits previs

L’estudiant haurà d’haver superat un 80% de les matèries del màster per poder elaborar i defensar el TFM. El TFM es vincularà preferiblement amb les pràctiques realitzades.

Objectius

El TFM es considera una activitat de formació i un exercici integrador que té com a objectiu desenvolupar la capacitat d’anàlisi, síntesi i judici crític en el context professional i investigador de l’ensenyament de l’anglès. Aquest exercici comporta, per part dels estudiants, aplicar coneixements, habilitats, actituds i competències adquirits a la titulació; per tant, la forma en què s’integrin aquests coneixements, habilitats, actituds i competències han d’estar d’acord amb els objectius concrets de formació i exercici professional propis de la titulació. El treball de recerca ha de demostrar que l’estudiant és capaç d’elaborar i comunicar la investigació educativa o la proposta d’innovació pedagògica en un nivell avançat.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

COMPETÈNCIES BÀSIQUES I GENERALS

CB6 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació.

CB7 – Saber aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.

CB8 – Ser capaç d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9 – Saber comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.

CB10 – Tenir les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

CG1 - Buscar, obtenir, processar, sintetitzar i comunicar la informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la a l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera.

CG2 - Desenvolupar habilitats de pensament crític, de resolució de problemes, de presa de decisions o d’indagació, i aplicar-les a la realitat educativa amb l'objectiu de fomentar l'autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.

CG3 - Gestionar el temps de treball en funció de les prioritats i els objectius d'aprenentatge fomentant l'autoaprenentatge.

CG4 - Comunicar de manera argumentada la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

COMPETÈNCIES TRANSVERSALS

CT1 - Aplicar models d'innovació pedagògica i investigació educativa sobre l'adquisició, l'ensenyament i l'ús de l'anglès com a llengua estrangera a casos concrets, en el context escolar específic i/o contextos relacionats amb l'educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.

CT2 - Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.

CT3 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge, en la gestió de l'ensenyament i en el desenvolupament professional.

CT4 - Generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional o investigadora.

CT5 - Expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d'interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.).

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES

CE1 - Conèixer i reflexionar sobre els processos d’adquisició i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera i sobre la seva literatura i cultura.

CE2 - Conèixer i reflexionar sobre el procés d’aprenentatge de les llengües diferents de la llengua materna en les diferents etapes educatives i al llarg de la vida.

CE3 - Conèixer i analitzar la diversitat d’enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives en contextos bilingües i multilingües.

CE7 - Analitzar i avaluar el desenvolupament de la competència lingüística en l’anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació, segons les exigències del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües.

CE8 - Conèixer i reflexionar, aprofundir i interpretar els models i les metodologies actuals de la recerca educativa.

CE9 - Aplicar els aspectes fonamentals de les metodologies actuals de la recerca educativa als processos d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera.

CE10 - Emprar la llengua anglesa amb finalitats acadèmiques i professionals relacionades amb la recerca en els àmbits de l’adquisició, l’ensenyament i l’aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera.

CE11 - Utilitzar les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula, i emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d’aprenentatge que es requeriran als estudiants es vincularan amb les competències seleccionades en cada cas. Entre d’altres, es destaquen els següents:

  • Aplica el coneixement i els instruments adquirits a un treball de recerca educativa.
  • Integra amb coherència diferents perspectives, fonts i dimensions teòriques per analitzar la realitat educativa.
  • Identifica un problema de recerca en el camp de l’ensenyament o adquisició de l’anglès com a llengua estrangera, formula la hipòtesi de treball i/o preguntes d’investigació, així com elabora un disseny d’investigació adequat.
  • Identifica un problema de la realitat educativa en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera i dissenya l’anàlisi de necessitats.
  • Elabora una proposta d’intervenció educativa per a l’àrea d'anglès adequada al context educatiu en forma d'innovació pedagògica que tingui en compte els resultats de l’anàlisi de necessitats.
  • Descriu la rellevància de la proposta d’innovació dissenyada dins de la comunitat educativa.
  • Aplica procediments ètics adequats i utilitza tècniques i instruments per a la recollida d’informació quantitativa i qualitativa.
  • Analitza les dades recollides i elabora les conclusions rellevants per a l’ensenyament o aprenentatge-adquisició de l’anglès com a llengua estrangera.
  • Utilitza correctament les taules i gràfics per exposar la informació rellevant.
  • Realitza una anàlisi, síntesi i integració de la informació en relació a un tema escollit sobre l'ensenyament o adquisició de l'anglès com a llengua estrangera.
  • Generalitza amb precaució i sentit crític a partir dels resultats de les dades recollides.
  • Genera propostes de millora de la realitat educativa a partir dels resultats de la investigació.
  • Elabora el treball final de màster en anglès amb un llenguatge adequat i formal.
  • Exposa de forma oral en anglès, amb un llenguatge adequat i formal, els resultats obtinguts de la realització del treball final de màster.

Continguts

Elaboració, presentació i defensa pública d’un projecte original d’innovació educativa de caràcter teòric o empiricopràctic (un treball de recerca educativa o una proposta d’intervenció educativa / d'innovació pedagògica) sobre qualsevol tema relacionat amb l’ensenyament i/o l’aprenentatge-adquisició de l’anglès com a llengua estrangera sota la supervisió d’un professor del màster. L’estudiant haurà de:

(1)   triar un tema de l’àmbit de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera que estigui relacionat amb les assignatures impartides en el màster i identificar un problema educatiu,

(2)   formular els objectius de recerca, les preguntes de recerca i una hipòtesi de recerca (si escau),

(3)   dissenyar una proposta de metodologia de recerca per resoldre-la / dissenyar una proposta d’anàlisi de necessitats,

(4)   dur a terme la metodologia i aplicar les tècniques i els instruments de recollida de dades per recollir-les / dur a terme l’anàlisi de necessitats,

(5)   presentar, analitzar i interpretar les dades obtingudes / elaborar una proposta d’intervenció educativa basada en els resultats de l’anàlisi de necessitats, i

(6)   elaborar una discussió i una conclusió provinent dels resultats obtinguts / crear un Pla d’Avaluació y de Comunicació y elaborar una conclusió.

L’estructura del TFM ha de contenir els apartats següents:

(A)  Treball de recerca educativa:

  • Resum i paraules clau
  • Índex
  • Introducció i pertinència del tema
  • Marc teòric i revisió de la literatura
  • Hipòtesi, objectius i preguntes de recerca
  • Disseny metodològic (context, participants, instruments, procediments)
  • Resultats
  • Discussió
  • Conclusió
  • Referències

(B)  Proposta d’innovació pedagògica:

  • Resum i paraules clau
  • Índex
  • Introducció i pertinència del tema
  • Anàlisi de necessitats
  • El Pla d’Acció:
    • Fonaments teòrics i metodològics
    • Context i usuaris
    • Disseny de la proposta d’innovació pedagògica (activitats, materials, resultats esperats, pla de contingència, cronograma)
  • Pla d’Avaluació
  • Pla de Comunicació
  • Conclusió
  • Referències
La portada del TFM haurà de seguir el format estàndard de UIC Barcelona, en què ha de constar el títol del treball, l’autor, el tutor o director, el nom del màster i la data.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologia docent en línia

RP       Resolució de problemes

EC       Estudis de cas

ABP     Aprenentatge basat en projectes

Activitats formatives en línia

TI         Estudi i treball autònom individual

TL        Tutories en línea

TFM     Treball de Fi de Màster

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



50% - Presentació de la memòria escrita del TFM

25% - Presentació i defensa oral del TFM davant un tribunal avaluador acadèmic

25% - Informe del tutor del TFM

El programari especialitzat en detectar el plagi será utilitzat per comprovar la integritat de la memòria escrita. 

La defensa del TFM es farà de forma oral, individual i pública. Es podrà fer de forma presencial o en línia per videoconferència segura a través de la plataforma Google Meet.

Els criteris d’avaluació per al TFM són els següents:

Memòria escrita:

  • Ser capaç de seleccionar, recollir i analitzar informació pertinent per al tema i l’enfocament teoricopràctic del TFM, així com incorporar referències actualitzades relacionades amb les últimes investigacions i publicacions.
  • Integrar coneixements i formular judicis crítics degudament argumentats, partint de la informació disponible i tenint en compte les característiques del context sobre el qual es treballa.
  • Identificar i avaluar les diferents possibilitats d’intervenció docent o dissenyar una proposta d’innovació pedagògica, justificant la presa de decisions segons les condicions de la pràctica educativa que ho requereixin.

Defensa oral del TFM:

  • Demostrar la capacitat de resumir i presentar una adequada selecció dels continguts.
  • Demostrar una adequada expressió oral en anglès.
  • Respondre adequadament a les preguntes i/o comentaris de tipus teoricopràctic que facin els membres del tribunal avaluador.

Bibliografia i recursos

Cohen, L., Manion, L. & K. Morrison. (2017). Research Methods in Education. 8th Edition. Routledge.

Guba, E. & Lincoln, Y. (1994). Competing paradigms in qualitative research. In N.K., Denzin & Y. Lincoln (Eds.), Handbook of Qualitative Research (pp.105-117). SAGE Publications.

Hart, C. (2005). Doing your masters dissertation. SAGE Publications.

Hinkel, E. (2011). Handbook of research in second language teaching and learning. Routledge.

Ince, A. & Kitto, E. (2019). A Practical Guide to Action Research and Teacher Enquiry: Making a Difference in the Early Years. Routledge.

Murphy, M., Redding, S., & Twyman, J. (Eds.). (2013). Handbook on innovations in learning. Center on Innovations in Learning, Temple University.

National Oceanic and Atmospheric Administration (2009). Designing Education Projects: a Comprehensive approach to Needs Assessment, Project Planning and Implementation, and Evaluation. 2nd edition. U.S. Department of Commerce.

Wallace, M. J. (1997). Action research for language teachers. Cambridge University Press.