Universitat Internacional de Catalunya

Biologia Molecular

Biologia Molecular
8
7603
1
Segon semestre
FB
Morfologia, estructura i funció del cos humà
Biologia molecular: Fonaments de biologia
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat


Sisplau empreu l'email per a acordar una cita

 

Martí Aldea (maldea@uic.es)

Pedro M Aparicio (pmateosaparicio@uic.es)

Joan M Martínez (mlainez@uic.es)

Rocío Rojas (rrojas@uic.es)

Francisco J Tadeo (fjtadeo@uic.es)



Presentació

Al llarg dels darrers 50 anys, la biologia molecular ha sofert el canvi i l’evolució més increïbles que hagin pogut tenir lloc en qualsevol altra disciplina científica. La biologia, i, com a conseqüència, la medicina, han de ser reescrites, reestudiades i reanalitzades a fons, o, dit en altres paraules, reconcebudes utilitzant les noves eines, tecnologies i/o tot el coneixement aportat per la biologia cel·lular i molecular, així com per la bioquímica, la física i les matemàtiques.

Requisits previs

No procedeix

Objectius

Proporcionarem l'alumne els coneixements científics essencials per a comprendre la funció gènica i la seva implicació en les bases moleculars de la malaltia, amb un enfoc especial en els futurs desenvolupaments de la pràctica mèdica.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Comprendre les bases fonamentals de la funció gènica en el context del genoma humà, la seva diversitat i la seva implicació en patologia. 

Adquirir el coneixement bàsic sobre els mètodes d'anàlisi molecular i llurs aplicacions a la diagnòstica mèdica. 


  • 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 32 - Saber utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats clíniques, terapèutiques, preventives i de recerca.
  • 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • 35 - Comprendre la importància i les limitacions del pensament científic en l'estudi, la prevenció i la gestió de les malalties.
  • 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
  • CB-1 - Haver adquirit coneixements avançats i demostrat, en un context d'investigació científica i tecnològica o altament especialitzat, una comprensió detallada i fonamentada dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball en un o més camps d'estudi.
  • CB-2 - Saber aplicar i integrar els seus coneixements, la comprensió d'aquests, la seva fonamentació científica i les seves capacitats de resolució de problemes en entorns nous i definits de forma imprecisa, incloent contextos de caràcter multidisciplinari tant investigadors com professionals altament especialitzats.
  • CB-3 - Saber avaluar i seleccionar la teoria científica adequada i la metodologia precisa dels seus camps d'estudi per formular judicis a partir d'informació incompleta o limitada incloent, quan sigui necessari i pertinent, una reflexió sobre la responsabilitat social o ètica lligada a la solució que es proposi en cada cas.
  • CB-5 - Saber transmetre d'una manera clara i sense ambigüitats a un públic especialitzat o no, resultats procedents de la investigació científica i tecnològica o de l'àmbit de la innovació més avançada, així com els fonaments més rellevants sobre els quals se sustenten.
  • CB-7 - Ser capaços d'assumir la responsabilitat del seu propi desenvolupament professional i de la seva especialització en un o més camps d'estudi.
  • CTI-1 - Saber comunicar de forma efectiva, mitjançant la comunicació oral i escrita en una tercera llengua que permeti treballar en un context internacional.
  • CTS-2 - Mostrar i actuar amb sensibilitat vers temes mediambientals.
  • CTS-3 - Fomentar i garantir el respecte als Drets Humans i als principis d'accessibilitat universal, igualtat, no discriminació i els valors democràtics i de la cultura de la pau.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Les competències teòriques proposades així com la capacitat d’integració de coneixements i aprenentatge autònom.

Continguts

Classes magistrals (CM)
El genoma humà: estructura i organització
Replicació i dinàmica del genoma
Manipulació de gens i models animals de patologia humana
Control dels gens per interaccions DNA-proteïna
Regulació transcripcional multinivell en humans
Escissió d’introns i la seva regulació
Bases moleculars de la traducció
Control espacial i temporal de la traducció
Plegament de proteïnes, prions i malalties neurodegeneratives
Les òmiques, el nou paradigma de la medicina de precisió
Teràpia gènica humana

Aprenentatge actiu (AA)
Observant el genoma humà
Anàlisi i manipulació del DNA per PCR
Clonació gènica per recombinació
Trobant senyals transcripcionals al DNA
Escissió d’introns i diversitat del RNA
Visualitzant marcs de lectura oberts
Connectant la variabilitat gènica i la malaltia

Casos clínics (CC)
Malalties genètiques humanes paradigmàtiques i metodologies clau en biomedicina

Pràctica de laboratori (PL)
Producció de proteïnes i DNA recombinant amb tècniques de biologia molecular

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Classes magistrals (CM)
Les classes magistrals s’utilitzen per transmetre informació d’avantguarda, sintetitzar informació a través de material divers, promoure la comprensió a través d’explicacions de conceptes particularment difícils, respondre a idees errònies o dificultats dels estudiants, i plantejar preguntes que estimulin el seu interès i una reflexió pròpia d´allò après.

Aprenentatge actiu (AA)
Guiats per un instructor, els estudiants adquireixen i visualitzen conceptes essencials sobre l’estructura i funció dels gens mitjançant aproximacions d’aprenentatge actiu i metodologies assistides per ordinador. L’objectiu és ajudar els estudiants a desenvolupar habilitats d’autoaprenentatge.

Casos clínics (CC)
Es presenten casos paradigmàtics de malalties genètiques humanes i metodologies clau en biomedicina i es discuteixen amb els estudiants en petits grups, guiats per l'instructor.

Pràctica de laboratori (PL)
Treball experimental de laboratori amb tècniques de biologia molecular.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Examen parcial sobre continguts de classes magistrals i aprenentatge actiu fins el moment (20% de la nota global)
Examen de pràctiques (10% de la nota global)
Examen final sobre tots els continguts de classes magistrals, aprenentatge actiu i casos (60% de la nota global)
Assistència i participació (10% de la nota global)

Els exàmens parcial i final consisteixen en preguntes de resposta curta per a avaluar la integració i la comprensió del coneixement, i preguntes amb 4 opcions on els errors es compten com -0,33.

Es requereix una nota de 5 en l´examen final per a aprovar l´assignatura, i per a obtenir la qualificació global de "notable" o superior caldrà una avaluació molt satisfactòria de l´assistència i participació en totes les activitats de l´assignatura.

Bibliografia i recursos

Lewin’s Essential GENES
Krebs JE et al (2020), Jones & Bartlett

Molecular Biology of the Cell 7th ed
Alberts B et al (2019), Garland

Molecular Cell Biology 9th ed
Lodish H et al (2021), Freeman

Biochemistry 9th ed
Berg JM et al (2018), Freeman

Notes de les classes magistrals
Conceptes i definicions essencials

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 02/06/2023 09:00h

Material didàctic