Universitat Internacional de Catalunya

Biologia Cel·lular

Biologia Cel·lular
8
7607
2
Primer semestre
FB
Morfologia, estructura i funció del cos humà
Estructura i funció de la cèl·lula: Biologia
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: anglès

Professorat


• Coordinador: Dra Rut Fadó Andrés rfado@uic.es

• Professors de magistrals (CM): Dr. Martí Aldea, Dr. Jaume Reventós i Dra Rut Fadó

• Professors de grups dividits: Dr. Marc López (Sem) i Dra Rut Fadó (GD)

• Professor del Projecte Congrés: Sara Plutta

• Professor d'autoaprenentatge online: Dra. Rut Fadó

Sol·licitar cita per correu electrònic

Presentació

L’assignatura de Biologia Cel·lular es cursa el primer semestre de segon curs de Medicina, corresponent a un període pre-clínic, on l’alumne ja ha assolit uns coneixement bàsics sobre la composició i l’estructura de macromolècules, l’organització estructural i funcional general de les cèl·lules en assignatures de primer curs com Bioquímica i Biologia Molecular.

En aquest punt, l’assignatura pretén ampliar els coneixements de l’alumne sobre la fisiologia cel·lular, especialment en relació a la regulació de: la comunicació extra i intracel·lular, el cicle cel·lular, la biologia del càncer, la biologia del desenvolupament, la mort cel·lular i les funcions específiques de determinats tipus cel·lulars; que, en conjunt, proporcionaran a l’estudiant una bona comprensió de l’organització estructural i funcional de l’organisme humà en estat normal i en estat patològic.

A més, els coneixement teòrics adquirits en l’assignatura de Biologia Cel·lular es complementen amb una formació més pràctica, en format de seminaris i presentacions d’articles, que permeten introduir a l’alumne en les tècniques, la terminologia i els abordatges terapèutics propis de la investigació científica de primer nivell.

El coordinador de la assignatura durant el curs 22_23 és la Dra Rut Fadó

Les llengües vehiculars majoritàries: català, castellà i anglès

Requisits previs

Al tractar-se d’una assignatura de primer semestre de segon curs, cal haver cursat prèviament les assignatures de Bioquímica, Biologia Molecular i Introducció a la genètica mèdica de primer curs de Medicina. Per tant, per garantir un bon seguiment i assoliment dels objectius d’aprenentatge plantejats és recomanable que l’alumnat hagi assolits els coneixements de:

-        Bioquímica: Estructura i propietats de molècules i macromolècules (àcids nucleics, proteïnes, glúcids i lípids)

-        Anatomia cel·lular: estructura i funcions dels orgànuls cel·lulars

-        Biologia molecular: expressió gènica

-        Transport a través de la membrana plasmàtica

-        Metabolisme energètic: respiració cel·lular

-        Genètica

-        Tècniques de biologia molecular i cel·lular

A més, és convenient que els estudiants tinguin un bon coneixement d'anglès degut a que moltes de les fonts d'informació d'aquesta matèria es troben en aquest idioma.

Objectius

Mostrar i oferir les eines necessàries perquè l’alumne comprengui i pugui emprar en el futur els continguts teòrics sobre: la comunicació extra i intracel·lular, el cicle cel·lular, el càncer, el processos de mitosi, meiosi, fecundació i gametogènesis; les primeres etapes del desenvolupament embrionari a nivell cel·lular, la mort cel·lular i la neurodegeneració.

Mostrar i oferir les eines necessàries perquè l’alumne, mitjançant el treball en grup i els seminaris, cerqui, comprengui i comuniqui de manera efectiva informació estructural i funcional de les cèl·lules en relació a malalties, patologies i/o estratègies terapèutiques.

Oferir les eines necessàries perquè l’alumne, mitjançant el treball en grup i les sessions tutoritzades, comprengui, interpreti i comuniqui de manera efectiva els coneixements i avenços científics d'articles de primer nivell de Biologia Cel·lular, obtingui conclusions pròpies i formuli raonaments crítics.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
  • CB-1 - Haver adquirit coneixements avançats i demostrat, en un context d'investigació científica i tecnològica o altament especialitzat, una comprensió detallada i fonamentada dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball en un o més camps d'estudi.
  • CB-2 - Saber aplicar i integrar els seus coneixements, la comprensió d'aquests, la seva fonamentació científica i les seves capacitats de resolució de problemes en entorns nous i definits de forma imprecisa, incloent contextos de caràcter multidisciplinari tant investigadors com professionals altament especialitzats.
  • CB-5 - Saber transmetre d'una manera clara i sense ambigüitats a un públic especialitzat o no, resultats procedents de la investigació científica i tecnològica o de l'àmbit de la innovació més avançada, així com els fonaments més rellevants sobre els quals se sustenten.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Al finalitzar l'assignatura, l’alumne ha de ser capaç de:

·     Explicar els processos generals de comunicació extra i intracel·lulars.

·     Identificar les molècules que participen els processos de senyalització intracel·lular i les seves interrelacions.

·     Identificar les molècules que participen en el control de la regulació del cicle cel·lular i la seva relació amb els processos cancerosos.

·     Explicar el procés de formació de l'embrió i les primeres fases del desenvolupament embrionari humà a nivell cel·lular i molecular.

·     Descriure els mecanismes implicats en la mort cel·lular per necrosi, estrès reticular, autofàgia i apoptosi.

·     Comprendre i utilitzar adequadament la terminologia científica emprada en el camp de la Bioquímica, la Biologia Cel·lular i Molecular.

·     Cercar, organitzar i comunicar efectivament informació científica i sanitària. 

Continguts

L’assignatura de Biologia Cel·lular està dividida en 5 blocs distributius:

Presentació. Tècniques de biologia cel·lular.

Bloc 1: Senyalització intracel·lular i extracel·lular

Comunicació entre cèl·lules.

Lligand-Receptor.

Vies activades per GPCR

Vies activades per TRK o associades a TRK

Altres vies de transducció de senyals

Bloc 2. Biologia del desenvolupament embrionari primerenc

Característiques generals

Gametogènesis

Del zigot a la gàstrula

De la gàstrula al fetus

Bloc 3. Mort cel·lular i degeneració

Mort cel·lular

Apoptosi

Neurodegeneració i Alzheimer

Bloc 4: Cicle cel·lular i biologia del càncer

Entrada al cicle cel·lular: de Michaelis-Menten als interruptors moleculars

Mitosis, sortida del cicle cel·lular i destins cel·lulars

Biologia del càncer I

Biologia del càncer II

Biologia del càncer III

Projecte congrés de Biología Cel·lular

Càncer: punts clau per a tractaments futurs

Sessió de pósters, Comunicacions orals i Conferència plenària

Casos en grups dividits

Alimentant el cervell. Síndrome X-fràgil.  Retinitis pigmentosa. EDCs. Prions. El cas de la talidomida. Alteracions en BRCA1. Envelliment. Càncer i immunoteràpia. Regeneració. Biomarcadors de malalties neurodegeneratives. Edició amb CRISPR. Drug delivery and bio-conjugation. Submisió química. Obesitat

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



1)      Classes magistrals (CM; online):

Els continguts són de tipus teòric.

Es complementen amb exercisis i material d'autoaprenentatge penjat a l'espai Moodle. 

S'imparteixen a tot el curs formant un sol grup.

2)      Casos en grups dividits (presencial):

Els continguts són de tipus pràctic i relacionen processos cel·lulars explicats en les classes magistrals amb patologies i/o estratègies terapèutiques.

Consisteix en treballar un cas pràctic proposat pel professor (disponible a l'espai Moodle) en 3 diferents formats. En els aprenentages basats en problemes, l’alumne participa a les classes buscant informació sobre els temes proposats pel professor i discutint amb la resta de companys els resultats d’aquesta activitat. En les flipped-classrooms, l'alumne exposa en grups reduïts en forma de seminari el tema proposat pel professor (amb l'ajuda de la bibliografia recomanda disponible a l'espai Moodle) i discuteix amb la resta de companys els resultats d’aquesta activitat. En ambdós casos, al final es ponen en comú els aprenentatges més significatius. En l'aprenentatge servei, el alumnes preparen, realitzaren i valoren una acció educativa a través de les xarxes socials (Tiktok, Instagram, Twitter, Youtube, Whatsapp o Facebook) adreçada a la resta de la comunitat educativa, als seus familiars i amics.

S’imparteixen en grups reduïts.

3)      Congrés de Biologia Celular (blended)

Consisteix en treballar un tema d'actualitat de biología cel·lular en format de congrés, amb articles científics, sessions tutoritzades, sessió de pòsters, comunicacions orals i la conferència plenària d'un expert.

Es proposa a l'alumne un article d’investigació (disponible al Moodle) per presentar-lo en format pòster (tots els grups) i en format de comunicació oral (3 grups). 

El material docent s’entregarà majoritàriament en llengua anglesa.

4) Auto-aprenentatge online:

Problemes i exercicis per cada sessió (avaluació formativa; no forma part dels sistemes d'avaluació).

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

25% Avaluació continuada 

40% Examen final 

20% Congrés

15% Casos

Els examens consisteixen en, al menys, 2 preguntes per classe magistral, cas o tema del Congrés; dividit en una part tipus test amb 4 opcions de resposta i només una correcta (la correcta suma + 1 i les fallades resten -0.33) i una altra amb altres tipus de preguntes (aparallement, pregunta curta, arrossegaments, etc). Fins a un 10% de les qüestions poden ser conceptes no explicats a classe però presents en el material disponible al Moodle.

L'assistència a les sessions de tutoria dels pòsters és obligatòria. Fins 0.5 punts sobre la nota del Congrés es podran afegir als estudiants que facin preguntes durant la sessió plenària. Fins a un màxim de 0.5 punts sobre la nota final de l'assignatura es podran afegir a tots els estudiants dels 3 millors grups de pòsters (únicament en 1a convocatòria).

La assistència a les sessions de grups dividits és obligatòria (cal assistir almenys a 12 de les 16 sessions per poder fer mitjana en la nota final de l'assignatura).

Per fer mitjana en la nota final cal tenir almenys un 5 en totes les activitats formativa avaluades, excepte en els tests d'avaluació continuada. En els treballs en grup, les notes d'assistència, participació, coneixements i competències serán individuals. Les notes dels casos en grups dividits i Congrés, un cop superats, es poden aplicar en futures convocatories; a petició de l'estudiant, es poden tornar a cursar en cursos successius.

Bibliografia i recursos

  • Alberts B, et al. Molecular Biology of the cell. 6th edition Garland Science, 2015.
  • Lodish H, et al. Molecular Cell Biology. 7th edition Macmillan Learning, 2013 (8th edition, 2016).
  • Nelson DL, Cox MM. Lehninger Principles of Biochemistry. 6th edition Macmillan Learning, 2013 (7th edition, 2017).
  • Sadler TW, Langman, embriología médica. 13ª edició  Wolters Kluwer, 2016  
  • Carlson BM, Human Embryology and Developmental Biology, 5th edition Elsevier/Saunders, 2014

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 17/01/2023 11:30h