Universitat Internacional de Catalunya

Informàtica

Informàtica
9
7979
1
Segon semestre
FB
Mòdul Propedèutic
Informàtica
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Els diferents professors acordaran cita per a les tutories via e-mail.

Presentació

Dins dels coneixements que un estudiant ha d'adquirir al llarg de la carrera d'arquitectura, la representació gràfica té un paper destacat, ja que el dibuix és el mitjà pel qual transmetem idees i conceptes.

En les últimes dècades, el disseny assistit per ordinador (CAD) ha canviat la manera de representar els projectes, ja que el seu desenvolupament mitjançant mitjans digitals comporta un major grau de control sobre el que s'està projectant. A més, el desenvolupament de projectes en 3D permet una construcció virtual, amb una major capacitat per a l'experimentació espacial i la possibilitat de concebre el projecte arquitectònic des de la seva volumetria.

A part del clàssic dibuix 2D i modelatge 3D, el camp de la computació s'ha expandit gradualment gràcies a diversos avanços en el món de la computació: renderitzat, fotomuntatge i infografies, fabricació digital, modelatge paramètric (AAD), realitats mixtes (AR, VR, XR), BIM ('building information modeling'), criptografia, metaversos, intel·ligència artificial... tots aquests contribueixen a un ecosistema de comunicació en constant canvi.

Per tant, el marc general de l'assignatura d'Informàtica Aplicada a l'Arquitectura és capacitar els alumnes de l'escola en l'ús de les noves tecnologies, eines importants per a l'arquitectura contemporània. No obstant això, això no implica la negació del dibuix manual; les assignatures analògiques i digitals es complementen entre elles.

Requisits previs

  • Coneixements mínims del sistema operatiu Windows. 
  • Habilitats relacionades amb el dibuix arquitectònic: geometria descriptiva i projecció ortogràfica.

Objectius

Formar als alumnes capacitant-los en termes de coneixement, habilitat i sobretot discerniment a l'hora de saber quina eina s'ha d'utilitzar per a la realització de determinada necessitat d'expressió gràfica espacial (dins de l'univers tridimensional). L'objectiu principal és la de subministrar suport a les assignatures del curs d'arquitectura on la representació espacial és important, com a projectes, urbanisme, estructures, construcció, etc.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura ia l'urbanisme dels sistemes de representació espacial
  • 04 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura ia l'urbanisme de l'anàlisi i teoria de la forma i les lleis de la percepció visual
  • 05 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura ia l'urbanisme de la geometria mètrica i projectiva
  • 06 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura i l'urbanisme de les tècniques d'aixecament gràfic en totes les seves fases, des del dibuix d'apunts a la restitució científica
  • 10 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura i l'urbanisme de les bases de topografia, hipsometria i cartografia i les tècniques de modificació del terreny.
  • 1-T - Aptitud per aplicar els procediments gràfics a la representació d'espais i objectes
  • 2-T - Aptitud per concebre i representar els atributs visuals dels objectes i dominar la proporció i les tècniques del dibuix, incloses les informàtiques

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Al final del curs l'alumnat sabrà crear, editar i representar projectes d'arquitectura en formats digitals, així com  aplicar coneixements d'informàtica aplicats al disseny.

Continguts

  1. 2D Drawing (2D-I)
  2. Layouts and printing (OP-I)
  3. The 3rd dimension (3D-I)
  4. Viewport styles and render basics (OP-II)
  5. Types of surfaces (3D-II)
  6. Real time rendering (OP-III)
  7. Continuity (3D-III)
  8. Building Information Modelling (2D-II)
  9. Other technologies (OP-IV)

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les classes estan estructurades en 3 parts: una inicial que introdueix els conceptes teòrics, una segona on s'associa la part teòrica a determinats programari i una tercera on els alumnes apliquen els coneixements adquirits.

L'assignatura pretén formar l'alumne de manera que sigui capaç de buscar les solucions de manera intuitiva, partint d'un fil conductor liderat per la geometria i la seva aplicació a casos arquitectònics.

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIESCRÈDITS ECTS
Classe expositiva
03 04 05 06 10 1-T 2-T 1
Classe participativa
03 04 05 06 10 1-T 2-T 1,5
Classe pràctica
03 04 05 06 10 1-T 2-T 1
Tutories
03 04 05 06 10 1-T 2-T 1
Estudi individuals o en grup
03 04 05 06 10 1-T 2-T 4,5

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



1a convocatòria: Qualificació: BIM i dibuix 2D (dossier) 35%, exercicis principals de modelatge 3D 40% (13.33% cada un), examen de modelatge 3D 15%, actitud (assistència, participació) 10%. El dossier i l'examen s'han de superar per separat per aprovar l'assignatura. Dit d'una altra manera, encara que s'aprovi la mitjana (superior a 5), si l'examen o el dossier no s'aproven, l'assignatura també es suspendrà.

2a convocatòria: Els professors poden eximir l'estudiant de la necessitat de repetir l'examen o el dossier *. Qualificació: BIM i dibuix 2D (dossier) 40%, examen de modelatge 3D 60%. Totes les parts (dossier i examen) s'han de superar per separat per aprovar l'assignatura.

Bibliografia i recursos

  • Cook, Peter. Drawing. The Motive Force of Architecture. Wiley & Sons, 2014.
  • Burry, Mark, Jordi Coll Grifoll, and Josep Gómez. Sagrada Familia S. XXI: Gaudí Ara/ahora/now. Barcelona: Edicions UPC, 2008.
  • Candela, Félix, Cueto Ruiz Funes, Juan Ignacio del, and Angustias Freijo. Félix Candela, 1910-2010. Madrid: Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales, 2010.
  • Pozo, Jose Manuel, Geometría métrica y descriptiva para arquitectos. UNAV, Pamplona, 2010.
  • Gaudí, Antoni, and Alberto T. Estévez. Gaudí. Madrid: Susaeta, 2003.
  • Abbott, Edwin Abbott. Flatland: A Romance of Many Dimensions. New York: Barnes & Noble, 1963 (1884).
  • Parker, Matt. Things to Make and Do in the Fourth Dimension: A Mathematician's Journey through Narcissistic Numbers, Optimal Dating Algorithms, at Least Two Kinds of Infinity, and More. New York: Farrar, Straus and Giroux, 2014.
  • Fugier, Mary, Jerry Hambly. Rhinoceros v5.0 Training Manual (Level I and II). McNeel, 2013.
  • "Sistemas de estructuras" de Heino Engel (2015, Editorial Gustavo Gili)
  • "Geometría descriptiva" de Giesecke, Mitchell, Spencer, Dygdon, Novak, Lockhart (2013, Pearson)
  • "Arquitectura: forma, espacio y orden" de Francis D.K. Ching (2014, Editorial Gustavo Gili)
  • "Las matematicas de la vida" de Ian Stewart (2011, Crítica)
  • "La geometría del diseño: Estudios sobre la proporción y la composición" de Kimberly Elam (2001, Editorial Gustavo Gili)