Universitat Internacional de Catalunya

Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica I

Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica I
6
9638
3
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Horari d'atenció: A convenir amb el/la professor/a

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


DURANT EL CURS 20-21 I DEGUT A LES CONDICIONS IMPOSADES PER LA SITUACIÓ SANITÀRIA RELACIONADA AMB LA COVID 19, AQUESTA ASSIGNATURA S'IMPARTIRÀ EN DUES MODALITATS DIFERENTS PER ALS TORNS DE MATÍ I TARDA.

AL TORN DE MATÍ LA MODALITAT SERÀ SEMIPRESENCIAL I AL TORN DE TARDA SERÀ TOTALMENT ONLINE. EN AMBDÓS CASOS, EL DESENVOLUPAMENT  DE L'ASSIGNATURA SERÀ EL MATEIX. 

A TENIR EN COMPTE QUE, PER LA IMPOSSIBILITAT DE MOSTRAR DUES MODALITATS EN UNA MATEIXA GUIA DOCENT, LES ACTIVITATS FORMATIVES I LES ACTIVITATS D'AVALUACIÓ QUE ES REALITZARAN AL TORN DE NIT SERAN TOTES EN FORMAT ONLINE.


Plantegem un aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica de manera interdisciplinar a partir del treball per projectes i diverses eines de treball com a resposta a la necessitat de comptar amb mestres ben preparats. Tot això, amb una filosofia educativa integradora de la persona humana i des de les capacitats per promoure un aprenentatge actiu i significatiu, engrescador, i amb la millor comunicació i relacions afectives i efectives.

Aquesta matèria té 18 crèdits ECTS impartits durant el primer semestre  del 3r curs de Grau en Educació Infantil. Els crèdits es distribueixen segons els continguts de les assignatures següents:

  • Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica  I- 6 crèdits (centrats en l'àmbit de les Ciències)
  • Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica II -6 crèdits (centrats en l'àmbit de la Matemàtica)
  • Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica III- 6 crèdits centrats en el Treball per projectes interdisciplinars de CCNN, CCSS i Matemàtica

La guia docent que ens ocupa recull els objectius, les competències, la metodologia i els sistemes i criteris d'avaluació de l'assignatura Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica I que desplega les bases del desenvolupament del pensament científic a l'educació infantil i la seva didàctica.

Les ciències de la naturalesa i socials afavoreixen en el nen l'observació, el descobriment i la comprensió dels elements que l'envolten.

Llengua d'impartició: Català

Objectius

  • Fomentar la metodologia científica.
  • Desenvolupar habilitats de conceptualització i anàlisi.
  • Desenvolupar habilitats de raonament.
  • Desenvolupar habilitats de comunicació.
  • Desenvolupar habilitats tecnològiques educatives.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-33 - Conèixer els fonaments científics, matemàtics i tecnològics del currículum d'aquesta etapa així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
  • CEM-36 - Conèixer la metodologia científica i promoure el pensament científic i l'experimentació.
  • CEM-37 - Adquirir coneixements sobre l'evolució del pensament, els costums, les creences i els moviments socials i polítics al llarg de la història.
  • CEM-38 - Conèixer els moments més rellevants de la història de la ciència i la tècnica i la transcendència que tenen.
  • CEM-39 - Elaborar propostes didàctiques en relació amb la interacció de la ciència, la tècnica, la societat i el desenvolupament sostenible.
  • CEM-40 - Promoure l'interès i el respecte pel medi natural, social i cultural per mitjà de projectes didàctics adequats.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho d’una manera contemporània, professional i sistemàtica.
  • CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CET-5 - Col·laboració amb els companys de professió: tenir els coneixements i les habilitats necessaris per fer una aportació professional al clima pedagògic de l'escola, així com en les relacions professionals, i per aconseguir una bona organització escolar.
  • CET-7 - Foment de la responsabilitat pel que fa al desenvolupament professional: analitzar, reflexionar i desenvolupar els punts de vista sobre la professió i la competència com a mestre, saber-los explicitar i saber com posar-se al dia.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-10 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'esperit emprenedor, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

RA

ACEiM I

1.Usa el currículum com a instrument de treball per elaborar unitats didàctiques adaptades al context.

X

2. Coneix els diferents blocs de continguts, la seva integració i distribució per programar activitats de 0 a 6 anys per al desenvolupament de les ciències.

X

4. Considera importants els coneixements previs en les situacions d’ensenyament-aprenentatge.

X

5. Planteja estratègies d’aprenentatge adaptades als diferents estils d’aprenentatge de l’alumnat de ciències amb esperit emprenedor.

X

6. Coneix i usa de forma creativa les tecnologies de la informació com a recurs material i com a activitat didàctica per al desenvolupament dels objectius plantejats.

X

7. Relaciona i aplica els continguts teòrics en situacions de treball plantejades a la pràctica.

X

8. Vincula l’avaluació amb les competències i els resultats d’aprenentatge.

X

9. Analitza i utilitza l’error com a font d’aprenentatge de les ciències.

X

10. Elabora pautes d’observació i seguiment en coherència amb les activitats plantejades, orientades a la qualitat.

X

11.Relaciona la lògica que presenten els alumnes amb la lògica científica

X

13. Considera l’avaluació de la pràctica docent com una part del procés d’ensenyament i aprenentatge.

X

14. Desenvolupa la reflexió crítica a partir de l’estudi i l’anàlisi de diferents propostes de treball a l’aula i valora la importància del coneixement de l’entorn per afavorir una actitud solidària i crítica.

X

15. Participa en activitats de grup i considera les aportacions dels companys en benefici de l’aprenentatge individual i col·lectiu.

X

16. Analitza críticament la seva actuació professional per prendre consciència de la seva influència en els alumnes i així millorar la seva competència com a mestre de ciències.

X

17. Promou i facilita contextos d’ensenyament-aprenentatge en l’àrea de coneixement de ciències atenent la diversitat de l’alumnat.

X

19. Pren consciència de la importància del treball en valors des de l’educació infantil per potenciar la igualtat de gènere, l’equitat i el respecte als drets humans.

X

20. Comunica les seves idees argumentades als altres i les expressa de forma correcta en la llengua de l’ensenyament, de forma oral i escrita, i és capaç de representar-les mitjançant mapes conceptuals o altres procediments.

X

Continguts

Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa i les Ciències Socials

8.   La diversitat com a condició pedagògica.
9.   Models i tendències d'ensenyament: dinàmiques de classe i aprenentatge de les ciències.
10. Tipologia d'activitats: modalitats organitzatives i recursos necessaris.
11. El joc com a investigació.
13. La perspectiva ecològica: importància de la relació família-escola.
14. Àmbits de programació de l'entorn: medi natural, social i cultural.
16. Característiques del pensament infantil que influeixen en l'aprenentatge de les ciències.
17. La globalitat en la percepció: L'educació dels sentits i el processament de la informació.
18. L'observació i l'experimentació com a situacions d'aprenentatge.
19. L'avaluació com a element regulador del procés d'ensenyament i aprenentatge de les ciències.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Des d’un punt de vista global, les tres parts de l’assignatura s’impartiran paral·lelament, dins l’horari acadèmic. Per donar més sentit a aquesta globalitat, els continguts teòrics de cada part, també es donaran simultàniament a les activitats pràctiques, materialitzades tant en activitats específiques de cada part com en el projecte interdisciplinari.

Aprenentatge Ciències Naturals i Socials

La metodologia serà variada: Aprenentatge cooperatiu, mètode expositiu, i resolució d’exercicis i problemes. Treballarem amb diferents tipus d’activitats formatives: estudi i treball en grup, tallers, classes teòriques i pràctiques, i estudi i treball individual i autònom.

En el cas de les classes virtuals, ja siguin sincròniques o asincròniques, la metodologia seguirà essent participativa i interactiva.

No lliurar els treballs  implica suspendre l’assignatura.


Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



Tenint en compte que la DT (doble titulació) de torn de tarda és on-line hi haurà unes petites modificacions en els percentatges de les activitats d’avaluació que són les següents:

1)    Treball individual. (40%) 

2)    Treball en grup. (50%)

3)    Assistència i participació activa a classe. (10%)


L’assistència al curs és obligatòria.

La metodologia de classe és pràctica, cooperativa i interactiva. 

S’avaluaran totes les activitats en grup i individuals, tant presencials com virtuals; així com l’assistència, la participació i la cooperació concretament de la següent manera:

1) Participació activa a classe (25%)

2) Treballs i activitats de classe (25%)

3) Projectes de classe (50%)

·Per aprovar l'assignatura s'han de superar satisfactòriament els tres apartats de l'avaluació.

D'acord amb les directrius del grau i en coherència amb el desenvolupament transversal de la competència comunicativa CG2, es potenciarà la correcció en la ortografia i en la redacció de les activitats d'avaluació. En aquest sentit es retornaran amb un NC aquells treballs (no proves) que presentin excés de faltes d'ortografia o un redactat il.legible. En cas que no sigui pertinent el NC, es penalitzarà amb 0,2 punts cada falta greu que s'observi.


RESULTATS D'APRENENTATGE

SISTEMA D'AVALUACIÓ

RA

Participació sincrònica i anacrònica

Informes de pràctiques

Disseny d'activitats

Presentacions orals i debats

Registre de conductes i observacions

Treballs i projectes

Autoavaluació

Presentació de projectes

Presentació de projectes en grup

     

 

Bibliografia i recursos

Comú

  • BASSEDAS, E.; HUGUET,T i SOLÉ, I. (2001) Aprendre i ensenyar a l’educació infantil. Barcelona: Editorial Graó.
  • DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT (2008): Currículum segon Cicle d'Educació Infantil. Generalitat de Catalunya.
  • HERNÁNDEZ, F; VENTURA, M. (2008). La organización del currículum por proyectos de trabajo. (9a edició). Barcelona: Editorial Octaedro.

Aprenentatge de les Ciències Socials

Aprenentatge de les Ciències Naturals

Recursos per l’ensenyament de la descoberta de l’entorn adreçada als infants

1. Bibliografia bàsica de l’assignatura:

Currículum d’ Educació Infantil. (2008). Departament d’Educació. Generalitat de Catalunya. Segons el Decret 181/2008, de 9 de setembre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del segon cicle de l'educació infantil, publicat el 16 de setembre de 2008 al DOGC número 5216.

http://www20.gencat.cat/docs/Educacio/Documents/ARXIUS/curriculum_segon_cicle_infantil.pdf

Bassedas; E., Huguet,T i Solé, I. (2001) Aprendre i ensenyar a l’educació infantil. Edicions Graó: Barcelona.

Llibres per l’Educació per a la Sostenibilitat a Educació Infantil

  • ASHBÉ, J. (2000) On va a parar l’aigua?Barcelona: Corimbo.
  • BRAMI, E. (2000). Como todo lo que nace. Madrid: Kókinos.
  • BROWN, R. (2003).Diezsemillas. València: Brosquil, 2003
  • CHAMBERS, S. (2002). El xiuxiueig del bosc. Barcelona: Beascoa.
  • FAUROUX, C. (1998). Les desgràcies d’en Marcel, el mussol. Olivier Melano. Barcelona: Corimbo.
  • GLIORI, D. (2004). Segur que creixerà? Barcelona: Timun Mas.
  • LOBE, Mira; KAUFMANN, Angelika. (2000). El manzano. Salamanca: Lóguez.
  • MARTÍNEZ, R. (2000) En Miquel i les palampalates. Barcelona: Cruïlla. (Contes d’ara; 14)
  • MARTORELL, E. (2000).Aquest sí, aquest no. Barcelona: La Galera. (Sense mots; 5)
  • MORICHON, D (1999). Això no és cap problema! Barcelona: Cruïlla.
  • PIEPER, Ch. (2000). Fent un tomb pel món, Caterina i l’ós. Pontevedra: Kalandraka.
  • RIUS, Roser. La Petitona va al bosc. Barcelona: Cruïlla, 1998 (La Petitona)
  • RIUS, Roser.Vamos al bosque. Madrid: SM, 1998 (Pequeña Tina)
  • ROS, M. (1993). Vamos a cazar un oso. Caracas: Ekaré.
  • VOLTZ, Ch. (2003). ¿Todavía nada? Pontevedra: Kalandraka. (Libros para soñar)