Universitat Internacional de Catalunya

International Organisations & Human Rights

International Organisations & Human Rights
3
12344
4
Second semester
op
Optatividad
Elective
Main language of instruction: English

Teaching staff


Appointment by previous e mail to the teacher.

Introduction

INTRODUCCIÓ

 

En primer lloc em proposo fer una introducció general sobre els drets humans i el seu abast universal. El relativisme que impera des determinades concepcions ideològiques convençudes que Europa no pot imposar un sistema de valors i de llibertats a règims i civilitzacions excessivament allunyades dels conceptes europeus, condueix a una desprotecció d’una part significativa de la població mundial, dones i infants en particular.

Dins la introducció cal fer una certa anàlisi històrica de com s’ha anat construint un sistema internacional de protecció dels drets humans, les principals fites, l’aparició a rel de la segona guerra mundial de noves figures com el genocidi o els crims contra la humanitat, que han reforçat la protecció dels drets col·lectius. El concepte i contingut del dret internacional humanitari.

En clau històrica, repassar alguns episodis particularment insidiosos de vulneracions massives dels drets humans i el seu impacte en la construcció d’un sistema universal de protecció.

Pre-course requirements

No Pre-course requirements are necessary.

Competences/Learning outcomes of the degree programme

  • 02 - To acquire the ability to understand, analyse and synthesise
  • 03 - To be able to express one's ideas and arguments in an orderly and coherent way both in oral and written form (written and oral techniques)
  • 05 - To be able to develop skills for group work
  • 06 - To acquire the ability to make decisions
  • 07 - To acquire negotiating and mediation skills
  • 20 - To have knowledge of the basic aspects of legal argumentation
  • 21 - To develop the ability to create and structure regulations
  • 24 - To acquire the skills to resolve problems and make decisions using relevant information and by applying correct methods while placing the issue within a legal system context
  • 25 - To acquire the skills for legal paperwork processing: composing texts, clarifying a position on a matter, use of forms, etc.
  • 26 - To master the techniques and other evidence taking stategies
  • 28 - To be able to read and understand bibliography and other legal texts in English

Learning outcomes of the subject

Fulfill the objectives indicated in both parts of the subject

Syllabus

1-. BLOC I. Organitzacions Internacionals i drets humans. (bloc central).

 

En aquest bloc s’analitzaran les principals organitzacions internacionals de protecció dels drets humans (siguin enterament consagrades a aquesta finalitat, o be siguin organitzacions més generals, però amb una dedicació significativa a la tutela dels drets humans)

Es prestarà una atenció particular d’una banda a les Nacions Unides: les estructures, els acords internacionals i els mecanismes jurisdiccionals.

S’explicaran els mecanismes de tutela dels drets humans en organitzacions internacionals regionals no europees.

Dins aquest bloc es prestarà una particular atenció al Consell d’Europa, al Conveni de Roma de 1950 (i als convenis sectorials) i Al Tribunal europeu dels drets Humans.

Tot i que la UE ha desenvolupat poc una doctrina de protecció dels drets humans, es farà esment de la Carta de Drets Humans i de la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE.

 

2-. BLOC II. Política Internacional i drets humans.

 

S’analitza com influeixen en les relacions internacionals les vulneracions dels drets humans : el pragmatisme, els diferents sistemes de mesurar,  els règims de sancions, les condicionalitats dels programes d’ajuts. Particular atenció es prestarà a la tasca de la UE.

 

3-. BLOC III. ONGs internacionals I drets humans.

 

Al costat de les organitzacions internacionals pròpiament dites, hi ha un emergent grup d’entitats associatives molt actives en l’àmbit dels drets humans,  i amb una creixent capacitat d’influir en l’opinió pública internacional. 

Convé explicar la seva activitat, la seva estructura i mirar de perfilar la seva independència real de concepcions ideològiques.

 

 

 



Teaching and learning activities

In person



B-. METODOLGIA.

 

La matèria es presta especialment a combinar l’exposició descriptiva i teòrica, amb la metodologia del cas. A partir d’un seguit de decisions judicials, de campanyes polítiques, és més aclaridor i fàcil entendre l’eficàcia i impacte reals de l’activitat internacional de protecció dels drets i les llibertats fonamentals.

La participació els alumnes en el curs serà molt activa,  amb lectures prèvies a les classes i amb la preparació de presentacions durant el curs sobre temes reals i pràctics. Això tindrà un  reflex en el sistema d’avaluació.

Evaluation systems and criteria

In person



The criteria have had to be modified taking into account the pandemic situation in which we find ourselves. Attendance is not possible, therefore, it will not count as part of the continuous evaluation. It is required to pass the exam. Now, the following will be taken into account:

Final Exam: up to 60%

Individual and group practices: 30%

Final work + presentation: 10%

Bibliography and resources

-The European Court of Human Rights of marginalised individuals and minorities in national context, Dia Anagnostou & Evangelia Psychogiopoulou, Martinus Nijhoff Publishers, Leiden, Boston, 2010.

-Conflictos y protección de derechos humanos en el orden internacional, Curso de Derechos Humanos de Donostia-San Sebastián, Universidad del País Vasco, 2006.

-El sistema Universal de los Derechos Humanos, Cristina Monereo Atienza y José Luis Monereo Pérex (coord.), Editorial Comares, Granada, 2014.

-Las Organizaciones Internacionales, Manuel Díez de Velasco, Tecnos, 2010.

- PASTOR RIDRUEJO, J.A., Curso de Derecho internacional público y Organizaciones Internacionales, 10ª ed., Tecnos, Madrid, 2006.

- CARACUEL RAYA, M.A., Los cambios de la OTAN tras el fin de la guerra fría, Tecnos, Madrid, 1997.

- FERNÁNDEZ DE CASADEVANTE ROMANI, C., QUEL, F.J., Las Naciones Unidas y el derecho internacional, Ariel, Barcelona, 1997.

- CARRILLO SALCEDO, J.A., Textos Básicos de Naciones Unidas, 2ª ed., Tecnos, Madrid, 1982.

- CASTRO RIAL CANOSA, J.M., FERNÁNDEZ LIESA, C,R., MARIÑO MENÉNDEZ, F.M., Organización Internacional. Naciones Unidas y Organismos Especializados. Textos legales, Universidad Carlos III-BOE, Madrid, 1993.

- DÍEZ DE VELASCO VALLEJO, M., ESCOBAR HERNÁNDEZ, C., TORRES UGENA, N., (Eds.), Código de Organizaciones Internacionales, Aranzadi, Pamplona, 1997.

- JUSTE RUIZ, J., BERMEJO GARCÍA, R., Organizaciones Internacionales Universales del Sistema de las Naciones Unidas. Convenios Constitutivos, Tecnos, Madrid, 1993.

- CANESSA, M.F., La protección internacional de los Derechos Humanos, Tirant Lo Blanch, 2008.

- RAMÓN, C., Conflictos armados y derecho internacional humanitario, Tirant Lo Blanch, 2009.

- OLIVA, D., Los Derechos Humanos ante los desafíos internacionales de la diversidad cultural, Tirant Lo Blanch,2007.

-RESEARCH HANDBOOK ON THE LAW OF INTERNATIONAL ORGANIZARIONS, Jan Klabbers & Asa Wallendahl, Edward Elgar Publishing Limited, 2011.

NORMATIVA INTERNACIONAL

Convenios de Ginebra del 12 de agosto de 1945 y sus Protocolos Adicionales

Declaración Universal de Derechos Humanos, 1948

Declaración Americana de Derechos y Deberes del Hombre, 1948

Convenio Europeo de Derechos Humanos, 1950