Assignatura

Dret Processal Penal 1

  • codi 10410
  • curs 4
  • període Semestre 1
  • tipus OB
  • credits 3

Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat

Responsable

Dr. Carlos DE MIRANDA - cdemiranda@uic.es

Horari d'atenció

Es confereix una importància cabdal a aquest aspecte de la docència. Es busca que l’alumne se senti recolzat i motivat de cara a la resolució dels problemes que li puguin sorgir en la seva activitat d’aprenentatge de la matèria. Es prestarà especial atenció a auxiliar a l’alumne en la preparació de les presentacions, en la confecció de treballs i, en general, en l’aprofitament real de l’assignatura (proporcionant-li eines de treball, materials bibliogràfics i jurisprudencials addicionals, etc.). Qualsevol qüestió ha de resoldre’s amb el professor, pel que s’aconsella obtenir cita prèvia (adreçar els correus electrònics a cdemiranda@uic.es, sempre amb còpia a jandino@uic.es). Així mateix, tota la correspondència virtual que se’ls remeti per part del professor de l’assignatura sempre contindrà en còpia a un altre professor de l’àrea de coneixement, a fi i efecte de respectar al màxim els principis de col·legialitat i de transparència, pel quals es regeix aquest departament.

Presentació

L’alumne ja ha cursat els programes de Dret Penal, para quan es troba amb la matèria que ara ens ocupa. I ja és bo que sigui així. Primer, coneix perfectament les bases sobre la teoria general del delicte. Després, està familiaritzat amb el catàleg d’il·lícits penals. Però, si la formació es quedés aquí, la preparació dels nostres juristes seria sens dubte incompleta. Atès el brocard nulla poena, nulla culpa sine iudicio (no s’oblidi que la determinació de la culpabilitat i la imposició de penes constitueix competència exclusiva i indelegable de l’Estat), resulta ineludible passar pel procés perquè en última instancia es produeixi l’efectiva realització del Dret Penal. D’aquí la justificació –i la importància- d’aquesta assignatura. Proporciona a l’alumne les eines conceptuals i també pràctiques imprescindibles per intervenir en el procés penal de manera legalment adequada i eficaç. Possibilita al jurista en formació que pugui fer portar el Dret penal a la seva màxima expressió: el judici i la sentència.

Requisits previs

S’aconsella haver cursat prèviament l’assignatura Dret Processal 1.

Objectius

Es persegueixen els següents objectius:

(i) Conèixer l’estructura i el funcionament del sistema processal penal espanyol, així com comprendre correctament la mecànica de les principals institucions processals penals. Es pretén que l’alumne entengui la matèria perfectament, de manera que pugui enfrontar-se a la Llei, a les explicacions dels clients i a l’assimilació d’informació especialitzada sense problemes.

(ii) Saber manejar amb soltesa i sense ajuda totes i cadascuna de les institucions que conformen el procés penal declaratiu. Al final del curs, s’ha de saber redactar querelles, assistir al client –en qualitat d’investigat-, realitzar una bona defensa tècnica en seu d’instrucció i intervenir en judicis amb soltesa.

(iii) Dominar els textos legals, els seus detalls, escletxes i peculiaritats.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 06 - Adquirir habilitats en la presa de decisions
  • 11 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom
  • 17 - Comprendre i conèixer les principals institucions públiques i privades en la seva gènesi i en el seu conjunt
  • 19 - Desenvolupar la capacitat de redactar escrits jurídics
  • 20 - Conèixer els aspectes bàsics de l'argumentació jurídica
  • 22 - Ser capaç d'identificar i interpretar la documentació d'ús habitual en el tràfic jurídic i negocial
  • 23 - Identificar l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial d'un problema jurídic complex
  • 24 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions utilitzant la informació rellevant, aplicant els mètodes adequats i situant el problema dins del conjunt de l'ordenament jurídic
  • 25 - Adquirir habilitats per a l'accionament processal: redacció d'escrits, concreció de pretensions, utilització de formularis, etc.
  • 26 - Dominar les tècniques i formes de prova
  • 03 - Ser capaç d'expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita (tècniques d'expressió oral i escrita)
  • 04 - Cuidar els estàndards de pulcritud i qualitat formal en la presentació de documents

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Coneixerà i comprendrà els conceptes bàsics del Dret processal penal: l’objecte del procés penal, la seva estructura i el complex entramat de tipus procedimentals.

2. Coneixerà, identificarà i comprendrà les diferents fases del procés penal declaratiu, els mitjans de prova, així com el sistema de recursos.

3. Haurà adquirit habilitats en la comunicació oral i escrita.

4. Haurà desenvolupat habilitats en la resolució de conflictes jurídics relacionats amb els continguts del mòdul.

5. Haurà adquirit competències processals.

6. Haurà desenvolupat hàbits de netedat en la presentació personal i de documents.

Continguts

1. Introducció ràpida i panoràmica al procés penal espanyol: objecte, estructura, subjectes i tipus procedimentals.

2. L'inici del procés penal: la notitia criminis.

3. La fase d'instrucció. Diligències d'esbrinament.

4. Les mesures cautelars en el procés penal: personals i reals.

5. La fase d'intermèdia del procés penal: el judici d'acusació.

6. La fase de judici oral.

7. La sentència i la segona instància penal.

8. Execució penal i costes.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Presentación en el aula de los conceptos y su aplicación práctica
17
Actividades en el aula para el seguimiento de los alumnos (individual y en grupo)
03 06 19 20 22 23 24 25 26
Estudio independiente del alumno
11 17 20 24
Trabajos individuales y en grupo
04 19 22 23 24

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

La nota final de l’assignatura s’obtindrà de la següent forma:

(1er) Puntuació obtinguda en assistència a formació contínua, que tindrà un valor del 10%.

(2on) Nota de l’avaluació contínua, que tindrà un valor del 40% de la nota final. A l’alumne se li qualificaran totes les seves intervencions, escrites i orals, a l’aula i a la sala de vistes, al llarg del curs. De tota activitat, el professor demanarà el lliurament de notes, d’informes, o de documents processals per escrit, fets a ma, de manera que serveixen per preparar-se pel examen final. De cadascuna dels lliuraments, el professor triarà aleatòriament mostres, les corregirà i les tornarà als alumnes con anotacions i observacions.

(3er) Nota de l’examen final, que tindrà un valor del 50% de la nota final. L’examen final consistirà en una prova escrita que podrà contenir un dictamen sobre la base d’un cas pràctic i un escrit forense sobre determinat supòsit de fet. La prova durarà quatre hores. A la mateixa els alumnes podran venir amb tot el material legislatiu que desitgin, sempre que el mateix sigui imprès. La resposta a l’examen no podrà excedir de deu fulles, per les dues cares.


*El suspens de qualsevol de les dues proves no significarà haver suspès automàticament l’assignatura.

*En 2ª convocatòria, l’alumne mantindrà la nota de l’avaluació contínua (que, llavors, tindrà un valor del 50% de la nota final), havent d’afrontar únicament la prova escrita.

SISTEMA D'AVALUACIÓ
Asistencia y participación en clase
Pruebas orales
Resolución de casos

Bibliografia i recursos

(i) El material documental més important per aquesta assignatura és la Llei d’Enjudiciament Criminal (en la seva versió vigent; s’ha de tenir present que la seva última reforma es va operar a l’octubre de 2015), en paper.

Tal és la importància d’aquesta eina de treball que l’alumne que acudeixi a qualsevol classe sense ella, serà convidat a abandonar l’aula.

(ii) El professor facilitarà oportunament als estudiants unes «fitxes tècniques» que li seran decisives tant per al seguiment i estudi de l’assignatura, com per a la preparació de la prova final.

(iii) No obstant l’anterior, a fi de que l’alumne pugui aprofundir en l’estudi de la matèria, se li recomanen les següents obres de consulta (disponibles a la biblioteca de UICbarcelona):

*Lecciones de Derecho Procesal Penal, de T. Armenta Deu, 2015, 8ª ed., edit. Marcial Pons.

*Derecho Procesal Penal, de V. Gimeno Sendra, 2015, edit. Aranzadi.

  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00