Assignatura

Dret Eclesiàstic i Matrimonial Canònic

  • codi 10412
  • curs 4
  • període Semestre 1
  • tipus OB
  • credits 6

Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Horari
 Sem.1  DT 10:00 12:00 b504
 Sem.1  DC 10:00 12:00 b504

Professorat

Responsable

Dra. Montserrat GAS - mgas@uic.es

Horari d'atenció

L'atenció personalitzada del alumnes està orientada als següents aspectes:

a) realització, seguiment i avaluació de treballs;

b) orientació personal sobre els continguts de l'assignatura, el sistema d'avañluació i la metodologia; 

c) consolidació de coneixements, habilitats, aptituts i actituts en les àrees de competència transversals o generals com ara el treball en equip, la comunicació oral i escrita, els valors associats a la pràctica prfessional i l'aprenentatge autònom de l'estudiant.

Horari d'atenció:

Dijous de 9.00 a 11.00 del matí i altres dies, prèviament acordats amb la professora.

És convenient concertar cita prèviament de paraula o per correu electrónic amb la professora. 

Presentació

El Dret eclesiàstic de l’Estat és la branca de l’ordenament jurídic que regula el dret fonamental de llibertat religiosa i les relacions de l’Estat amb les confessions religioses. 

El Dret matrimonial canònic és la branca de l’ordenament jurídic que regula el matrimoni canònic, on es troba l’origen de l'ordenació jurídica de la institució matrimonial. L’assignatura estudia la sistematització del matrimoni, els seus trets característics essencials, les causes de nul.litat del vincle, axí com els processos canònics de nul-litat del matrimoni.

Requisits previs

No s'estableixen requisits previs.

Objectius

-Conèixer la projecció civil del factor religiós, tant en la vessant individual com dels grups religiosos.

-Conèixer els elements essencials del dret de llibertat religiosa i el seu desenvolupament legal a l’Estat espanyol.

-Conèixer els principis bàsics que inspiren l’ordenament jurídic canónic.

-Conèixer els trets essencials de la institució matrimonial i la seva raó de ser en la societat i en la història.

-Reflectir sobre el matrimoni canònic com a inspirador de la institució del matrimoni civil a Occident.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 08 - Desenvolupar mecanismes que facilitin l'adopció de compromisos de caràcter ètic
  • 09 - Desenvolupar mecanismes que afavoreixin la sensibilitat envers temes relacionats amb els drets fonamentals i el respecte cap a altres cultures i costums
  • 11 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom
  • 16 - Tenir capacitat per utilitzar els principis i els valors constitucionals com a eines de treball en la interpretació de l'ordenament jurídic
  • 24 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions utilitzant la informació rellevant, aplicant els mètodes adequats i situant el problema dins del conjunt de l'ordenament jurídic

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Desenvolupament d’habilitats en la resolució de conflictes jurídics relacionats amb els continguts de la matèria.

2. Capacitat de treballar de forma autònoma i de planificar i organitzar el propi aprenentatge.

3. Desenvolupament de mecanismes que afavoreixin la sensibilitat envers els compromisos ètics i els drets fonamentals.

4. Anàlisi de les relacions entre l’Estat i les confessions religioses mitjançant els acords de cooperació.

5. Adquisició de mecanismes que afavoreixin el respecte envers altres cultures i costums.

6. Comprensió i identificació dels diferents elements que configuren el dret de llibertat religiosa.

7. Coneixement i capacitat de distingir les diferents formes de celebració del matrimni religiós i els seus efectes jurídics civils.

8. Identificarà els principis jurídics reguladors de l’exercici del dret de llibertat religiosa en el marc de les relacions entre l’Estat i les confessions religioses.  

Continguts

Dret eclesiàstic de l’Estat

 

Part General

Tema 1. El Dret eclesiàstic de l’Estat. 1. El factor religiós davant l’Estat: Dret i Religió. 2. Ciència del Dret eclesiàstic. 3. Els principis informadors del Dret eclesiàstic de l’Estat espanyol.

Tema 2. Les relacions del’Estat amb la religió al llarg de la Història. 1. Els plantejaments antics i el dualisme cristià. 2. Les relacions de l'Estat amb la religió a l'època medieval. 3. La reforma protestant i el seu plantejament de les relacions amb l'Estat. 4. Les declaracions de drets: la llibertat religiosa. 5. El factor religiós a la segona república i sota el règim franquista. 6. La llibertat religiosa en la transició democràtica i a la Constitució de 1978. 7. Tipus de relacions entre Estat i religió en l’actualitat: a) Estats confessionals, b) Estats separatistes; c) Esats coordinacionistes. 8. Totalitarisme, fonamentalisme i laicisme.

Tema 3. Les fonts internacionals del Dret eclesiàstic. 1. La Declaració Universal de Drets Humans de l‘ONU; 2. Els Pactes Internacionals de Drets Civils i Polítics de New York (1966); 3. El Conveni Europeu de Drets Humans del 1950 i el Tribunal d’Estrasburg. 4. El Dret eclesiàstic de la Unió Europea.

Tema 4. Les fonts estatals del Dret eclesiàstic. 1. El dret de llibertad religiosa en la Constitució espanyola. 2. La Llei Orgànica de Llibertat Religiosa. 3. Dret eclesiàstic generat pels òrgans de govern autonòmics.

Tema 5. Les fonts pactícies del Dret eclesiàstic. 1. El principi de cooperació. 2. Els acords amb l’Església catòlica. 3. Els acords amb les confessions minoritàries. 4. Rellevància de les normes religioses en l’ordenament jurídic de l’Estat.

Part Especial

Tema 6. El dret fonamental de llibertat religiosa. 1. En què consisteix i quina és la seva fonamentació jurídica. 2. El contingut del dret i els seus límits. 3. Protecció i àmbits de tutela normativa, jurisdiccional i penal. 4. Principals conflictes jurídics.

Tema 7. Les entitats religioses i la seva personalitat jurídica. 1. Règim jurídic de les confessions religioses. 2. El Registre d‘Entitats Religioses. 3. Personalitat jurídica i capacitat d’obrar.

Tema 8. Financiació de les confessions religioses. 1. Per què un finançament a les confessions religioses? 2. Finançament indirecte: no subjecció a impostos i exempcions fiscals a les confessions i entitats religioses. 3. Finançament directe de les confessions religioses. 4. L'alienació de béns de l'Església catòlica. 5. Règim dels llocs i objectes destinats al culte. 6. La recent controvèrsia sobre les inmatriculacions dels temples catòlics. 7. El patrimoni cultural de les confessions religioses.

Tema 9. Les objecions de consciència. 1. Les objecions de consciència en l’ordenament jurídic espanyol. 2. El problema la seva cobertura jurídica i el paper de la jurisprudència. 3. Tipus d’objeció de consciència.

Tema 10. Llibertat religiosa i ensenyament. 1. Dret a l’educació i llibertat d’ensenyament. 2. L’ensenyament de la religió i el règim del professorat de religió. 3. Patrimoni cultural i religió.

Tema 11. El matrimoni religiós i la seva eficàcia civil. 1. Introducció. 2. El sistema matrimonial del Codi Civil. 3. L’eficàcia civil del matrimoni religiós.

 

Dret matrimonial canònic

 

Tema 1. El Dret canònic. 1. Apunts històrics. 2. Principis i tècniques d’organització. 3. Fonts de l’ordenament canònic. 4. Els subjectes de l’ordenament canònic.

Tema 2. El matrimoni canònic. 1. Noció jurídica. 2 Naturalesa i principis informadors del sistema matrimonial. 3. Estructura jurídica del negoci jurídic matrimonial.

Tema 3. La capacitat matrimonial. 1. El Ius connubi. 2. L’habilitat matrimonial i el sistema d’impediments. 3. Noció de capacitat matrimonial i causes d’incapacitat.

Tema 4. El consentiment matrimonial. 1. Evolució històrica del consentiment matrimonial. 2. El consentiment i la forma. 3. Anomalies consensuals: 3.1 Vicis que radiquen en l'intel·lecte (error; dol); 3.2 Vicis propis de la voluntat (simulació, por i violència; condició).

Tema 5. La forma en el matrimoni. 1. Forma jurídica substancial. 2. La preparació del matrimoni. 3. Forma ordinària. 4. Forma extraordinària.

Tema 6. Efectes del matrimoni i crisi conjugal. 1. Efectes del vincle matrimonial canònic. 2. Principi general de l'indissolubilitat del matrimoni celebrat canònicament. 3. La nul·litat del vincle matrimonial canònic. 4. La revalidació del matrimoni canònic. 5. La separació sense dissolució del vincle.

Tema 7. Dret processal canònic: 1. La jurisdicció canònica. Àmbits de competència. 2. El procés canònic i les seves fases. 3. El procés de nul·litat matrimonial després de la reforma del 2015.

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

L’assignatura s’impartirà en forma de lliçons magistrals per part de la professora, les quals es completaran amb la realització i resolució de casos pràctics, tant a l’aula com fora de l’aula, de manera autònoma per part dels estudiants.

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Presentació a l'aula dels conceptes i l'aplicació pràctica que tenen
16
Activitats a l'aula per al seguiment dels alumnes (individuals i en grup)
08 09 24
Estudi independent de l'alumne
11 16 24

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

L'assignatura s'estructura en dues parts que s'avaluaran per separat i faran mitjana aritmètica per obtenir la nota final de l'assignatura. És però requisit sine qua non tenir aprovades amb un 5 cadascuna de les dues parts de l'assignatura. 1. Primera convocatòria (gener): A. Dret eclesiàstic de l'Estat: - Realització d'un examen parcial el dia 27 de Novembre. S'ha d'obtenir un 6 per poder alliberar matèria. - Realització d'un examen final. S'ha d'obtenir un 5 per aprovar aquesta part de l'assignatura. - Els casos pràctics que es realitzin i avaluïn, comptaran un 30% de la nota final d'aquesta part. - La participació en les classes (actitud i intervencions) comptarà el 10% de la nota final d'aquesta part. B. Dret matrimonial canònic: - Es realitzarà un examen parcial el 27 de novembre amb caràcter no alliberatori que comptarà el 30% de la nota final. - Hi haurà un examen final i caldrà almenys un 5 per aprovar l'assignatura. - Els casos pràctics que s'avaluïn comptaran el 20% de la nota final d'aquesta part. - Les intervencions a classe comptaran el 10% de la nota final d'aquesta part. 2. Per a la 2ª convocatòria de Juliol l'avaluació constarà d'un examen final.
SISTEMA D'AVALUACIÓ
Asistencia y participación en clase
Trabajos individuales
Pruebas escritas
Resolución de casos
Tutorías

Bibliografia i recursos

Dret Eclesiàstic del’Estat

a) Manuals

M. Martín, M. Salido, J.M. Vázquez García-Peñuela, Derecho y Religión, Comares, Granada, última edición.

R. Palomino, Manual breve de Derecho eclesiástico, última edición.

J. Ferrer Ortiz (coord.), Derecho eclesiástico del Estado español, Eunsa, Pamplona, darrera edició.

J.M. González del Valle, Derecho eclesiástico españolCivitas, darrera edició.

b) Textes legislatius

AA.VV., Colección de Textos de Derecho Eclesiástico, Thompson-Aranzadi, darrera edició.

Dret matrimonial canònic

a) Manuals

J. Fornés, Derecho matrimonial canónico, Tecnos, darrera eidició.

M. López-Alarcón-R. Navarro Valls, Curso de derecho matrimonial canónico y concordado, Tecnos, darrera edició.

J.T. Martín de Agar, Introducción al Derecho canónico, Tecnos, darrera edició.

b) Textes legislatius

AA. VV., Código de Derecho Canónico, EUNSA, Pamplona 2001.

c) Monografies i articles d’interès

T. Shah, Libertad religiosa. Una urgencia global, Madrid 2013.

P.J. Viladrich, La agonía del matrimonio legal, Rialp, darrera edició.

 

  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00