Assignatura

Legislació i Biobancs

  • codi 10577
  • curs 1
  • període Anual
  • tipus OB
  • credits 1

Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat

Responsable

Dra. Natalia FELIPE - nfelipe@uic.es

Horari d'atenció

Professors: Dra. Natalia Felipe - nfelipe@uic.es Horari d'atenció: L'estudiant pot contactar per correu electrònic per a qualsevol consulta

Presentació

Un biobanc és un establiment que recull, emmagatzema i distribueix material biològic i les dades associades a aquest material. L'OCDE el 2001 va definir els biobancs com a centres de recursos biològics. Consisteixen en proveïdors de serveis i dipòsits de cèl·lules vives , genomes de diferents organismes i informació referent a herència i la funcionalitat dels sistemes biològics.

Requisits previs

No es requereixen.

Objectius

Aquesta assignatura presenta les bones pràctiques i pretén establir una guia consensuada de procediments, basats en l'experiència i emmarcada per les normes ètic-legals vigents, que marqui les pautes de funcionament dels Biobancs de Recerca Biomèdica. Per tant, aquest assignatura és aplicable a tot el personal de Biobancs d'Investigació Biomèdica així com a personal d'institucions sanitàries o de centres de recerca que durant el desenvolupament de la seva activitat professional realitzin investigacions biomèdiques amb material biològic i / o dades d'origen humà . - Conèixer els conceptes bioètics fonamentals i la seva relació amb l'ús de mostres biològiques humanes en investigació biomèdica i particularment l'ús de les dades genètiques. - Conèixer els drets fonamentals del donant de les mostres com a individu i com a membre d'una societat i les garanties que han de tenir els biobancs per garantir el seu compliment. - Conèixer els conceptes bioètics fonamentals i la seva relació amb l'ús de mostres biològiques humanes en investigació biomèdica i, particularment, l'ús de les dades genètiques. - Conèixer els drets fonamentals del donant de les mostres com a individu i com a membre d'una societat i les garanties que han de tenir els biobancs per garantir el seu compliment.  - Conèixer la legislació i recomanacions sobre seguretat biològica en laboratoris que treballen amb mostres humanes, ser capaç de manejar les mostres habituals del biobanc i treballar amb les degudes mesures de protecció personal sense risc per a la resta del personal en totes les unitats del biobanc. - Conèixer el programa de gestió informàtica del biobanc, treballar de forma autònoma amb ell a nivell d'usuari i ser capaç de programar i implementar projectes concrets de recollida d'una col·lecció particular de mostres.  - Conèixer i ser capaç de desenvolupar amb autonomia tots els processos de treball del biobanc, des rebre i registrar les mostres fins sufraccionamiento, l'extracció dels àcids nucleics i l'emmagatzematge de les cèl·lules mononuclears. - Aprendre el maneig dels equips de separació inmunomagnéticos i els citòmetres de flux separadors i les tècniques específiques per a ser capaç de realitzar de forma autònoma separacions de poblacions cel·lulars de sang perifèrica, moll d'os o altres teixits. - Adquirir els coneixements necessaris sobre els processos d'emmagatzematge de mostres, els mecanismes de seguretat i protecció, i els sistemes d'emmagatzematge i condicions particulars per a cada tipus de mostra del biobanc.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CG3 - Capacitat d'autoaprenentatge en el desenvolupament de noves tècniques instrumentals, en l'adquisició de nous conceptes científics, i en la recerca de nova informació científica.
  • CB10 - Adquirir habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant de manera autodirigida i autònoma.
  • CB7 - Aplicar els coneixements adquirits, i desenvolupar la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relatius al seu camp d'estudi.
  • CB8 - Integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis basats en l'evidència científica, a partir d'una informació que, tot i que pot ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • CE10 - Saber aplicar els fonaments epistemològics, ètics, legislatius i humanitaris en l'exercici de la investigació i en la difusió dels resultats.
  • CG4 - Capacitat d'argumentar i defensar idees científiques pròpies així com d'escoltar, analitzar, valorar i donar resposta a les idees d'una altra persona.
  • CG1 - Habilitat per integrar els nous coneixements adquirits mitjançant la investigació i l'estudi, i fer front a la complexitat.
  • CT1 - Capacitat d'integració en un equip de treball establert, multidisciplinar i multicultural.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. L'alumne coneix la legislació vigent aplicable a l'àmbit de la Investigació clínica i de laboratori. 2. L'alumne coneix els principis legislatius i de gestió de Biobancs. 3. L'alumne coneix el flux de treball en un Biobanc.

Continguts

Tema 1 Introducció i conceptes bioètics fonamentals.

Tema 2 Legislació i seguretat biològica.

Tema 3 Programa de gestió informàtica del Biobanc.

Tema 4 Tècniques de separació cel·lular de teixits per Biobancs.

Tema 5 Processos d'emmagatzematge de mostres.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

Material didàctic en format pdf, articles de revisió, enllaços a reial decret i webs de biobancs.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

  • EC ( Avaluació continuada ): 20% (participació i visites a l'assignatura)
  • PFE (Examen final tipus test): 80% 

Bibliografia i recursos

  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00