Assignatura

Educació IV: Observació Sistemàtica i Anàlisi de Contextos

  • codi 10624
  • curs 2
  • període Semestre 1
  • tipus FB
  • credits 6

Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat

Responsable

Dra. Maria Teresa FUERTES - tfuertes@uic.es
Dra. Meritxell BALCELLS - mbalcells@uic.es

Horari d'atenció

La professora concretarà amb l'alumnat les entrevistes que es sol·licitin.

IMPORTANT: En el torn de matí la mitja hora final de cada sessió està dedicada a l'atenció.

Presentació

Observació sistemàtica i anàlisi de contextos és una matèria del mòdul de formació bàsica del grau de  mestre de l'especialitat d'educació infantil que pertany a l'assignatura Educació V.

La matèria s'imparteix en el tercer semestre dels estudis de grau (2n curs) i a DT ( Grau en Educació Infantil) té una càrrega lectiva de 6 crèdits ECTS i s'imparteix en català. La matèria inclou coneixements de l'observació com a tècnica d'investigació educativa i coneixements d'educació emocional com a element fonamental per a l'anàlisi de contextos.

 

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-01 - Comprendre els processos educatius i d'aprenentatge en el període de 0 a 6 anys, en el context familiar, social i escolar.
  • CEM-04 - Reconèixer la identitat de l'etapa i les seves característiques cognitives, psicomotores, comunicatives, socials i afectives.
  • CEM-06 - Conèixer la dimensió pedagògica de la interacció amb els iguals i els adults, i saber promoure la participació en activitats col·lectives, el treball cooperatiu i l'esforç individual.
  • CEM-10 - Comprendre que la dinàmica diària en l'educació infantil és canviant en funció de cada estudiant, grup i situació, i saber ser flexible en l'exercici de la funció docent.
  • CEM-11 - Valorar la importància de l'estabilitat i la regularitat en l'entorn escolar, els horaris i els estats d'ànim del professorat com a factors que contribueixen al progrés harmònic i integral dels estudiants.
  • CEM-14 - Comprendre que l'observació sistemàtica és un instrument bàsic per poder reflexionar sobre la pràctica i la realitat, així com per poder contribuir a la innovació i a la millora en l'educació infantil.
  • CEM-15 - Dominar les tècniques d'observació i registre.
  • CEM-16 - Abordar l'anàlisi de camp mitjançant una metodologia observacional que utilitzi tecnologies de la informació, documentació i audiovisuals.
  • CEM-17 - Saber analitzar les dades obtingudes, comprendre críticament la realitat i elaborar un informe de conclusions.
  • CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho d’una manera contemporània, professional i sistemàtica.
  • CET-4 - Responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CET-6 - Col·laboració amb l'entorn professional de l'escola: tenir els coneixements i les habilitats suficients per establir una bona col·laboració amb les persones i les institucions dedicades al benestar infantil o que pertanyen a l'entorn professional de l'escola.
  • CET-7 - Foment de la responsabilitat pel que fa al desenvolupament professional: analitzar, reflexionar i desenvolupar els punts de vista sobre la professió i la competència com a mestre, saber-los explicitar i saber com posar-se al dia.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-06 - Conèixer els elements que conformen el pensament sistèmic, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-11 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1-Dóna importància a l'observació com a instrument de recollida d'informació per a optimitzar la seva tasca educativa i millorar la seva competència com a mestre.

2-Identifica diversos registres observacionals, les potencialitats i les limitacions.

3-Comprèn els principis psicopedagògics bàsics de la metodologia observacional.

4-Resol casos educatius atenent a les particularitats de cada alumne a partir de la metodologia observacional.

5- Participa com a observador en situacions educatives reals col·laborant amb la resta de professionals que pertanyen a l'entorn educatiu per poder promoure processos d'ensenyament i aprenentatge que permetin respondre millor a la diversitat d'alumnat.

6-Comprèn l'observació com a alternativa epistemològica.

7-Relaciona els conceptes psicopedagògics bàsics de l'observació com a alternativa epistemològica.

8-Comprèn els conceptes psicopedagògics bàsics de la perspectiva constructivista de l'ensenyament i de l'aprenentatge i la seva incidència en l'observació.

9-Comprèn la relació del triangle interactiu del procés d'ensenyament-aprenentatge i resol casos mitjançant l'observació des d'una perspectiva constructivista.

10-Analitza diverses pautes d'observació i anàlisi sistèmica d'un procés instruccional complet.

11-Elabora informes de conclusions utilitzant les tecnologies de la informació per recopilar, analitzar i triangular la informació extreta a partir d'observacions de processos instruccionals.

12-Valora l'observació com a instrument d'anàlisi per poder comprendre i respondre amb més atenció a les singulars necessitats educatives dels alumnes.

13-Usa l'observació com a eina de reflexió per millorar la seva competència com a mestre orientada cap a la qualitat per mantenir-se al dia.

14-Transmet la informació recollida i sap expressar-se correctament de forma oral i escrita en la llengua d'ensenyament mitjançant mapes conceptuals o altres procediments, es fa entendre

15-Gestiona l'aula d'educació infantil usant diferents formes d'organització, suports didàctics i materials educatius que donen suport els objectius relacionats amb les activitats educatives

16-Participa en la dinàmica de l'escola realitzant una aportació constructiva en les diferents reunions, promovent el treball cooperatiu com a eix de l'educació en la tolerància(PE I)

17-Ofereix als pares ia altres parts implicades informació sobre l'alumnat, i usa adequadament la informació que obté d'aquests (PE I)

18-En el seu desenvolupament personal i professional utilitza informació obtinguda dels alumnes i dels seus companys de professió, a més de l'ajuda dels seus companys en forma de consell o supervisió, per orientar la seva acció cap a la millora constant (PE I)

19-Pren consciència de la importància del professor com a conductor del grup classe per afavorir un bon clima de treball a l'aula 

Continguts

 Continguts

1ª part. Observació sistemàtica

1. L'observació com a instrument de recollida i sistematització de la informació: els registres observacionals.
2. L'observació com a mètode: la metodologia observacional.
3. L'observació alternativa epistemològica per a l'anàlisi de les pràctiques educatives escolars.
4. L'observació i l'anàlisi dels processos instruccionals des d'una perspectiva constructivista.
5. Elaboració i utilització de pautes d'observació i anàlisi dels processos instruccionals.

2ª part. Educació Socioemocional

- Emocions i sentiments
- Base conceptual de l'Educació Socio-emocional - Llenguatge i educació socio-emocional a l’EI
- Estils o models de comunicación - Algunes orientacions al mestre d’EI - L'autoestima a l'E infantil - Resolució de conflictes en EI

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

 

 

 

 
COMPETÈNCIESMETODOLOGIAACTIVITAT FORMATIVA
CEM-06 CEM-14 CEM-15 CEM-16 CEM-17 CET-2 CET-4 CET-7 CG-01 CG-06 Aprenentatge cooperatiu
Estudi de casos
Mètode expositiu / lliçó magistral
Resolució d'exercicis i problemes
Classes pràctiques
Classes teòriques
Estudi i treball individual / autònom
Estudi i treball en grup
Tutories
CEM-04 CEM-11 CET-1 CET-2 CET-6 CG-04 Aprenentatge basat en problemes
Aprenentatge cooperatiu
Contracte d'aprenentatge
Estudi de casos
Mètode expositiu / lliçó magistral
Resolució d'exercicis i problemes
Classes pràctiques
Classes teòriques
Estudi i treball individual / autònom
Estudi i treball en grup
Seminaris tallers
Tutories

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

Els CRITERIS D'AVALUACIÓ d'OSAC els teniu penjats al Moodle de l'assignatira. No vol dir que es portin a terme totes les activitats però en cada cas hi teniu els criteris que serviran per a l'avaluació

Les activitats formatives proposades es divideixen en activitats d'entrenament que us han de servir per practicar sabers, i activitats d'avaluació on s'han de demostrar les competències vinculades a les activitats (RA).

Les activitats d'avaluació continuada tenen caràcer obligatori perquè formen part del procés d'ensenyament i aprenenatge i s'integren en la planificació d'aquesta part de l'assignatura.

El percentatge de cada una de les activitats formatives es repartirà de la manera següent:

  • Proves d'aplicació pràctica i /o objectives o d'execució: 40%
  • Dossier d'aprenentatge (portfoli),  tutories i MCI: 30%
  • Treballs de reflexió i/o exposició 15%
  • Informe final (calendari reflexiu i lectures): 15%

Per optar a tenir Matrícula d'honor (MH), a més dels requisits generals que estan explicats a la normativa d'avaluació de la Facultat, caldrà haver tret una nota mínima de 9 i mostrar excel·lència pel què fa la qualitat del treball (a nivell de creativitat de forma i de contingut).

Les notes d'activitats tindran una valoració basada en la següent escala:

Excel·lent
Notable
Aprovat
Insuficient
Deficient
NC - No corregit. Cal repetir-ho per defectes greus de forma. Els alumnes tenen una setmana per fer la correcció del treball i només podran obtenir APROVAT en la segona correcció
La nota global serà numèrica.

 

 

 

RESULTATS D'APRENENTATGESISTEMA D'AVALUACIÓ
3,12,14,19Autoavaluació
1,7,11,14,19Informe
1,2,5,8,9,10,12Observacions
1,3,7,8,9Presentacions orals
1,3,7Proves objectives
1,2,4,5,8,9,13Registre de conductes i observacions
1,7,8,9,10Diari reflexiu
1,3,7,8,9,10,14Prova d'execució
1,8,9,11,12Preguntes orals
3,4,5,8,9,12
Treballs i projectes

Bibliografia i recursos

1ª part. Observació sistemàtica 

Bisquerra, R. (coord.) (2004). Metodología de la investigación educativa. Madrid: La Muralla

Dendaluce, I. (1988). Aspectos metodológicos de la investigación educativa. Madrid: Narcea

Fuertes, M.T. (2011). La observación de las prácticas educativas como elemento de evaluación y de mejora de la calidad en la formación inicial y continua del profesorado. Revista de Docencia Universitaria vol9, nº 3. A: http://red-u.net/redu/files/journals/1/articles/248/public/248-647-1-PB.pdf

Schön, D.A. (1992). La formación de los profesionales reflexivos. Hacia un nuevo diseño de la enseñanza y el aprendizaje en las profesiones. Barcelona: Paidós/MEC

Stenhouse, L. (1987): Investigación y desarrollo del currículum. Madrid: Morata  (capítols X, XI i XIII)

Wittrock , M.C.(1989). La investigación de la enseñanza II. Métodos cualitativos y de observación. Barcelona:Paidós /MEC

2ª part. Educació emocional

Álvarez, M. (Coord.). (2001). Diseño y evaluación de programas de educación emocional. Barcelona: Ciss-Praxis.

Álvarez, M., i Bisquerra, R. (1996). Manual de orientación y tutoría. Barcelona: Praxis.

Bisquerra, R. (2000). Educación emocional y bienestar. Barcelona: Praxis.

Elias, M. J., Tobias, S. E., y Friedlander, B. S. (1999). Educar con inteligencia emocional. Barcelona: Plaza Janés.

Fernández- Abascal, E. (Coord.). (1995). Manual de motivación y emoción. Madrid: Editorial Centro de Estudios Ramón Areces.

Gardner, H. (1995). Inteligencias múltiples. La teoría en la práctica. Barcelona: Paidós.

Gardner, H. (2001). La inteligencia reformulada. Las inteligencias múltiples en el siglo XXI. Barcelona: Paidós.

Gómez Bruguera, J. (2002). Educació emocional i llenguatge en el marc de l'escola. Barcelona: Rosa Sensat.


 

Material didàctic

      Webs d'interès
            14 verbs que eduquen https://www.educaixa.com/ca/-/los-14-verbos-que-educan 
            Comunicació no verbal //www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are/transcript?language=ca 
            Currículum 75-88 http://ensenyament.gencat.cat/web/.content/home/departament/publicacions/colleccions/curriculum/curriculum-infantil-2n-cicle.pdf 
            Decret 181/2008, de 9 de setembre,  http://http://dogc.gencat.cat/ca/pdogc_canals_interns/pdogc_resultats_fitxa/?documentId=516475&language=ca_ES&action=fitxa 
            Decret 181/2008, de 9 de setembre,  http://dogc.gencat.cat/ca/pdogc_canals_interns/pdogc_resultats_fitxa/?documentId=516475&language=ca_ES&action=fitxa 
            DIARI http://laulaoberta.blogspot.com.es/2007/03/lelaboraci-del-diari-reflexiu.html 
            Educació emocional a l'escola https://www.youtube.com/watch?v=PQE4WqQSOcQ 
            Exemple DR http://diarireflexiupractiques.blogspot.com.es/ 
            Exemple NC http://notesdecamp.blogspot.com.es/ 
            Filosofia a l'aula https://www.youtube.com/watch?v=9Y73vP4Izck 
            Informació currículum EI (DEGC) http://xtec.gencat.cat/ca/curriculum/infantil/curriculum/ 
            Observació xtec http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/converses-pedagogiques/vintitresenaconversa/index.html 
            OSAC. Maestros aprendiendo juntos. Video Japó  http://www.youtube.com/watch?v=cVY3c0GEoR0&feature=related  
            OSAC. Video Escola Natzaret https://www.youtube.com/watch?v=Uwv7-kcfnpU 
            Registre anecdòtic www.slideshare.net/phidalg2/lavaluaci 
            Registres http://repositori.uvic.cat/bitstream/handle/10854/2518/trealu_a2013_cardona_silvia_annexos.pdf?sequence=2 
            Revista electònica http://www.in.uib.cat/pags/volumenes/vol1_num1/revista/IN-v1-n1-mir.pdf 
            Suggeriments treball conte El dinosaure d'en Daniel  https://www.educaixa.com/documents/10180/9579140/Suggeriments+per+treballar+a+partir+del+conte.pdf/dda17884-5636-4547-993c-b2f207852f33 
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00