Assignatura

Dret Administratiu 1

  • codi 10676
  • curs 2
  • període Semestre 1
  • tipus FB
  • credits 6

Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat

Responsable

Dr. Francisco Javier JUNCEDA - jjunceda@uic.es

Horari d'atenció

Concertant cita prèvia amb el professor en el seu correu electrònic.

Presentació

El Dret Administratiu és la branca del Dret Públic dedicada a la regulació de les Administracions Públiques. Aquestes persones jurídiques troben en el Dret Administratiu el seu propi ordenament, diferent al de la resta de personificacions al món jurídic. En la societat actual, tan complexa, la exitencia del Dret Administratiu esdevé obligada per la necessitat de regular comportaments que afecten a un nombre molt extens de persones, alguna cosa pel que resulta inservible el Dret Privat, dedicat a resoldre problemes entre particulars. D'igual manera, en l'àmbit comunitari, el Dret Administratiu de tots els països de la Unió Europea transita per similars patrons regulatoris, possibilitant unes Administracions Públiques dedicades a la prestació dels serveis públics (per si o per mitjà de tercers, però en qualsevol cas assegurant la seva prestació) i a la salvaguarda dels interessos generals dels ciutadans.

Els defensa dels Drets dels ciutadans constitueixen també un objectiu principal del Dret Administratiu, a través dels moderns corrents de transparència i bon govern, amb la inclusió de mandats ètics en el funcionament de les Administracions Públiques.

El coneixement profund del Dret Administratiu suposa una extraordinària porta d'entrada al domini d'altres branques especialitzades del Dret Públic, com el Dret Financer i Tributari. Es fa necessari a més comptar amb sòlids fonaments de Dret Constitucional per a l'abordatge del Dret Administratiu.

Requisits previs

Cap

Objectius

Familiaritzar a l'alumne amb el llenguatge jurídic públic.

Fer-li conèixer el peculiar règim al que sotmeten les Administracions Públiques.

Ajudar-li a la comprensió dels drets i deures als quals se sotmeten els subjectes públics i els ciutadans davant ells.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Ser capaç d'expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita (tècniques d'expressió oral i escrita)
  • 04 - Cuidar els estàndards de pulcritud i qualitat formal en la presentació de documents
  • 11 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom
  • 12 - Tenir capacitat d'organització i planificació
  • 17 - Comprendre i conèixer les principals institucions públiques i privades en la seva gènesi i en el seu conjunt
  • 18 - Comprendre les diverses maneres de creació del Dret en la seva evolució històrica i en la seva realitat actual
  • 22 - Ser capaç d'identificar i interpretar la documentació d'ús habitual en el tràfic jurídic i negocial
  • 23 - Identificar l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial d'un problema jurídic complex
  • 24 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions utilitzant la informació rellevant, aplicant els mètodes adequats i situant el problema dins del conjunt de l'ordenament jurídic

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Conocerá y comprenderá el concepto, las fuentes y las reglas básicas del Derecho Administrativo

2. Habrá adquirido un conocimiento sólido sobre el tráfico jurídico-público

3. Conocerá y comprenderá las bases jurídicas de funcionamiento de las Administraciones Públicas

4. Habrá desarrollado habilidades en la comunicación oral y escrita

5. Habrá desarrollado hábitos de pulcritud y calidad formal en la presentación de documentos

6. Habrá desarrollado la capacidad de confeccionar un cronograma de trabajo ante un plazo fijado y preclusivo

7. Identificará e interpretará la documentación de uso habitual en el ámbito de esta materia

8. Será capaz de identificar con precisión el estado normativo, doctrinal y jurisprudencial de un problema jurídico relativo al ámbito de esta materia

9. Adquirirá la capacidad de aplicar los conocimientos sobre Derecho Administrativo en la práctica

10. Habrá adquirido habilidades para el aprendizaje autónomo

Continguts

Temi 1. LA ADMINISTRACIO I L'ESTAT. 1.1. L'Administració en l'Estat social i democràtic de Dret. 1.2. Orígens de l'Administració contemporània. 1.3. La subordinació de l'Administració a la Llei i al Dret: el principi de legalitat. 1.4. L'Administració i les decisions jurisdiccionals. 1.5. Les Administracions i l'Estat compost.



Tema 2. CONCEPTE DE DRET ADMINISTRATIU. 2.1. Les diferents concepcions del Dret Administratiu. 2.2. Criteris diferenciadors de l'aplicació del Dret Administratiu. 2.3. Concepte i caràcters actuals del Dret Administratiu. 2.4. El Dret Administratiu dels òrgans constitucionals. 2.5. L'ordenament administratiu com a regulador de relacions jurídiques.



Tema 3. SISTEMA DE FUENTES. 3.1. Peculiaritats respecte del sistema general: el diferent valor del costum i dels principis generals del Dret. 3.2. Aplicació en l'espai i en el temps de l'ordenament administratiu. La seva interpretació. 3.3. La Constitució com a norma fonamental i la seva directa aplicació: les Administracions Públiques en el text constitucional. 3.4. La reserva de Llei en l'àmbit jurídic-administratiu. Classes de Lleis. La deslegalizacio. 3.5. L'Administració i els fenòmens paralegislatius: Decrets-Lleis i Decrets Legislatius. 3.6. La jurisprudència i la doctrina dels òrgans consultius.



Tema 4. EL REGLAMENT. 4.1. Concepte i justificació de la potestat reglamentària. 4.2. Reglaments i actes administratius. 4.3. Requisits i límits per a la validesa dels reglaments. 4.4. El principi de inderogabilitat singular. 4.5. Classes de Reglaments. La seva jerarquia interna. 4.6. Vies de defensa contra reglaments il·legals. 4.7. Reglaments dels òrgans constitucionals. 4.8. Reglaments i Tribunal Constitucional.



Tema 5. ORDENAMENT I ESTAT AUTONÒMIC. 5.1. Repercussió dels Estatuts d'Autonomia en la unitat de l'ordenament jurídic-administratiu. 5.2. Potestats legislatives de les Comunitats Autònomes en matèria administrativa. Normes bàsiques estatals i normes de desenvolupament. 5.3. L'execució autonòmica de la legislació estatal. 5.4. Principi de coordinació i règim de conflictes. 5.5. Doctrina Constitucional sobre la prevalença i supletorietat del Dret estatal i sobre la legislació armonitzadora.



Tema 6. SUBJECTES DEL DRET ADMINISTRATIU. 6.1 Personalitat jurídica de les Administracions Públiques. 6.2. Classes de persones jurídic-públiques. 6.3. Privilegis de les Administracions. El principi de autotutela i els seus límits constitucionals. 6.4. Capacitat d'obrar de les Administracions. La seva supremacia.



Tema 7. TEORIA DE L'ORGANITZACIÓ. 7.1. Caràcter jurídic de les normes d'organització. 7.2. La potestat organitzatoria i les seves limitacions. 7.3. Ens i òrgans. Les seves classes. Règim dels òrgans col·legiats. 7.4. Principis constitucionals i legals de l'organització administrativa. Delegació, avocació i encomana de gestió.



Tema 8. LA ADMINISTRACIO DE L'ESTAT. 8.1. Antecedents i estructura actual. 8.2. La Prefectura de l'Estat. 8.3. El Govern: la Presidència i les Comissions Delegades. 8.4. Organs superiors de l'Administració General de l'Estat. 8.5. Organs directius de l'Administració central. 8.6. Administració perifèrica o territorial: evolució i competències. 8.7. Altres òrgans i personificacions. 8.8. Organització consultiva. El Consell d'Estat. 8.9. Organs fiscalitzadors.



Tema 9. LES COMUNITATS AUTONOMES. 9.1. Règim jurídic i organització. 9.2. Institucions jurídic-administratives i Comunitats Autònomes. 9.3. Poder Judicial i Comunitats Autònomes. 9.4. El control sobre les Comunitats Autònomes. 9.5. Comunitats Autònomes i Administració Local. 9.6. L'Administració de Catalunya.



Tema 10. LA ADMINISTRACIO LOCAL. 10.1 Evolució i naturalesa de les Corporacions locals. 10.2. Garantia Institucional de l'autonomia local. 10.3. El municipi: règim jurídic, organització i competències. 10.4. Entitats supramunicipals i inframuniciples. 10.5. La província. 10.6. Els consorcis. 10.7. L'illa.



Tema 11. ALTRES ADMINISTRACIONS. 11.1. Ens de base institucional i ens de base associativa o corporativa. 11.2. Administració Institucional: organismes públics. Organismes autònoms i entitats públiques empresarials. 11.3. Administració Corporativa. Corporacions de Dret Públic. Els Col·legis Professionals.



Tema 12. ELS EMPLEATS PUBLICOS. 12.1. Marco constitucional i legal de l'ocupació pública: règim estatutari dels funcionaris. 12.2. Categories de personal: administratiu i laboral. 12.3. Relació orgànica i de servei. 12.4. Ingrés i promoció en la funció pública: la carrera professional. 12.5. Classificació de funcionaris públics. 12.6. Drets i deures. Incompatibilitats. 12.7. Situacions administratives, règim disciplinari i extinció. 12.8. Funcionaris i pluralitat d'Administracions: principis de coordinació i mobilitat.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

La primera hora de la classe es dedicarà a la lliçó magistral, i la segona a la resolució de casos en grup, la simulació de judicis a la sala de vistes o a la posada en comú de treballs o síntesis de lectures proposades en classe.

En les classes, es proporcionaran els elements teòrics fonamentals del programa, imprescindibles per avançar en la matèria i per escometre amb solvència l'aplicació d'aquells elements en la pràctica. A tals efectes, s'instruirà a l'alumne en el seguiment de procediments administratius, en el maneig de repertoris de jurisprudència i legislació, en la redacció de recursos, en la iniciació a la recerca i en el debat de decisions judicials, de disposicions, de comentaris científics o de qüestions d'actualitat relatives a les matèries del temari.

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Presentación en el aula de los conceptos y su aplicación práctica
18
Actividades en el aula para el seguimiento de los alumnos (individual y en grupo)
03 04 22 23 24
Estudio independiente del alumno
11 12 17 18
Trabajos individuales y en grupo
03 22 23 24

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

  • Examen oral davant tribunal i en audiència pública on es preguntarà sobre dos epígrafs del programa i sobre els casos pràctics analitzats al llarg del curs. Una pregunta en blanc o mínimament calificable segons el parer del tribunal, suposa la no superació de l'examen.
  • Si l'alumne té una nota positiva en formació contínua, el tribunal podrà formular-li una tercera pregunta en l'examen oral.
SISTEMA D'AVALUACIÓ
Asistencia y participación en clase
Pruebas orales

Bibliografia i recursos

GARCÍA DE ENTERRIA Y FERNÁNDEZ RODRIGUEZ, Curso de Derecho Administrativo, Vols. I y II, Thomson Reuters, Madrid, 2014.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:

  • E2 25/06/2015 09:00h b503

Material didàctic

      Materials
             sentenciafarmaceutica.pdf 
             sentenciabarisolina.pdf 
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00