Assignatura

Psicopatologia Forense en l'àmbit Penal i Penitenciari

  • codi 11669
  • curs 1
  • període Anual
  • tipus OB
  • credits 5

Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat

Responsable

Dr. José Ramón AGUSTINA - jragustina@uic.es

Horari d'atenció

Prof. Dr. José R. Agustina (jragustina@uic.es). Prof. Dr. Carles Martín Fumadó (cmartin@uic.es). Prof. Jordi López (jlopezm@uic.es). Prof. Àngel Mesegué Bonet (amesegue@gencat.cat). Prof. Cristina del Alcázar (calcazar@bbabogados.com).

Presentació

Amb el programa de l’assignatura "Psicopatologia en l'Àmbit Penal i Penitenciari" es pretén que l’alumnat comprengui de manera adequada el marc d’intervenció en què treballen els professionals que exerceixen davant dels tribunals de justícia en causes penals.

Els coneixements cientificotècnics relatius a la psicopatologia en relació amb el procés penal s’han de complementar amb la comprensió fonamental d’algunes categories jurídiques sobre la capacitat de culpabilitat, el lliure albir, així com els requisits concernents als eximents (complets o incomplets) i atenuants que incideixen en el retret de culpabilitat sobre l’acusat.

Els professionals que exerceixen en l’àmbit forense, per tant, han de tenir uns coneixements jurídics mínims. A partir d’aquests coneixements, la posada en escena de les declaracions pericials (tant d’un metge forense, com d’un psicòleg forense o un pèrit d'altra especialitat) s’ha d’orientar a les finalitats del procés penal, de manera que els coneixements cientificotècnics es posin al servei de la veritat processal que es pretén. En aquest sentit, les estratègies comunicatives i la comprensió del rol que exerceix cada professional són essencials per a les finalitats del procés, la pràctica de la prova i la resolució ulterior del cas per part dels tribunals de justícia.

En definitiva, s’aborda el concepte d’imputabilitat des d’una perspectiva multidisciplinària, analitzant les tècniques i els instruments d’avaluació psicològica i psiquiàtrica en relació amb els objectius del procés penal, així com els trastorns mentals relacionats amb la imputabilitat.

Requisits previs

N/A

Objectius

Comprendre el rol dels professionals que exerceixen als tribunals de justícia en relació amb els aspectes psicopatològics rellevants en l’enjudiciament d’una causa penal.

Conèixer la regulació juridicopenal relativa a la culpabilitat i a les causes d’exclusió que conté el Codi penal, així com els desenvolupaments jurisprudencials en la matèria.

Reflexionar sobre la manera d’intervenir, des d’una perspectiva psicològica, mèdica o jurídica, en els informes i les declaracions relatives a la culpabilitat d’un imputat, acusat o condemnat, de manera que es relacionin els aspectes cientificotècnics i les conseqüències juridicopenals, de tractament o de l’àmbit penitenciari en general.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CG1 - Describir, identificar, reconocer y clasificar los conceptos de la psicopatología aplicada al ámbito forense y responder sobre qué, quién, cómo, cuándo, dónde y porqué del caso objeto de estudio en el ámbito forense.
  • CT1 - Adecuar el lenguaje y la forma de comunicar, en forma oral o por escrito, a los conocimientos científico-técnicos psicopatológico-forenses y/o jurídicos en relación con aspectos psicopatológicos en el ámbito jurídico.
  • CT2 - Evaluar e interpretar documentos con relevancia jurídico-penal relativos a aspectos psicopatológicos (sentencias, autos, informes médico-forenses y periciales).
  • CT3 - Aplicar las categorías jurídicas abstractas a casos concretos, de forma que se relacionen adecuadamente los conocimientos científico-técnicos y jurídicos en la materia.
  • CB2 - Que los estudiantes sepan aplicar los conocimientos adquiridos y su capacidad de resolución de problemas en entornos nuevos o poco conocidos dentro de contextos más amplios (o multidisciplinares) relacionados con su área de estudio.
  • CB3 - Que los estudiantes sean capaces de integrar conocimientos y enfrentarse a la complejidad de formular juicios a partir de una información que, siendo incompleta o limitada, incluya reflexiones sobre las responsabilidades sociales y éticas vinculadas a la aplicación de sus conocimientos y juicios.
  • CE1 - Redactar e interpretar los informes periciales forenses en los ámbitos Civil, de Familia, Penal, Social, Laboral, Contencioso-Administrativo y Canónico y realizar la defensa e interrogatorio del informe pericial psicopatológico-forense en el acto de Juicio Oral delante de la Sala del Tribunal en los juzgados competentes.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

N/A

Continguts


Tema 1 Introducció: la imputació personal d’un fet delictiu com a context
      Materials
            Para leer antes de la primera clase 1_intro_primera_sesion.pdf 
            PPT Tema 1 (2019) 1_culpabilidad_intro_2019.pdf 
            Sentencia: absolución al "responsable no culpable": medida de seguridad sapm_responsable_y_noculpable.pdf 
      1.1 Què és un delicte? Fet (humà), típic, antijurídic, culpable i punible. Distinció entre antijuridicitat (fet) i culpabilitat (autor)
            Materials
                  Material de consulta: Esquema teoria del delicte  esquema_teoria_del_delito.ppt 
      1.2 Graus d'imputació en el marc de la teoria jurídica del delicte. La idea de culpa (o voluntarietat): impuls de voluntat, principi de dol/imprudència i formació de la voluntat.
      1.3 Fonaments antropològics i jurídics de la imputació personal de responsabilitat criminal: retret penal, normalitat motivacional i lliure albir. La idea de necessitat de pena.
      1.4 El concepte de delicte en el marc de les ciències penals, forenses i criminològiques. Principi de legalitat i dret penal del fet (no de l'autor).
      1.5 Finalitat del procés penal: cerca de la veritat material i veritat processal. Principi in dubio pro reo. La prova pericial i la lliure valoració.
      1.6 Regles per determinar la pena: circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal
            Materials
                  Material de consulta: 1 Regles en la determinació de la pena  determinacion_pena_reglas.ppt 
                  Material de consulta: 2 Determinació de la pena  determinacion_pena.pdf 
                  Material de consulta: 3 Esquema de la determinació de la pena  determinacion_pena_esquema.ppt 
      1.7 Materiales complementarios de consulta
            Materials
                  Material de consulta: biaixos  sesgos_indret.pdf 
                  Material de consulta: sobre els biaixos en les decisions judicials  arce_heuristicoanclaje2002.pdf 
                  Material de consulta: sobre les decisions del jurat  analisiscognitivoyjurado_arce1999.pdf 
            Webs d'interès
                  Applied Psychology in Criminal Justice http://www.apcj.org/ 

Tema 2 Conceptes introductoris a la culpabilitat
      Materials
            PPT Tema 2 (2020) 2_masterpsicoconceptosclave_2020.pdf 
      2.1 Concepte (negatiu) de culpabilitat en el marc del procés penal. Capacitat processal i imputabilitat. Culpabilitat jurídica i culpabilitat moral. La distinció entre penes i mesures de seguretat.
            Materials
                  Importante: penas y medidas penasymedidas.docx 
      2.2 Capacitat de culpabilitat i causes d’inimputabilitat. L'actio libera in causa. Coneixement de l’antijuridicitat. Causes d’inexigibilitat
      2.3 Eximents complets, incomplets i circumstàncies atenuants (art. 19, 20 i 21 CP). Regles penològiques (art. 66 i 68 CP)
            Materials
                  Important: eximents i atenuants al Codi penal  codigopenal.causaseximentesyatenuantes.docx 
      2.4 Análisis de cuatro elementos o requisitos para apreciar cualquier causa de inimputabilidad: (1) requisito biológico o biopatológico; (2) requisito psicológico; (3) requisito cronológico; (4) requisito normativo.
            Materials
                  MUY IMPORTANTE: Sentencia-resumen sobre los requisitos de la culpabilidad (intoxicación) jurisprudencia_requisitosculpabilidad.pdf 
      2.5 Responsabilitat penal en l’elaboració d’un informe pericial psicològic/psiquiàtric per part d’un metge o psicòleg forense o d’un professional privat designat per les parts en el procés penal (art. 458-462 CP).
            Materials
                  Important: responsabilitat penal del pèrit (articles del Codi penal) responsabilidadpenalperito.docx 
      2.6 Breve evolución histórica de la culpabilidad: antecedentes al Código Penal de 1995 y la introducción de un nuevo régimen legal en el tratamiento de la inimputabilidad y la semi−inimputabilidad.
      2.7 Materiales complementarios de consulta
            Materials
                  Material de consulta: afecció i psicopatologia  apegoypsicopatologia.pdf 
                  Material de consulta: psicopatologia, delinqüència i imputabilitat  psicopatydelincuencia_recpc11-r2.pdf 
                  Material de consulta: sobre la capacitat de culpabilitat del menor  culpabilidad_menor.pdf 

Tema 3 L’eximent d’alteracions o anomalies psíquiques i el trastorn mental transitori.
      Materials
            Important: alteracions o anomalies psíquiques i estat mental transitori. documento1eb.pdf 
      3.1 Concepte i regulació legal de l’article 20.1 del Codi penal
            Materials
                  Material de consulta: psicopatia versus TAP  psicopatia_versus_tap.pdf 
            Webs d'interès
                  Sobre el retraso mental (breve guía diagnóstica) http://www.alcmeon.com.ar/8/30/Ferreti.htm 
      3.2 Tractament jurisprudencial i conseqüències penològiques
      3.3 Anàlisi de casos
            Materials
                  Caso del asesinato a bastonazos sentencia_jurado_asesinato_bipolar.pdf 
                  Important: comentari sentència  sts10.7.2008psicopatia#769;a1.doc 
                  Intento de asesinato en el parking sap_esquizofrenia_paranoide.pdf 

Tema 4 L’eximent per intoxicació plena per consum de begudes alcohòliques, drogues tòxiques, estupefaents, substàncies psicotròpiques o d’altres que produeixin efectes anàlegs
      Materials
            Important: intoxicació i síndrome d’abstinència  documento2eb.pdf 
            Material de consulta: Drogodependencia y su tratamiento jurídico-penal drogodependencia_recpc16-03.pdf 
      4.1 Concepte i regulació legal de l’article 20.2 del Codi penal
            Materials
                  Importante: resumen jurisprudencia sobre criterios valoración retraso mental stsretrasomentalresumenjurisprudencia.pdf 
      4.2 Tractament jurisprudencial i conseqüències penològiques
      4.3 Anàlisi de casos
            Materials
                  Caso de embriaguez y origen voluntario sapb_embriaguez_consciente.pdf 
                  Per llegir abans de la classe 1  eximenteincompletadealteracioa#769;n,sentenciayejecucioa#769;nmedidadeseguridad.pdf 
                  Per llegir abans de la classe 2  sentenciaapbcn5a17.2.2006psicosisporcannabis.doc 

Tema 5 L’eximent d’alteració en la percepció
      Materials
            Important: alteracions en la percepció  documento3eb.pdf 
      5.1 Concepte i regulació legal de l’article 20.3 del Codi penal
      5.1 Contingut i casos pràctics
      5.2 Tractament jurisprudencial i conseqüències penològiques
      5.3 Anàlisi de casos
            Materials
                  Material de consulta: STS, alteració en la percepció  alteracionenlapercepcionuic.doc 
                  Material de consulta: STS, alteracions en la percepció (article 20.3 CP) caso2-alteracionesenlapercepcion.docx 
                  Per llegir abans de classe: sentència  sts6-2-2001alteracionesenlapercepcionleerlosubrayadoyennegrita.docx 

Tema 6 Atenuants en matèria d’inimputabilitat
      Materials
            Important: circumstàncies atenuants (suport a les explicacions) 00_tema7_atenuantes.docx 
      6.1 Concepte i classes d’atenuants en matèria d'inimputabilitat que recull l’article 21.1ª, 2ª, 3ª y 7ª del Codi penal
      6.2 Sobre la diferencia entre la atenuante de arrebato u obcecación (art. 21.3 CP) y la eximente de miedo insuperable (art. 20.6 CP).
      6.3 Tractament jurisprudencial i conseqüències penològiques
      6.4 Anàlisi de casos
            Materials
                  Material de consulta: Materials 3 atenuantesinimputabless_appalencia_000112007_bgil.pdf 
                  Material de consulta: Materials 4 atenuantesinimputabless_apteruel_112005_bgil.pdf 
                  Material de consulta: Materials 5 atenuantesinimputabless_ts_11492.2008_bgil.pdf 
                  Material de consulta: Materials 6 atenuantesinimputabless_ts_8252009_bgil.pdf 
                  Material de consulta: Trastorno esquizoide en agresior sexual (atenuante analógica) sap_trastorno_esquizoide_agr_sexual.pdf 

Tema 7 Principis rectors de penes i mesures de seguretat en relació amb el tractament penal de la inimputabilitat i la semiinimputabilitat
      Materials
            Importante: sobre las medidas de seguridad en el Código Penal 00_tema8_medidasdeseguridad.docx 
      7.1 El tractament penal de la semiinimputabilitat. Concepte i regulació legal de l’article 68 del Codi penal.
      7.2 Principis rectors de penes i mesures de seguretat en relació amb el tractament penal de la inimputabilitat i la semiinimputabilitat (art. 95-108 CP).
            Materials
                  Material de consulta: llibertat vigilada article García Albero  garcia_albero_nueva_medida_seguridad_libertad_vigilada.pdf 
                  Material de consulta: protocol malalts mentals  protocolo_enfermomental.pdf 
      7.3 Tractament jurisprudencial i conseqüències penològiques
            Materials
                  Material de consulta: Requisitos para la imposición de medidas de seguridad (ver FJ 5º) sts_requisitos_medida.pdf 
      7.4 Anàlisi de casos
            Materials
                  Material de consulta: Materials 7 sap20-1-2004.pdf 
                  Material de consulta: Materials 8 sts_216_2012art.101cp.pdf 
                  Material de consulta: Materials 9 sts_730_2008art.102cp.pdf 

Tema 8 Introducción al sistema penitenciario orientado al trabajo psicopatológico en equipos multidisciplinares
      Materials
            1_Clasificación del penado 1_calsificaciondelpenadobarrientos,2020.pdf 
            2_Atribuciones a Juez de Vigilancia Penitenciaria 2_atribucionesaljuezdevigilanciapenitenciariabarrientos,2020.pdf 
            3_Régimen disciplinario 3_regimendisciplinariobarrientos,2020.pdf 
            4_Beneficios penitenciarios 4_beneficiospenitenciariosbarrientos,2020.pdf 
            5_Libertad condicional 5_libertadcondicionalbarrientos,2020.pdf 
            6_Licenciamiento definitivo y libertad vigilada 6_licenciamientodefinitivoylibertadvigiladabarrientos,2020.pdf 
            Power Point sesion1.pdf 
      8.1 El íter del cumplimiento de la pena de prisión: desde la clasificación inicial al licenciamiento definitivo.
      8.2 El tratamiento penitenciario como piedra angular de nuestro sistema penitenciario.
      8.3 La intervención de los profesionales y equipos multidisciplinares: (1) en el tratamiento penitenciario; (2) en la clasificación de un penado; (3) en los permisos de salida
      8.4 Estudio de casos.
            Materials
                  Caso Bretón casobretonmarchena,2018.pdf 
                  Caso Práctico Prof. Alcázar casopractico.pdf 
                  Criterios sobre valoración de peligrosidad y riesgo en el ámbito penitenciario criteriosvaloracionriesgoambitopenitenciariodaunis,2016.pdf 

Tema 9 La perspectiva medicoforense de les circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal (I)
      Materials
            Presentació de classe penal12019p.pdf 
      9. Presentació de classe
      9.1 Relació entre medicina forense i branca penal del dret.
      9.2 Concepte d’imputabilitat. Bases psicobiològiques de la imputabilitat. Legislació.
      9.3 Prova pericial psiquiàtrica i imputabilitat.

Tema 10 La perspectiva medicoforense de les circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal (II)
      Materials
            Artículo sobre psicopatía y trastornos de a personalidad tpenjurisprudenciaespan?ola.pdf 
            Personality disorders personalitydisorders.pdf 
            Presentació de classe penal22019p.pdf 
            Sentencia trastorno disociativo sts_tidisociativo.pdf 
      10.1 Cualquier anomalía o alteración psíquica
      10.2 Trastorn mental transitori.
      10.3 Discussió de casos.
            Materials
                  Lectura complementaria 1 285v34n01a13127505pdf001.pdf 
                  Lectura complementaria 2 285v42n02a90452158pdf001.pdf 
                  Lectura complementaria 3 pd.pdf 

Tema 11 La perspectiva medicoforense de les circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal (III)
      Materials
            presentació de classe penal32019p.pdf 
      11.1 Substàncies tòxiques
      11.2 Intoxicació plena
      11.3 Greu addicció a substàncies
      11.4 Abús i dependència
      11.5 Discussió de casos
            Materials
                  Lectura complementaria 1 (abuso pelo) abusopelo.pdf 

Tema 12 La perspectiva medicoforense de les circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal (IV)
      Materials
            classe penal 4 penal42019.pdf 
      12.1 Alteracions de la percepció
      12.2 Por insuperable
            Materials
                  Sentència cas Tous  sentencia-tous.pdf 
                  Sentència por insuperable  stsmiedoinsuperable.pdf 
      12.3 Discussió de casos

Tema 13 Avaluació psicològica en l’'àmbit juridico-penal
      13.1 Taller 1
            Materials
                  Documentación docanon.pdf 
                  Psicometría perfil_mmpi-2-rf_paula-esp.pdf 
                  Psicometría perfil_pai-i_paula-barclin-esp.pdf 
                  Psicometría perfil_pai-i_paula-esp.pdf 
                  Psicometría egep.pdf 
                  Psicometría perfil_del_mcmi-iii_1380562_20160216104209861.pdf 
                  Psicometría perfil_sims_paula.pdf 
                  Psicometría scl-90-r.pdf 
                  Psicometría sims.pdf 
      13.2 Taller 2

Tema 14 Intervenció dels equips tècnics amb menors infractors
      Materials
            Apuntes  apuntes-resumendelassesiones.pdf 
            Sesión Àngel Mesegué (15/06/2018) uic-master17.pdf 
      14.1 L’avaluació de menors en l’àmbit de justícia juvenil
      14.2 Especial referència als informes psicològics en menors infractors
      14.3 Estudi de casos

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

En Material didáctico se ha colgado el cronograma de la asignatura con las actividades formativas previstas.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

En Material didáctico están colgados los criterios de evaluación, junto al cronograma y la ficha-resumen de la asignatura.

Bibliografia i recursos

Bibliografía general

Pantoja García, F. y Bueno Arús, F. (dirs.), Actual doctrina de la imputabilidad penal, Estudios de Derecho Judicial 110, Consejo General del Poder Judicial, Centro de Documentación, 2006.

Martínez Pérez, F. (dir.) Enfermo mental y proceso penal. Especial referencia a las medidas cautelares. Cuadernos de Derecho Judicial, CGPJ, Madrid, I-2006.

Martínez Arrieta, A. (dir.) Psiquiatría criminal y comportamientos violentos. Cuadernos de Derecho Judicial, CGPJ, Madrid, VIII-2005.

Soria Verde, M.A., Sáiz Roca, D. (coord.) Psicología criminal. Pearson, Prentice Hall, Madrid, 2011 (última reimpresión), especialmente pp. 59-121.

Bibliografía de consulta recomendada (Dr. Agustina)

Importante: Bibliografía para la preparación de las presentaciones por grupos: Molina Fernández, F. (coord.) Memento Penal 2015. Francis Lefebvre, Madrid, 2015. El profesor facilitará las páginas correspondientes para cada tema (para preparar las exposiciones de clase). De cara al estudio de los Temas 3, 4, 5, 6 y 7 interesará que cada grupo facilite los resúmenes y/o Power Points que haya confeccionado a partir de la lectura del manual.

Puerta Luis, L.R., "Causas de inimputabilidad: anomalías y alteraciones psíquicas. Trastorno mental transitorio". En Pantoja García y Bueno Arús (dir.), Actual doctrina de la imputabilidad penal, Estudios de Derecho Judicial 110, Consejo General del Poder Judicial, Centro de Documentación, 2006.

Demetrio Crespo, E. y Maroto Calatayud, M. (dir) Neurociencias y Derecho penal. Nuevas perspectivas en el ámbito de la culpabilidad y tratamiento jurídico-penal de la peligrosidad. BdeF-Edisofer, Buenos Aires-Madrid, 2013.

Bibliografía de consulta recomendada (Dr. Martín Fumadó)

Medicina Legal y Toxicología. J.A. Gisbert Calabuig. Masson SA. 2005. Capítulo 78. Imputablidad. Páginas 1066-1084.

Valoración médico-legal del enfermo mental. Fernando Rodes Lloret / Juan Bautista Martí Lloret. Imp / Ed.: Alicante, España : Universidad de Alicante, 1997. Fundamentalmente Capítulo 3: Imputabilidad penal (páginas 13-21) y resto de capítulos para trastornos específicos.

Manual de Psiquiatría Legal y Forense. Juan José Carrasco Gómez. José Manuel Maza Martín. La Ley 3ª ed., 1ª imp.(06/2005). Tema 5. Modificaciones de la responsabilidad profesional criminal por causas psíquicas. Páginas II.5.1 hasta II.5.55.

Materiales didácticos

Además, en el apartado Materiales Didácticos se han colgado diversos materiales bibliográficos de consulta: artículos académicos y ejercicios prácticos, así como el Código Penal vigente.

Material didàctic

      Materials
            CRITERIOS DE EVALUACIÓN criteriosevaluacion.pdf 
            CRONOGRAMA 2019/2020 cronogramapapip2019_2020.pdf 
            MATERIALES IMPORTANTES TEMAS 1 A 5 01_temas1a5materialespreparacionclaseyestudio.docx 
            MATERIALES IMPORTANTES TEMAS 6 Y 7 02_temas6y7mapterialespreparacionclasesyestudio.docx 
            ORIENTACIONES Y EQUIPOS DE TRABAJO para las sesiones del Dr. Agustina equipos_reparto_ponencias_2020.docx 
            Sesión Ángel Messegué uic-master1.ppt 
      Webs d'interès
            Bases jurisprudenciales CGPJ http://www.poderjudicial.es/search/indexAN.jsp 
            Instituto para el Estudio de las Adicciones http://www.lasdrogas.info/ 
            International Association of Forensic Mental Health Services https://iafmhs.org/ 
            Journal of Forensic Psychiatry & Psychology http://www.psypress.com/journals/details/1478-9949/ 
            Journal of Forensic Psychology Practice http://www.tandfonline.com/toc/wfpp20/current#.VBmxh_l_vTo 
            Legal and Criminological Psychology (Journal) http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)2044-8333 
            National Institute on Drug Abuse (en español) http://www.drugabuse.gov/nidaespanol.html 
            Plan Nacional sobre Drogas http://www.pnsd.msc.es/ 
            Revista Electrónica de Ciencia Penal y Criminología http://criminet.ugr.es/recpc/ 
            Revista Española de Investigación Criminológica http://reic.criminologia.net/ 
            Revista Española de Medicina Legal http://zl.elsevier.es/es/revista/revista-espanola-medicina-legal-285 
            Revista Española de Medicina Legal http://zl.elsevier.es/es/revista/revista-espanola-medicina-legal-285 
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00