Assignatura

Psicopatologia Forense en l'àmbit Socio-Laboral i Administratiu

  • codi 11670
  • curs 1
  • període Anual
  • tipus OB
  • credits 5

Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat

Responsable

Dra. Lara GRAU - lgrau@uic.es

Horari d'atenció

Dra. Lara Grau López lgrau@uic.es 

Presentació

L’assignatura té com a objectiu proporcionar a l’alumne un coneixement profund dels àmbits que comprèn: la intervenció psicopatològica en les jurisdiccions sociolaboral i contenciosa administrativa i als tribunals eclesiàstics.

El programa se centra, d’una banda, en l’aprenentatge de les característiques específiques pròpies de cada una de les jurisdiccions a què fa referència la matèria i, de l’altra, en l’estudi específic i detallat de les circumstàncies i les patologies que seran objecte d’estudi i que són necessàries per a l’exercici professional en els àmbits esmentats. Pel que fa a això, s’abordarà l’estudi tant de les bases de l’informe pericial, com de les circumstàncies i la metodologia necessàries per a la recollida mitjançant anamnesi de les dades que han de configurar la prova i l’informe pericial, a més de les característiques de l’emissió de l’informe pericial.

Requisits previs

N/A

Objectius

En finalitzar el màster l’alumnat ha d’estar capacitat i qualificat adequadament per obtenir, desenvolupar i lliurar un informe pericial adequat i defensar-lo davant dels organismes competents.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB2 - Que los estudiantes sepan aplicar los conocimientos adquiridos y su capacidad de resolución de problemas en entornos nuevos o poco conocidos dentro de contextos más amplios (o multidisciplinares) relacionados con su área de estudio.
  • CB3 - Que los estudiantes sean capaces de integrar conocimientos y enfrentarse a la complejidad de formular juicios a partir de una información que, siendo incompleta o limitada, incluya reflexiones sobre las responsabilidades sociales y éticas vinculadas a la aplicación de sus conocimientos y juicios.
  • CE1 - Redactar e interpretar los informes periciales forenses en los ámbitos Civil, de Familia, Penal, Social, Laboral, Contencioso-Administrativo y Canónico y realizar la defensa e interrogatorio del informe pericial psicopatológico-forense en el acto de Juicio Oral delante de la Sala del Tribunal en los juzgados competentes.
  • CG1 - Describir, identificar, reconocer y clasificar los conceptos de la psicopatología aplicada al ámbito forense y responder sobre qué, quién, cómo, cuándo, dónde y porqué del caso objeto de estudio en el ámbito forense.
  • CT1 - Adecuar el lenguaje y la forma de comunicar, en forma oral o por escrito, a los conocimientos científico-técnicos psicopatológico-forenses y/o jurídicos en relación con aspectos psicopatológicos en el ámbito jurídico.
  • CT2 - Evaluar e interpretar documentos con relevancia jurídico-penal relativos a aspectos psicopatológicos (sentencias, autos, informes médico-forenses y periciales).
  • CT3 - Aplicar las categorías jurídicas abstractas a casos concretos, de forma que se relacionen adecuadamente los conocimientos científico-técnicos y jurídicos en la materia.

Continguts

Primerament es farà una exposició del programa que ajudi l’alumne a situar-se en el contingut del programa i a entendre la raó de cada tema.

Coneixerem els “tribunals mèdics avaluadors”, la composició i la metodologia que segueixen. L’ICAM (Institut Català d’Avaluacions Mèdiques). Estudi i diferenciació dels diversos tipus de “contingències”, la “incapacitat temporal”, la “incapacitat permanent”, la “prestació per risc d’embaràs”, el “permís de maternitat i de paternitat” i el “permís per tractament de menor amb càncer o malaltia greu”.

A continuació analitzarem què és “l’historial clínic” en el peritatge, fent èmfasi sobretot en la metodologia de l’interrogatori en el peritatge, així com la transcendència, el valor i la valoració de les dades recollides en el transcurs de l’anamnesi i l’exploració psicopatològica.

El desenvolupament i l’exposició de l’informe pericial ocuparà una sessió en què s’abordarà de manera detallada la praxi de cada punt exposat, la metodologia i el seu pes específic.

El psicodiagnòstic com a tècnica d’estudi del peritatge, que complementa l’exploració psicopatològica, adquireix una importància significativa mereixedora d’una sessió en què analitzarem tècniques quantitatives i qualitatives, amb les limitacions i les aplicacions corresponents, aspectes eminentment pràctics. Es consideraran diverses tècniques d’anàlisi del peritatge, elecció de les eines, les aplicacions i la valoració dels resultats, amb un èmfasi especial en la detecció i la discriminació del simulador i de la persona que ha assumit el rol de malalt.

Es dedicarà una sessió a l’anàlisi detallada de les característiques específiques de l’estudi pericial, l’emissió i l’exposició de l’informe pericial en la jurisdicció contenciosa administrativa i al coneixement de les seves peculiaritats.

A continuació l’alumne podrà abordar el coneixement dels tribunals eclesiàstics, la seva idiosincràsia i les particularitats de l’examen pericial i de l’emissió d’un informe pericial en aquesta jurisdicció.

En el que és una mena de segona part més específica, es fa l’estudi específic dels peritatges respecte a les diverses patologies que l’alumne pot trobar-se en el desenvolupament de la seva professió: particularitats del peritatge en les contingències comunes i en l’accident de treball, per passar als trastorns de la personalitat, debilitat mental, demència en les diverses formes, epilèpsia, persecució laboral, trastorn per ansietat, trastorn per estrès posttraumàtic, trastorn depressiu, alcoholisme, addiccions i toxicomanies, esquizofrènia i trastorn bipolar, intoxicacions per organofosforats i síndrome química múltiple.


Tema 1 Conceptos generales en el sistema de Seguridad Social

Tema 2 La Incapacidad Laboral: temporal y permanente y gran invalidez

Tema 3 El perit i les pericials en els jutjats de lo social

Tema 4 L'informe pericial. Sistemática pericial. La història clínica en el peritatje laboral

Tema 5 El Psicodiagnóstico en el peritage laboral. Tests proyectivos y tests no proyectivos

Tema 6 Importancia del trabajo desde el punto de vista psicopatológico

Tema 7 El peritatge laboral en els trastorns psicòtics

Tema 8 El peritatje en els trastorns afectius

Tema 9 El peritatge en els trastorns de personalitat i retràs mental

Tema 10 El peritatge en l'assatjament laboral. Situacions de mobbing. Funcions del perit

Tema 11 El peritatge laboral en els trastorns d'estrès posttraumàtic i trastorns d'ansietat

Tema 12 El peritatge laboral en els trastorns somatomorfos

Tema 13 El peritatge en els trastorns facticis. Simulació i diagnòstic diferencial

Tema 14 El peritatge laboral en les addiccions. Trastorn per consum de substàncies. Ludopaties.

Tema 15 El peritatge laboral en els trastorns d'espectre autista.

Tema 16 El perito en el ámbito Contencioso-Administrativo

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

Es desenvolupa un ampli programa de pràctiques durant un mínim de dues setmanes cada alumne, les classes tenen un caràcter eminentment teoricopràctic. Des de les bases teòriques imprescindibles per al bon coneixement i l’exercici del que serà la capacitació a què fa referència el màster, les exposicions de les classes es desenvoluparan sempre a través de casos pràctics i les discussions corresponents.

Habitualment les classes es fan amb projeccions en PowerPoint preparades degudament.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

1. Assistència a classe. S’exigeix un mínim del 80% d’assistència a les sessions presencials per poder ser avaluat i superar satisfactòriament l’assignatura. Amb una mitjana global d’assistència a classe inferior al 80%, però superior al 60%, el professor coordinador de l’assignatura pot exigir a l’alumne, com a requisit per poder accedir a ser avaluat, l’elaboració d’algun treball o pràctica addicional de suficiència. En cap cas, amb una mitjana d’assistència a classe inferior al 60% cap alumne pot ser avaluat i l’assignatura es considera no superada, amb la qual cosa s’ha de presentar a la segona convocatòria.

2. Avaluació contínua. La valoració de les pràctiques externes (estudi dirigit de casos) i dels eventuals treballs i les pràctiques de l’assignatura suposa un 30% de la nota final de l’assignatura.

3. Examen final de l' assignatura. Consistirà en un examen final tipus test que suposarà el 70% de la nota final. 

L'examen final consistirà en 40 preguntes teòriques tipus test, sobre els coneixements tractats en el programa de l'assignatura. Les preguntes tindran 4 respostes i només una serà vàlida.  

Si l'alumne ha assistit al 60-80% de les classes haurà de lliurar un treball per poder ser avaluat. Aquest treball consistirà en un informe pericial degudament desenvolupat, i ha de integrar un diagnòstic diferencial amb la bibliografia corresponent i les conclusions metge legals pertinents. Aquest treball s'ha de lliurar al final del període lectiu de l'assignatura, en la data i forma que s'anunciarà.

Bibliografia i recursos

La Ley General de la Seguridad Social (NIPO 271-12-017-3) contenida en el Real Decreto Legislativo 1/1994, de 20 de junio, por el que se aprobó el Texto Refundido de la Ley General de la Seguridad Social, y sus actualizaciones correspondientes.

DSM-IV-TR Manual diagnóstico y estadístico de los Trastornos mentales Ed. Masson, Barcelona, 2002. El reciente DSM-V aún no está publicado en España.

LA CLASIFICACIÓN CIE-10. Clasificación de los Trastornos mentales y del comportamiento. Ed. Panamericana, Madrid, 2000.

RECOMENDACIONES TERAPÉUTICAS EN LOS TRASTORNOS MENTALES. RTM-IV, 4ª Ed. Cyesan, Barcelona, 2002.

INTRODUCCIÓN A LA PSICOPATOLOGÍA. Eguiluz y Segarra. Ars Médica. Barcelona, 2005.

PSIQUIATRÍA FORENSE. Centro de Estudios Judiciales. Madrid, 1990

PSIQUIATRÍA JURÍDICA, PENAL Y CIVIL. Codón, J.M y López Sáiz, I, Ediciones Aldecoa., Burgos, 1968.

PSIQUIATRÍA FORENSE. Marcó Ribé, J.L. y cols. Ed. Salvat, Barcelona, 1990.

VALORACIÓN MÉDICA DEL DAÑO CORPORAL. Hernández Cueto, C., Ed. Masson, Barcelona, 2001.

PSIQUIATRÍA LEGAL Y FORENSE. Carrasco Gómez, J.J. y Maza Martín, J.M  La Ley actualidad, Madrid, 2001

TRATADO DE PSIQUIATRÍA LEGAL Y FORENSE. Carrasco Gómez, J.J. y Maza Martín, J.M.  La Ley actualidad, Madrid, 2011.

SINOPSIS DE PSIQUIATRÍA. Kaplan, H. y Sadock, B., Ed. Waverly Hispánica SA., Madrid, 2004.

Material didàctic

      Materials
            Cronograma de l'assignatura cronogramapsicopatologialaboral.pdf 
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00