Assignatura

Revisió Literatura Clàssica

  • codi 12245
  • curs 1
  • període Anual
  • tipus OB
  • credits 7

Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat

Responsable

Dra. Beatriz DE TAPIA - b.tapia@uic.es

Horari d'atenció

Beatriz de Tapia: beatrizdetapia@gmail.com

Pilar Golmayo: pilargmd@uic.es

Cristina Vallés: cristinavallveg@hotmail.com

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.

S'analitzaran els conceptes clínics històrics de l'etiologia, patogènia, diagnòstic i tractament de les malalties periodontals.

Requisits previs


S'exigeix que l'estudiant: 

- Tingui coneixements bàsics teòrics de periodòncia. 

- Domini de l'ingés científic.

Objectius

Proporcionar el resident la formació necessària per desenvolupar i justificar els tractaments periodontals realitzats en base a l'evidència científica

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació


ANATOMIA DEL PERIODONCI:

 - Tenir coneixement de les característiques estructurals que componen el periodonci, així com la relació entre estructures i funcions per a la comprensió de l'etiopatogènia de el dany dels teixits periodontals i la reparació / regeneració de les estructures afectades.


DIAGNÒSTIC I CLASSIFICACIÓ DE LES MALALTIES PERIODONTALS: - Conèixer els components bàsics d'un examen periodontal complet i la importància de la recopilació de dades per arribar a un correcte diagnòstic i desenvolupar un pla de tractament.  - Tenir un coneixement ampli de la classificació de les malalties periodontals i les característiques de cada un d'elles.  - Conèixer el valor predictiu dels signes clínics que indiquen pèrdua d'inserció abans i després de la teràpia periodontal.  - Tenir coneixement dels paràmetres radiogràfics que es poden obtenir en la pràctica periodontal i el seu ús clínic.  - Tenir coneixement dels diferents tipus de tests microbiològics i immunològics que estan disponibles i la seva utilitat.

PATOGÉNESI DE LES MALALTIES PERIODONTALS: - Tenir coneixement dels principis generals de la causalitat de la malaltia periodontal.  - Tenir coneixement de l'ecologia microbiana de la placa dental i el seu paper en la malaltia periodontal.  - Conèixer la relació entre el càlcul supra i subgingival i la malaltia periodontal.  - Tenir coneixement de el patró i les taxes de progressió de les malalties periodontals.

GENÈTICA I IMMUNOLOGIA:  - Tenir coneixement dels polimorfismes genètics associats a la periodontitis.  - Tenir coneixement de la resposta immunitària innata i adaptativa en la fisiopatologia de la periodontitis. 

EPIDEMIOLOGIA DE LES MALALTIES PERIODONTALS:  - Tenir coneixement de la prevalença, incidència, severitat i factors de risc de les malalties periodontals. 

FACTORS LOCALS CONTRIBUENTS:  - Tenir coneixement dels factors locals relacionats amb la dent i el seu paper en la patogènesi de la malaltia periodontal.

FACTORS SISTÈMICS QUE AFECTEN EL PERIODONCIi:  - Tenir coneixement de les malalties sistèmiques que poden augmentar el risc de les malalties periodontals o alterar la seva presentació, progressió o severitat. 

TRAUMA OCLUSAL:  - Tenir coneixement de el paper que les forces oclusals excessives juguen en l'inici i progressió de la malaltia periodontal.  - Tenir coneixement de com realitzar una anàlisi oclusal i de la diagnosi i tractament de l'trauma oclusal.  - Tenir coneixement de les causes de mobilitat dental i el seu efecte en la gravetat, progressió i resultats terapèutics de la malaltia periodontal. Tenir coneixement dels efectes de l'ajust oclusal juntament amb la teràpia periodontal en els nivells d'inserció i mobilitat dental.

PRONÒSTIC PERIODONTAL:  - Tenir coneixement dels sistemes de classificació de pronòstic.  - Conèixer el valor pronòstic de determinades variables clíniques, genètiques i radiogràfiques per predir una futura pèrdua d'inserció. 

TERÀPIA PERIODONTAL NO QUIRÚRGICA:  - Conèixer els efectes de la teràpia periodontal no quirúrgica en els diferents compartiments de la lesió periodontal (la superfície de l'arrel, els teixits tous que envolten la dent i l'os).  - Conèixer l'efecte de la teràpia periodontal no quirúrgica sobre la microbiota.  - Tenir coneixement de les modalitats de tractament no quirúrgic que es realitzen amb l'ús de: instruments manuals, sònics i ultrasònics, així com la combinació d'aquests.  - Tenir coneixement dels factors que poden afectar els resultats clínics de la teràpia periodontal no quirúrgica.  - Conèixer l'interval de temps adequat després de l'tractament inicial per dur a terme una nova avaluació dels paràmetres clínics.

HIGIENE ORAL:  - Tenir coneixement de la importància de les mesures de control de la placa i la relació entre la higiene bucal i la malaltia periodontal.  - Tenir coneixement dels dispositius i tècniques disponibles per dur a terme un adequat control de la placa. 

FARMACOLOGIA:  - Tenir coneixement de l'eficàcia de l'ús conjunt dels antimicrobians locals i sistèmics amb el raspat i allisat radicular en el tractament de la periodontitis.  - Tenir coneixement de la seqüència de la teràpia antibiòtica. 

AGENTS QUIMIOTÉRAPEUTICS:  Tenir coneixement dels agents quimioterapèutics i el seu paper com a complements de l'tractament periodontal. 

MANTENIMENT PERIODONTAL:  - Tenir coneixement de la importància de l'manteniment periodontal en la prevenció de la progressió de la malaltia periodontal en pacients tractats periodontalmente.  - Conèixer els principals procediments que tenen lloc durant la visita de manteniment i els interval de manteniment adequats.


Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els alumnes adquiriran coneixements bàsics relacionats amb la periodòncia i adquiriran habilitats per a l'anàlisi crítica d'articles científics.

Continguts

• ANATOMIA DEL PERIODONCI
• DIAGNÒSTIC I CLASSIFICACIÓ LES MALALTIES PERIODONTALS
• PATOGÉNESI DE LES MALALTIES PERIODONTALS
• GENÈTICA I IMMUNOLOGIA 
• EPIDEMIOLOGIA DE LES MALALTIES PERIODONTALS
• FACTORS LOCALS CONTRIBUENTS 
• FACTORS SISTÈMICS QUE AFECTEN EL PERIODONCI   • TRAUMA OCLUSAL
• PRONÒSTIC PERIODONTAL 
• TERÀPIA PERIODONTAL NO QUIRÚRGICA 
• HIGIENE ORAL 
• FARMACOLOGIA 
• MANTENIMENT PERIODONTAL

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

Es realitzarà una avaluació crítica de la literatura clàssica publicada i els conceptes i tècniques es discutiran en format de seminari. 
 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula


A la fi de cada trimestre, els estudiants realitzaran un examen i han d'obtenir un 7 sobre 10 per aprovar. Si un estudiant no obté aquesta puntuació, ell / a ha de repetir l'examen després d'1 setmana.

Bibliografia i recursos

- Bibliografia i recursos  - Lindhe J. Clinical Periodontology and Implant Dentistry 3 ed. Copenhaguen Munksgaard, 1998.  - Carranza F. Periodontologia Clínica 8è ed. Mèxic, Interamericana, Megraw-Hill, 1998.  - Rose lf & Mealey BL. Periodontics: Medicine, Surgery, and Implants. 1ª Ed. Elsevier, 2004.  Pubmed o la Biblioteca Cochrane són bases de dades electròniques per realitzar una correcta revisió de la literatura publicada fins al moment.
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00