Assignatura

Biologia de la Cura

  • codi 07884
  • curs 1
  • període Semestre 1
  • tipus FB
  • credits 6

Mòdul: Mòdul de Bàsiques-Ciències de la Salut

Matèria: Biologia

Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: anglès

Horari
  DT 10:00 12:00 
  DJ 10:00 12:00 
  DV 12:00 14:00 

Professorat

Responsable

Dr. Miguel BAENA - mbaena@uic.es

Horari d'atenció

Concertar visita amb el professorat via e-mail.

Presentació

L'assignatura Biologia de la Cura presenta els seus continguts en tres grans apartats. Una primera part es dedica al coneixement de l'organització de la cèl·lula eucariota animal i dels seus principals processos de transformació de l'energia i de síntesi de molècules orgàniques. Aquest estudi és absolutament necessari per comprendre el funcionament normal de l'organisme humà i conèixer així el mecanisme i les bases moleculars i cel·lulars de moltes malalties.

Un altre grup de temes es refereix a l'estudi dels microorganismes, en particular virus i bacteris. Aquest estudi és necessari per comprendre l'etiologia de les malalties infeccioses, els mètodes de prevenció i l'anàlisi clínica de mostres biològiques.

Finalment, una tercera part incideix en les necessitats nutricionals de les persones sanes i amb problemes de salut al llarg del cicle vital, per promoure i reforçar les correctes pautes de conducta alimentària, identificar els nutrients i els aliments en què es troben, identificar els problemes nutricionals de major prevalença i seleccionar les recomanacions dietètiques adequades.

L'assignatura serà impartida pels professors següents:

Miguel Baena (mbaena@uic.es)(coordinador)

Javier Jimenez (jjimenez@uic.es)

Eva Quandt (equandt@uic.es)

Elena Guedea (eguedea@quironsalud.es)

Requisits previs

És necessari tenir coneixements previs de Biologia a nivell de Batxillerat

Objectius

Els objectius de l'assignatura coincideixen amb els del Grau, centrats però en els aspectes moleculars, cel·lulars i de nutrició de les persones:

  1. Aprendre a valorar i avaluar les situacions de les persones a nivell molecular, cel·lular i de necessitats nutricionals, incloent la seva capacitat d'adaptació a estats de salut alterats.
  2. Interpretar i aplicar les activitats pròpies de la Infermeria a la pràctica assistencial, tenint en compte les dades clíniques i nutricionals, amb el propòsit de promoure, restaurar i mantenir el nivell òptim de salut.
  3. Seleccionar i incorporar coneixements d'Infermeria i altres disciplines sanitàries, a nivell molecular, cel·lular i nutricional, per ser capaç de formular judicis d'Infermeria apropiats.
  4. Identificar estats de salut alterats a nivell molecular i cel·lular, i desenvolupar programes per educar la persona, família o comunitat amb la finalitat de promoure el seu benestar. Recollir, analitzar i aplicar els resultats de la investigació d'Infermeria en els camps de la Biologia Molecular i Cel·lular i de la Dietètica, per expandir el coneixement i la pràctica en l'àrea de la Infermeria.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 6. E - Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.
  • 9. E - Fomentar estils de vida saludables i l'autocura, i el manteniment de conductes preventives i terapèutiques.
  • 14. G - Establir mecanismes d'avaluació, tenint en compte els aspectes cientificotècnics i els de qualitat.
  • 15. B - Treballar amb l'equip de professionals com una unitat bàsica en la qual s'estructuren de manera uni o multidisciplinari i interdisciplinari els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
  • 19. B - Capacitat de prendre decisions basades en el pensament crític i la pràctica reflexiva.
  • 22. G - Ús i gestió de la informació i la recerca.
  • 25. E - Coneixements en l'àrea d'estudi.
  • 29. B - Conèixer la terminologia científica en un altre idioma (anglès).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Al final de l'assignatura els alumnes han de:

  • Conèixer les bases estructurals i metabòliques de les cèl·lules eucariotes i dels microorganismes.
  • Conèixer les interaccions entre l'ésser humà i els microorganismes, i el paper d'aquests com agents etiològics de les malalties infeccioses.
  • Conèixer les bases biològiques i químiques dels mètodes de diagnòstic, tractament i prevenció de les malalties.
  • Conèixer la composició química dels aliments.
  • Conèixer les necessitats dietètiques i de nutrició en diferents situacions patològiques.
  • Familiaritzar-se amb el mètode científic i promoure el raonament i la discussió de problemes.
  • Conèixer les fonts primàries d'informació.
  • Sentir curiositat cap al món que l'envolta.

Continguts


Tema 1 GLÚCIDS, LÍPIDS I PROTEÏNES

Tema 2 TEMA 1. MOLÈCULES I MACROMOLÈCULES

Tema 3 METABOLISME

Tema 4 ESTRUCTURES CEL•LULARS EUCARIOTES

Tema 5 GENÈTICA MOLECULAR

Tema 6 HERÈNCIA

Tema 7 CÈL•LULES MARE I CÀNCER

Tema 8 TÈCNIQUES DE DIAGNÒSTIC MOLECULAR

Tema 9 LA BIOLOGIA DEL PETIT: MICROBIOLOGIA

Tema 10 DEFENSA DAVANT INFECCIONS: IMMUNOLOGIA

Tema 11 LA MICROBIOLOGIA DAVANT LA IMMUNOLOGIA

Tema 12 QUAN EL SISTEMA IMMUNITARI FUNCIONA MAL

Tema 13 SESSIONS PRÀCTIQUES DE BIOLOGIA

Tema 14 ALIMENTACIÓ ACTUAL I CONCEPTES GENERALS

Tema 15 NECESSITATS DEL COS HUMÀ

Tema 16 NUTRIENTS I EQUILIBRI NUTRICIONAL

Tema 17 ELS ALIMENTS

Tema 18 ALIMENTACIÓ EQUILIBRADA A ADULTS

Tema 19 DIETES ALIMENTÀRIES

Tema 20 ALIMENTACIÓ ARTIFICIAL

Tema 21 SESSIONS TEORICO-PRÀCTIQUES DE NUTRICIÓ

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

Els continguts de l'assignatura s'impartiran mitjançant diferents metodologies:

  • Classe magistral: Sessions dirigides a tot el curs. En elles s'impartiran els continguts teòrics de l'assignatura.
  • Lectura crítica: s'analitzarà la bibliografia recent relativa als continguts teòrics.
  • Aprenentatge cooperatiu: es realitzaran exercicis pràctics de càlcul o diagnòstic en grups i es revisaran els resultats a classe.
  • Classes pràctiques: Es duran a terme quatre hores de pràctiques de microbiologia.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

  • La nota de l'assignatura serà calculada de la manera: 70% corresponent a l'examen final (60% per al contingut de les classes magistrals i 10% per al contingut de les sessions pràctiques) + 20% examen parcial + 10% realització d'exercicis.
  • L'examen final inclourà el total del contingut de les classes magistrals (Biologia, Microbiologia-Immunologia i Nutrició) així com preguntes sobre les sessions pràctiques. Serà obligatori respondre al 50% de les preguntes en cada bloc. L'examen serà tipus test, i les respostes equivocades restaran punts (+1 punt per cada resposta correcta, - 0.25 punts per cada resposta errònia)
  • Les classes pràctiques són d'assistència obligatòria. A l'examen final hi haurà un bloc de preguntes sobre el contingut d'aquestes pràctiques. Aquest bloc suposarà un 10% de la nota final. Aquells alumnes que no hagin assistit a les pràctiques de forma injustificada, no tindran dret a la realització d'aquest bloc de preguntes.
  • L'examen parcial suposarà un 20% de la nota final, sempre que en l'examen final s'obtingui una nota mínima de 5 punts sobre 10. No allibera matèria. 
  • La segona convocatòria consistirà en un únic examen teòric sobre els continguts de classes magistrals i classes pràctiques. Es guardaran per a aquesta segona convocatòria les notes de classes pràctiques. Les condicions per aprovar en aquesta segona convocatòria seran les mateixes que per a la primera.
  • Els alumnes que suspenguin les dues convocatòries i hagin assistit a les classes pràctiques, no hauran d'assistir a cursos posteriors si no ho desitgen.
  • No es concediran Matrícules d'Honor en 2ª convocatòria.

PROJECTE LIDERATGE:

La nota final de aquesta asignatura es veurá afectada per la no asistencia a cualsevol de les  tutorías de lideratge de cada semestre en la seguent proporció: 0.5 punts si es falta en 3 ocasions; 0.4 punts si es falten a 2 tutoríes y 0.3 punts si es falta a 1 tutoría. Esta norma s'aplicará als alumnes aprobats i mai será motiu de suspens de la asignatura.

Bibliografia i recursos

1. - INTRODUCCIÓ A LA BIOLOGIA CEL · LULAR (Alberts, 3 ª edició)
Alberts, B., et al.
Editorial Mèdica Panamericana. Madrid, 2011.

2. - PRINCIPIS DE BIOQUIMICA (Lehninger, 5 ª edició)
Nelson, D. L., Cox, M. M.
Edicions Omega. Barcelona, 2009.

3. - BIOLOGIA DELS MICROORGANISMES (Brock, 12 ª edició)
Madigan, M. T., et al.
Pearson Educació. Madrid, 2009.

4. - NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
Kuklinski, C.
Editorial OMEGA

5. - CONCEPTES PRÀCTICS EN NUTRICIÓ ENTERAL I PARENTERAL
Planas, M.
Edicions MOSSO.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:

  • E1 07/01/2020 10:00h
  • R1 23/01/2020 14:00h
  • E2 29/06/2020 08:00h
  • R2 06/07/2020 10:00h
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00