Assignatura

Periodòncia Bàsica

  • codi 08415
  • curs 2
  • període Semestre 2
  • tipus OB
  • credits 3

Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

En cas què l'alumne estigui matriculat en la línia anglesa s'impartirà la docència d'aquesta assignatura en aquest idioma.

Professorat

Responsable

Dra. Cristina VALLÈS - cristinavallveg@uic.es
Dra. Vanessa RUIZ - vanessaruiz@uic.es

Horari d'atenció

Per qualsevol dubte dirigirse a:

L´horari d´atenció a l´aumne es:

  • Teoria: divendres de 10:30h a 12:30h (fora d´aquest horari no s´atendrà a ningú)
  • Pràctiques: dillums de 10:00h a 12:00h (fora d´aquest horari no s´atendrà a ningú)

 

Presentació

La periodòncia és una branca de l'odontologia que estudia la prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties i condicions que afecten els teixits que donen suport als òrgans dentaris (geniva, lligament periodontal, ciment radicular i os alveolar) i als substituts implantats, per al manteniment de la salut, funció i estètica de les dents i els seus teixits adjacents.

La Periodòncia emergeix de l'odontologia per sustentar l'estudi d'evidència científica sobre l'estat del periodonci sa i malalt.

Les principals malalties periodontals que afecten una dentició són la periodontitis i la gingivitis.

Avui en dia amb l'adveniment de la implantologia la periodòncia també és l'encarregada de la prevenció i tractament de les malalties periimplantàries com la periimplantitis.

La malaltia periodontal es manifesta com una gingivitis (inflamació i sagnat de la geniva sense afectar l'os) o periodontitis, on ocorre la destrucció de l'os que suporta la dent. Si no és tractat a temps pot ocasionar la pèrdua de les dents.

Un tractament periodontal consisteix des de la correcció de la tècnica d'higiene per al control de la placa bacteriana, fins a l'eliminació dels factors desencadenants de la mateixa (càlculs dentaris o tosca i bosses periodontals)

Professor Titular assignatura: Dra.Vanessa Ruiz Magaz

Director Àrea de Periodòncia: Dr José Nart Molina

Requisits previs

 Coneixements de Biologia i Anatomia Humana

Objectius

Conèixer l'anatomia del periodonci, conèixer els factors causants i de risc de les malalties periodontals així com l'etiopatogènia de la mateixa, diagnosticar adequadament aquestes malalties, adquirir coneixements sobre la fase bàsica de la malaltia periodontal, conèixer les malalties sistèmiques relacionades amb la malaltia periodontal, conèixer la interrelació de les malalties periodontals amb altres malalties sistèmiques i conèixer en què consisteix el tractament periodontal de manteniment.

 

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 47 - Educar i motivar els pacients en matèria de les malalties bucodentàries, controlar els hàbits bucals patogènics, instruir-los sobre una correcta higiene bucal, sobre mesures dietètiques i nutricionals i, en resum, sobre tots els mètodes de manteniment de la salut bucodental
  • 63 - Tenir coneixements apropiats de nutrició humana, en particular, la relació dels hàbits nutricionals i de la dieta amb el manteniment de la salut i la prevenció de les malalties bucodentals
  • 64 - Fer tractaments bàsics de la patologia bucodentària en pacients de totes les edats. Els procediments terapèutics s'hauran de basar en el concepte d'invasió mínima i en un enfocament global i integrat del tractament bucodental
  • 44 - Conèixer i usar l'equipament i la instrumentació bàsics per a la pràctica odontològica
  • 66 - Fer i interpretar radiografies i altres procediments basats en la imatge, rellevants en la pràctica odontològica
  • 68 - Determinar i identificar els requisits estètics del pacient i de les possibilitats de satisfer les senes inquietuds
  • 69 - Identificar el pacient que requereixi cures especials, i reconèixer-ne les característiques i peculiaritats
  • 70 - Valorar la funció motora i sensorial de la boca, els maxil·lars i annexos
  • 71 - Realitzar procediments limitats de tècniques diagnòstiques invasives en teixits tous (biòpsies)
  • 72 - Prescripció apropiada de fàrmacs, i conèixer-ne les contraindicacions, les interaccions, els efectes sistèmics i les repercussions sobre altres òrgans
  • 74 - Preparar i aïllar el camp operatori
  • 76 - Identificar i atendre qualsevol urgència odontològica
  • 80 - Tractar tant farmacològicament, com quirúrgica els processos inflamatoris dels teixits periodontals i/o periimplantaris incloent-hi les tècniques d'instrumentació periodontal supra i subgingival

Continguts

TEMA 1: . Dra. VANESSA RUIZ MAGAZ

Presentació de la assignatura. Introducció a la Periodòncia.

 

TEMA 2: DRA VANESSA RUIZ MAGAZ

Anatomia del periodonci: Periodonci de protecció y periodonci de suport. Definició simple de tipus de biotipus periodontals.

 

TEMA 3:  Dr. ANDRES PASCUAL 

Epidemiologia de la malaltia periodontal. Situació a Espanya 2000, 2005 i ACTUAL.

 

TEMA 4:  Dr.VANESSA RUIZ MAGAZ

Etiologia (MULTIFACTORIAL). Placa y microbiologia en relació amb la malaltia periodontal 

 

TEMA 5: (anglès) DR. ANDRES PASCUAL

Exploració periodontal (examen clínic y radiològic) (ANGLÈS)

 

TEMA 6:  DRA VANESSA RUIZ MAGAZ

Diagnòstic i classificació de les malaltíes periodontals:  Salut periodontal i malalties gingivals y condicions 

 

TEMA 7:  DR.NART & RESIDENTS PERIO

Diagnòstic i classificació de les malaltíes periodontals: Periodontitis

 

TEMA 8:  DR. NART I RESIDENTS DE PERIODONCIA

Importància de las malatíes Periodontales I. A nivell Oral: Funció (Mobilitat, Forçes patològiques, Trauma oclusal, Molèstias durant la mastegació) i Estètica (Recessions, “Dents llargues”, Migracions, Troneres, Triàngles negres, Pèrduda de dents, Pèrduda de teixits (ossi, conectiu).

 

TEMA 9 :  (anglès)  DR. VANESSA RUIZ MAGAZ

Importància de las malaltíes Periodontals II. A nivell Sistèmic: MEDICINA PERIODONTAL. Introducció de la relacions sistèmicas amb la malaltia periodontal.

 

TEMA 10:(anglès) DRA. ANDRES PASCUAL

Diagnòstic i classificació de les malaltíes periodontals: Perio-Endo, Abscessos, Ulceratives necrosants

 

TEMA 11:  (anglès)DRA. VANESSA RUIZ MAGAZ

Instruccions d´Higiene Oral. Tècniques de raspallat i raspalls. Higiene interdental i de la llengua. Irrigadors.

 

TEMA 12: (anglès)  DRA.VANESSA RUIZ MAGAZ

Tractament periodontal fase I: Control mecànic de la placa. Profilaxis supragingival i raspat i allisat radicular. Bases.

 

TEMA 13:  (anglès) DRA. CRISTINA VALLES

Tractament periodontal fase I: Raspat y allisat radicular. Instrumental y objetius.

 

TEMA 14:   DRA NART

Tabac, estrés i dieta. Tabaquisme i la seva relació amb la malaltia periodontal. Significància del tabac com a  factor de risc pael desenvolupament de la malaltia periodontal i els seus efectes sobre els resultats del tractament periodontal de raspat i allisat radicular. (No efectes sobre el tractament quirúrgic). Relació dels factores nutricionals amb la salut-malaltia periodontals

 

TEMA15:  (anglès) DR. VANESSA RUIZ MAGAZ

Seqüència de cassos clínics  de fase I  repàs.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

Classes magistrals teòriques de 2 hores de duració durant 15 divendres i sessions pràctiques principalment al laboratori de pràctiques preclíniques.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

NORMATIVA DE LA PART TEÒRICA:

Professor responsable: Dra. Vanessa Ruiz Magaz (vanessaruizmagaz@gmail.com)


La part teòrica representa el 70% de la nota final i la part pràctica representa el 30% de la nota final.

L'examen teòric consta de 50 preguntes tipus test, amb una única resposta vàlida. Cada pregunta tindrà 5 possibles respostes. Cada resposta incorrecta restarà 0,20 punts. La part teòrica se supera amb un 5.

És obligatori superar la part teòrica amb un 5 per poder superar l'assignatura i que faci un 70% de mitjana amb la part pràctica.

És obligatori aprovar la part pràctica per superar l'assignatura. Únicament es pot faltar a una classe pràctica i sempre amb justificació (informe mèdic OFICIAL, justificant de cancel·lació de vols o certificat de defunció). No s'accepten viatges familiars com a justificació. Faltar a dues pràctiques representa el SUSPENS de l'assignatura.

Les matrícules d'honor es valoraran a partir de 9 segons el criteri del professorat, no necessàriament la millor nota teòrica.

El professorat no està obligat a lliurar la presentació informàtica de la classe. Es seguirà el criteri del professor. NO està permès l'ús d'ordinadors, càmeres fotogràfiques o telèfons mòbils durant les classes.

És recomanable l'assistència a les classes teòriques . La falta d'assistència no representa el suspens de l'assignatura però sí que es tindrà en compte a l'hora de la nota final. A les classes teòriques es pot passar llista si el professor ho creu convenient.

NORMATIVA DE LA PART PRÀCTICA

- L’assistència a les pràctiques és OBLIGATÒRIA. Dues faltes implica el suspens de l’assignatura. Només s’acceptarà UNA falta justificada pels següents motius: malaltia (justificada amb certificat mèdic oficial), cancel·lació de vols i mort d’un familiar directe.

- S’entregarà un document en format pdf amb els conceptes més rellevants de cada pràctica. I l’alumne haurà d’agafar apunts i complementar-los amb la bibliografia recomanada.

- Hi haurà dos grups de pràctiques, M1 i M2 i les pràctiques es faran al laboratori L3. Els alumnes no es poden canviar de grup.

- L’alumne ha de portar OBLIGATÒRIAMENT una bata, neta i planxada. L’alumne que no la porti, no podrà fer la pràctica (sense excepcions) i contarà com a falta no justificada.

- La part pràctica fa mitja amb la part teòrica, sempre i quan s’aprovin ambdós exàmens.

- La part teòrica equival a un 70% de la nota i la part pràctica a un 30%. L’aprovat de l’assignatura és un 5.

- L’examen de les pràctiques consistirà en 15 preguntes tipus test amb 4 possibles respostes i sense factor de correcció.

- La nota de pràctiques s’obté:

25%: examen pràctic 
5%: fulls de pràctiques ben omplerts (s’hauran d’entregar el dia de l’examen), puntualitat, participació i actitud.

 

• Pràctiques: 

Dr. Andrés Pascual la Rocca (ampascual@uic.es)

Lda. Blanca Paniagua Cotonat (bpaniagua@uic.es

L’horari d’atenció als alumnes és: • Teoria: divendres de 10:30 a 12:30h (fora d’aquest horari no s’atendrà a ningú) • Pràctiques: dilluns de 10:00 a 12:00h (fora d’aquest horari no s’atendrà a ningú)

Bibliografia i recursos

Bibliografia i recursos

LLIBRES

Periodoncia

Sexta Edition

BM. Eley, M. Soory, JD Manson

Editorial Elsevier Churchill Livingstone

 

Practical Periodontics

First edition.

Eaton Kenneth and Ower Philip

Editorial Elsevier

 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:

  • E1 18/05/2020 12:00h A03
  • E1 18/05/2020 12:00h A01
  • E1 18/05/2020 12:00h A02
  • R1 05/06/2020 12:00h A01
  • E2 29/06/2020 10:30h A03
  • R2 06/07/2020 10:00h A03
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00