Assignatura

International Public Law

  • codi 08452
  • curs 1
  • període Semestre 2
  • tipus FB
  • credits 6

Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Horari
grup A
 Sem.2  DL 12:00 14:00 b503
 Sem.2  DJ 12:00 14:00 b503

Professorat

Responsable

Dra. Mª de los Desamparados DEL RÍO - adelrio@uic.es

Horari d'atenció

El professor rebrà als alumnes, que hagin concertat cita prèvia, via correu electrònic, l'horari habitual és els dimecres de 12 a 14 hores.

Presentació

La creixent internacionalització del nostre món justifica el coneixement dels estudiants, del Dret Internacional Públic, ja que es tracta d'un sistema legal amb especifitats de les seves tècniques que regulen la coexistència en el cor de la comunitat internacional.

 

Requisits previs

No procedeix

Objectius

Entendre les grans línies pel que fa a l'evolució històrica del Dret internacional; Conèixer els subjectes i actors de l'ordenament jurídic internacional; Estudiar i emprar les principals fonts del Dret internacional; Descobrir les relacions entre el Dret internacional i el Dret intern dels Estats; Conèixer el règim de l'aplicació de les normes internacionals i de la responsabilitat internacional; Estudiar les competències personals i espacials dels Estats; Familiaritzar-se amb el sistema de manteniment de la pau i la seguretat internacional i la regulació dels conflictes armats; Aprofundir en la promoció d'altres interessos fonamentals de la comunitat internacional.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Adquirir la capacitat d'entendre les idees principals i participar en conferències o lliçons magistrals en un context acadèmic
  • 02 - Adquirir la capacitat de comprensió, anàlisi i síntesi
  • 05 - Ser capaç de desenvolupar habilitats per treballar en equip
  • 06 - Adquirir habilitats en la presa de decisions
  • 09 - Desenvolupar mecanismes que afavoreixin la sensibilitat envers temes relacionats amb els drets fonamentals i el respecte cap a altres cultures i costums
  • 19 - Desenvolupar la capacitat de redactar escrits jurídics
  • 28 - Ser capaç de llegir i entendre bibliografia i literatura jurídica en llengua anglesa

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Coneixerà i comprendrà l'evolució, fonaments i principi, particularment de la Carta de Nacions Unides del Dret Internacional Públic

2. Haurà adquirit un coneixement sòlid dels diferents subjectes internacionals, els seus elements constitutius i classes

3. Coneixerà el règim dels òrgans per a les relacions internacionals

4. Haurà adquirit destresa en el maneig pràctic de les diferents normes internacionals tenint en compte també les seves relacions amb el dret intern

5. Haurà desenvolupat habilitats per a la solució de conflictes de Dret Internacional tenint en compte conceptes com el de responsabilitat internacional o els mitjans de solució pacífica de controvèrsies

6. Coneixerà i comprendrà els mecanismes de garantia i compliment del Dret Internacional Públic

7. Haurà desenvolupat la capacitat d'identificar àmbits específics d'aquesta matèria com és l'estatut i protecció de l'individu en el Dret Internacional

8. Haurà adquirit habilitats per al treball en equip

9. Serà sensible a la promoció del respecte cap a altres cultures i costums

10. Haurà adquirit sensibilitat cap a temes relacionats amb els drets fonamentals

11. Serà capaç de buscar informació, interpretar-la i utilitzar-la per a la resolució de casos pràctics o la realització de treballs relatius a aquesta matèria

12. Haurà adquirit habilitats per a l'aprenentatge autònom

13. Comprendrà bibliografia i literatura jurídica sobre Dret internacional públic i Dret comparat en anglès

14. Manejarà la terminologia i estructures lingüístiques de la llengua anglesa relacionades amb l'àmbit del Dret

Continguts

 

CAPÍTOL *INTRODUCTIVO

Lliçó 1ª. LA FORMACIÓ HISTÒRICA DEL DRET INTERNACIONAL. Els orígens; El Dret internacional clàssic; El trànsit al Dret internacional contemporani. Trets distintius de la Societat Internacional contemporània i del seu ordenament jurídic.

CAPÍTOL PRIMER

ELS SUBJECTES I ACTORS DE L'ORDENAMENT

Lliçó 2ª. LA SUBJECTIVITAT INTERNACIONAL. La subjectivitat internacional. Consideracions generals; Els Estats, subjectes primaris de l'ordenament jurídic internacional; Les Organitzacions internacionals: nous subjectes de l'ordenament jurídic internacional; Personalitat jurídica internacional dels pobles. Personalitat jurídica internacional de la persona humana davant el Dret internacional; Personalitat jurídica internacional d'altres entitats.

Lliçó 3ª. L'ESTAT. Elements constitutius; Estatut jurídic-internacional de l'Estat; Situacions particulars de determinats Estats davant el Dret internacional; Les immunitats dels Estats. El reconeixement d'Estats; El reconeixement de Governs; La successió d'Estats.

Lliçó 4ª. LES ORGANITZACIONS INTERNACIONALS INTERGOVERNAMENTALS. Concepte i classes; Els membres; Estructura de les Organitzacions Internacionals: A) Persones que participen en el seu funcionament; B) Els òrgans; Formació de la voluntat de l'Organització; Competències de les Organitzacions internacionals i els seus límits; L'Organització de les Nacions Unides.

Lliçó 5ª. LES RELACIONS DIPLOMÀTIQUES I CONSULARS. Consideracions generals; Els òrgans centrals de l'Estat; Els òrgans exteriors de l'Estat; Les relacions consulars; Representació exterior de les Comunitats autònomes en dret espanyol.

CAPÍTOL SEGUNDO

L'ELABORACIÓ DE LES NORMES

JURÍDIQUES INTERNACIONALS

Lliçó 6ª. EL COSTUM. Concepte i rellevància del costum. Elements: La pràctica i la *opinio *iuris dels Estats; Classes i prova del costum; La interacció entre costum i tractat en el Dret internacional contemporani.

Lliçó 7ª. ELS TRACTATS (I). Introducció; Noció; Classes de tractats; Procés de celebració dels tractats; Reserves als tractats; Entrada en vigor i aplicació provisional dels tractats; Observança i aplicació dels tractats. Límits temporals, espacials i respecte d'altres tractats.

Lliçó 8ª. ELS TRACTATS (II). Efectes dels tractats respecte de tercers; Interpretació dels tractats; Dipòsit, registre i publicació dels tractats; La revisió dels tractats: "Esmena" i "modificació"; Nul·litat dels tractats; Terminació, retir i suspensió de l'aplicació dels tractats; Procediment en els supòsits de nul·litat, terminació o suspensió.

Lliçó 9ª. ELS TRACTATS (III). DRET ESPAÑOL EN MATÈRIA DE TRACTATS. Introducció; Competència per celebrar tractats; Fase inicial: negociació, adopció i autenticació; Fase intermèdia: qualificació, tramitació parlamentària i control de constitucionalitat; Fase final: la manifestació del consentiment.

Lliçó 10ª. ALTRES FONTS DEL DRET INTERNACIONAL I ELS MITJANS AUXILIARS PER A la DETERMINACIÓ DE LES REGLES DE DRET. Els comportaments unilaterals dels Estats com a font del VAIG DONAR; El valor normatiu dels actes de les Organitzacions internacionals; Els principis generals del Dret com a font del Dret Internacional; El valor de la jurisprudència en el Dret Internacional contemporani; El valor de la doctrina en el Dret Internacional contemporani.

CAPÍTOL TERCER

L'APLICACIÓ DE LES NORMES JURÍDIQUES INTERNACIONALS I LA RESPONSABILITAT INTERNACIONAL

Lliçó 11ª. L'APLICACIÓ DEL DRET INTERNACIONAL A través DELS ORDENAMENTS JURÍDICS DELS ESTATS. RELACIONS ENTRE DRET INTERNACIONAL I DRET INTERN. Introducció; La recepció de les normes internacionals en l'ordenament jurídic espanyol; La jerarquia de les normes internacionals en l'ordenament jurídic espanyol.

Lliçó 12ª. LA RESPONSABILITAT INTERNACIONAL DE L'ESTAT I LA SEVA POSADA EN PRÀCTICA. Consideracions generals sobre la responsabilitat internacional; Elements del fet internacionalment il·lícit de l'Estat; Circumstàncies que exclouen la *ilicitud; Les conseqüències jurídiques del fet internacionalment il·lícit; La protecció diplomàtica: Aspectes generals; Requisits per a l'exercici de la protecció diplomàtica.

Lliçó 13ª. EVOLUCIÓ EN EL DRET DE LA RESPONSABILITAT INTERNACIONAL. Introducció; Responsabilitat internacional per violació de normes de *Jus *Cogens; Responsabilitat internacional per danys derivats d'activitats lícites; Responsabilitat internacional de les organitzacions internacionals; Responsabilitat internacional de l'individu.

Lliçó 14ª. MITJANS PER ASSEGURAR L'APLICACIÓ DEL DRET INTERNACIONAL. Introducció; Les mesures d'observació: el control internacional i les tècniques de seguiment; Les mesures d'autoprotecció o *autotutela en Dret internacional; Mitjans institucionalitzats per a l'aplicació del Dret.

CAPÍTOL QUART

LES COMPETÈNCIES PERSONALS I ESPACIALS DELS

ESTATS Lliçó 15ª. LES COMPETÈNCIES DELS ESTATS RESPECTE DE LA POBLACIÓ. Introducció; Competències respecte dels nacionals; Competències respecte dels estrangers; El règim de ciutadania i estrangeria en l'àmbit de la Unió Europea; El règim aplicable als apàtrides; La protecció internacional.

Lliçó 16ª. LES COMPETÈNCIES DELS ESTATS SOBRE L'ESPAI TERRESTRE I L'ESPAI AERI. La sobirania territorial dels Estats; Adquisició del territori estatal; La delimitació del territori estatal. Les fronteres; El principi *uti *possidetis *iuris; Les fronteres terrestres espanyoles; Les relacions de veïnatge; Les bases militars en territori estranger; L'espai aeri.

Lliçó 17ª. LES COMPETÈNCIES DELS ESTATS SOBRE ELS ESPAIS MARINS (I). Introducció; Evolució històrica del Dret del Mar. Estat actual; Les línies de base; Les aigües interiors; El mar territorial; La Zona Contigua.

Lliçó 18ª. LES COMPETÈNCIES DELS ESTATS SOBRE ELS ESPAIS MARINS (II). Plataforma continental; La Zona Econòmica Exclusiva; Els Estrets utilitzats per a la navegació internacional; Les illes; Els Estats *archipelágicos; Els Estats sense litoral i en situació geogràfica *desventajosa.

Lliçó 19ª. ELS ESPAIS D'INTERÈS INTERNACIONAL. L'alta mar; La Zona Internacional dels fons marins i oceànics; Cursos d'aigua internacionals; Els espais polars; L'espai *ultraterrestre.

CAPÍTOL CINQUÈ

EL MANTENIMENT DE LA PAU I LA REGULACIÓ DELS CONFLICTES ARMATS

Lliçó 20ª. L'ARRANJAMENT PACÍFIC DE LES CONTROVÈRSIES INTERNACIONALS. L'obligació d'arranjament pacífic de les controvèrsies en el Dret Internacional contemporani. Principis generals; Els procediments d'arranjament pacífic de controvèrsies internacionals; Els procediments d'arranjament pacífic de caràcter no jurisdiccional; Els procediments jurisdiccionals d'arranjament pacífic de controvèrsies. Trets característics comuns; L'arbitratge; L'arranjament judicial.

Lliçó 21ª. LA PROHIBICIÓ DE L'ÚS DE LA FORÇA I EL DRET INTERNACIONAL DELS CONFLICTES ARMATS. El recurs a la guerra en el Dret internacional clàssic; La prohibició del recurs per força armada en el Dret internacional contemporani; L'excepció de la legítima defensa; L'excepció de l'ús de la força en el marc del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides; Evolució de la reglamentació del dret dels conflictes armats; Principis fonamentals del dret dels conflictes armats; Reglamentació dels conflictes armats internacionals; Reglamentació dels conflictes armats interns.

CAPÍTOL SISÈ

LA PROMOCIÓ D'ALTRES INTERESSOS FONAMENTALS DE LA COMUNITAT INTERNACIONAL

Lliçó 22ª. LA PROTECCIÓ INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS. Introducció; Protecció dels Drets Humans en l'àmbit universal; Protecció dels Drets Humans en l'àmbit regional.

Lliçó 23ª. LA PROMOCIÓ DEL DESENVOLUPAMENT I LA PROTECCIÓ INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT. La cooperació internacional per al desenvolupament; Origen i evolució de la protecció internacional del medi ambient; Principis del dret internacional del medi ambient; Trets definitoris de la regulació internacional del medi ambient.

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

 

-Exposició i explicació del temari per part del professor.

-Estudi individualitzat de l'alumne.

-Realització de pràctiques en grup i la seva defensa davant un tribunal.

-Conferències d'actualitat sobre qüestions de Dret Internacional Públic.

-Assistència a les altres activitats formatives que organitzi la Facultat.

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Actividades en el aula para el seguimiento de los alumnos (individual y en grupo)
16 24 27
Presentación en el aula de los conceptos y su aplicación práctica
09 14 16 27
Estudio independiente del alumno
11 27 28
Trabajos individuales
11 16
Estudio y trabajo en equipo
05 09
Tutorías
11

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

L'avaluació de l'alumne es durà a terme de forma continuada, ara bé, un gran percentatge de la qualificació final dependrà de l'examen que es realitzarà segons la data prevista a l'acabar el curs.

Quant a l'avaluació contínua es valorarà: l'assistència i la participació a classe de l'alumne; l'assistència a les activitats formatives que s'organitzin a la Facultat; la nota que obtingui els treballs en grup que es realitzin; i la nota que s'aconsegueixi a l'examen que no deslliurarà matèria i que es realitzarà per escrit al seu moment.
L'examen final - que engloba la totalitat del programa de l'assignatura, en principi- serà realitzat per escrit.
En concret, la qualificació final de l'alumne s'obtindrà seguint els següents paràmetres:
1. El 40% de la nota final dependrà de l'examen final.
2. El 60% restant de la nota final dependrà dels resultats de l'avaluació contínua, distribuïda de la següent forma:
10% assistència i participació a classe;
20% nota de l'examen escrit no deslliurador;
20% nota del treball en grup;
10% participació a les activitats formatives de la Facultat.

Bibliografia i recursos

ANDRÉS SÁENZ DE SANTA MARÍA, PAZ, Legislación básica de Derecho internacional público, 12ª edición, Tecnos, Madrid, 2012.

DAILLIER, PATRICK; FORTEAU, MATHIAS; PELLET, ALAIN; MÜLLER, DANIEL, Droit international public, 8ème edition, L.G.D.J., Paris, 2009.

DIEZ DE VELASCO, MANUEL (y otros), Instituciones de Derecho Internacional Público, 18ª edición, Tecnos, Madrid, 2013.

DIEZ DE VELASCO, MANUEL ( y otros), Las organizaciones internacionales, 16ª edición, Tecnos, Madrid, 2010.

JIMÉNEZ PIERNAS, CARLOS, Introducción al Derecho Internacional Público. Práctica de España y de la Unión Europea, Tecnos, Madrid, 2011.

O'CONNELL, DANIEL PATRICK; International Law, 2nd Edition, Stevens, London, 1970.

PASTOR RIDRUEJO, JOSÉ ANTONIO; Curso de Derecho Internacional Público y Organizaciones Internacionales, 18ª edición, Tecnos, Madrid, 2012.

SÁNCHEZ SÁNCHEZ, VICTOR (Director) y otros, Derecho Internacional Público, 3ª edición, Huygens, Barcelona, 2012.

SHAW, MALCON; International Law, 6th Edition, Cambridge University Press, Cambridge, 2008.

VERDROSS, ALFRED; SIMMA, BRUNO; Universelles Völkerrecht: Theorie und Praxis, Duncker und Humblot, Berlin, 1984.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:

  • E1 03/06/2011 10:00h b503
  • R1 09/06/2011 15:00h
  • E2 08/07/2011 10:00h

Material didàctic

      Materials
             convenciondevienasobrerelacionesconsulares.docx 
             convenioeuropeodederechoshumanos.pdf 
             declaracion_univ_derechos_humanos.pdf 
             estatutodelacorteinternacionaldejusticia.docx 
             estatutodelacortepenalinternacional.pdf 
             resolucion1514xv.pdf 
             cartadelasnacionesunidas.docx 
             conveniodeginebraparaaliviarlasuertequecorrenlosheridosylosenfermosdelasfuerzasarmadasencampana.docx 
             conveniodeginebraparaaliviarlasuertequecorrenlosheridos.docx 
             conveniodeginebrarelativoalaprotecciondebidaalaspersonasciviles.docx 
             conveniodeginebrarelativoaltratodebidoalosprisionerosdeguerra.docx 
             protocoloadicionalalosconveniosdeginebradel12deagostode1949relativoalaprotecciondelasvictimasdelosconflictosarmadosinternacionales.docx 
             protocoloadicionalalosconveniosdeginebradel12deagostode1949relativoalaprotecciondelasvictimasdelosconflictosarmadossincaracterinternacional.docx 
             resolucion2625xxv.pdf 
             convenciondenacionesunidassobreelderechodelmar.pdf 
             convenciondevienade1969sobreelderechodetratados.docx 
      Webs d'interès
             http://un.org 
             http://icrc.org 
             http://europa.eu 
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00