Assignatura

Infància, Salut i Alimentació

  • codi 08509
  • curs 2
  • període Semestre 2
  • tipus FB
  • credits 6

Mòdul: Formació bàsica

Matèria: Infància, salut i alimentació

Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat

Responsable

Dra. Mª Teresa GOTSENS - mtgotsens@uic.es
Dra. Mónica FERNÁNDEZ - mfernandezm@uic.es

Horari d'atenció

L'atenció presencial a l'alumnat es farà els dimarts i els dijous a les 11:30.

Presentació

Durant els dos últims decenis, la promoció de la salut a l'escola ha estat un dels grans continguts temàtics que s'han anat incorporant com a assignatures obligatòries a pràcticament tots els currículums didàctics de les diferents carreres de magisteri, en especial la que permet l'obtenció del títol d'especialista en Educació Infantil. L'objectiu últim de fer disminuir la incidència de malalties i accidents en escolars justifica per si mateix aquesta obligatorietat.

La importància dels hàbits en l'alimentació durant els primers anys (i tots els altres) de vida de les persones fa que l'estudi dels aliments i la seva ingesta sigui un dels continguts protagonistes d'aquesta assignatura.

 

Requisits previs

Seria desitjable, però no imprescindible, que l'alumne tingués coneixements bàsics previs sobre fisiologia humana, la qual cosa serà més probable si l'alumne procedeix de batxillerat científic o sanitari. Atès que, en un percentatge molt superior, l'alumnat d'aquesta titulació procedeix del batxillerat de ciències socials o humanístic, el contingut de l'assignatura serà adaptat convenientment i complementat amb activitats de reforç, en aquells casos que es requereixin.

Objectius

  • Definir nutrició saludable
  • Conèixer les característiques principals dels aliments
  • Conèixer el funcionament dels sistemes del cos que fan possible la funció de nutrició
  • Treballar i descobrir l'alimentació més adequada en l'etapa infantil
  • Conèixer i comprendre les malalties més importants relacionades amb l'alimentació
  • Desenvolupar estratègies per a la promoció a l'escola d'una nutrició saludable
  • Conèixer el funcionament del sistema immunològic del cos
  • Conèixer els agents més freqüents causants de malalties infeccioses en els nens
  • Descobrir les al·lèrgies ambientals més freqüents i la forma de minimitzar els seus efectes en l'escola
  • Desenvolupar estratègies de promoció de la salut en l'entorn escolar
  • Conèixer els accidents escolars més freqüents i les mesures a desenvolupar per prevenir-los
  • Pràctiques bàsiques de primers auxilis

 

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències Generals (CG)

  • Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament-aprenentatge, en la gestió de l'ensenyament i en el desenvolupament professional.
  • Comunicar-se clarament i de forma correcta en les llengües catalana i castellana, de manera oral i escrita, segons el nivell C1, d'acord amb el Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.
  • Promoure i facilitar, en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte dels drets humans .
  • Conèixer els elements que conformen el pensament analític, els diferents nivells de domini i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • Conèixer els elements que conformen el pensament sistèmic, els diferents nivells de domini i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • Conèixer els elements que conformen el pensament crític, els diferents nivells de domini i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • Conèixer els elements que conformen el pensament reflexiu, els diferents nivells de domini i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini i desenvolupar aquesta competència al màxim.
Competències Específiques de la Titulació (CET)
  • Responsabilitat interpersonal: Ser conscient de l'actuació professional i de la influència en els alumnes. Tenir habilitats i coneixements per dirigir els processos grupals i la comunicació per aconseguir una bona col·laboració amb i entre els alumnes.
  • Responsabilitat pedagògica: Tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, possibilitant que els nens i les nenes puguin convertir-se en adults responsables i autònoms.
  • Expert en la matèria impartida i en els mètodes d'ensenyament: Tenir els coneixements i habilitats suficients sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge, en el qual els alumnes puguin adquirir el bagatge cultural que necessiten per viure en societat.
  • Responsabilitat organitzativa: Tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les classes. Organització, ordre i equilibri en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i sobretot clar amb els alumnes. I aconseguir-ho d'una manera professional i sistemàtica.
Competències específiques de matèria (CEM)
  • Conèixer els principis bàsics d'un comportament saludable.
  • Identificar trastorns en l'alimentació.
  • Detectar mancances alimentàries i de benestar, que pertorben el desenvolupament físic i psíquic adequat dels estudiants.

 

  • CEM-24 - Conèixer els principis bàsics d'un desenvolupament i comportament saludables.
  • CEM-25 - Identificar trastorns del son, de l'alimentació, del desenvolupament psicomotor, i de l'atenció i la percepció auditiva i visual.
  • CEM-27 - Detectar manques afectives, alimentàries i de benestar que pertorbin el desenvolupament físic i psíquic adequat dels estudiants.
  • CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho d’una manera contemporània, professional i sistemàtica.
  • CET-4 - Responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-05 - Conèixer els elements que conformen el pensament analític, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-06 - Conèixer els elements que conformen el pensament sistèmic, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-07 - Conèixer els elements que conformen el pensament crític, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-08 - Conèixer els elements que conformen el pensament reflexiu, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-11 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Defineix salut des de diferents àmbits.
  • Valora la importància de la promoció de la salut.
  • Valora la importància de la prevenció de les malalties i estudia els mecanismes que la fan viable.
  • Planteja i resol problemes associats a les ciències de la salut en la vida quotidiana.
  • Valora la importància de la prevenció dels accidents i estudia els mecanismes que la fan viable.
  • Coneix els primers auxilis bàsics i sap com aplicar-los quan la prevenció d'accidents en les activitats escolars no ha evitat algun d'aquests accidents.
  • Promou l'adquisició de competències bàsiques en els estudiants.
  • Reconeix la influència entre ciència, societat i desenvolupament tecnològic, així com les conductes ciutadanes pertinents, per procurar entorns saludables.
  • Realitza treballs d'investigació. Cerca fonts, cita autors i elabora conclusions amb rigor.

Continguts

Bloc I. Alimentació.

  • Concepte de nutrició saludable
  • Descripció d'aliments i la funció de nutrició
  • El nen en l'etapa infantil i la seva alimentació
  • Malalties relacionades amb l'alimentació
  • Estratègies d'educació nutricional

Bloc II. Salut i higiene.

  • El sistema immunològic
  • Malalties infectocontagioses més comuns en els nens i la seva prevenció
  • Al·lèrgies ambientals més freqüents
  • Estratègies de promoció d'hàbits saludables en els nens

Bloc III. Accidents escolars comuns i la seva prevenció.

  • Accidents escolars freqüents
  • Sistemes de prevenció
  • Primers auxilis bàsics

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

Aquesta assignatura pretén oferir un cos teòric determinat, molt dirigit pel professor, però alhora, està oberta als interessos personals dels alumnes, la implicació dels quals, serà necessària en tot moment.

El desenvolupament metodològic dels diversos temes no sempre serà el mateix, però en tots ells es pretén:

  • Partir del que sabem.
  • Plantejar qüestions problemàtiques.
  • Manifestar els interessos i / o necessitats personals.
  • Col·laborar amb el professor en l'elaboració dels temes.
  • Demanar ajuda (professor, companys) sobre tot el que no entengui.
  • Realitzar activitats procedimentals que tenen com a objectiu conèixer iniciatives que millorin les condicions de salut dels escolars i, per extensió, de totes les altres persones.

Les diferents activitats formatives seran: classes teòriques, seminaris i tallers, classes pràctiques, tutories, estudi i treball en grup, i estudi i treball individual.

 

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

Al llarg del curs s'avaluarà, mitjançant avaluació contínua, tota activitat que realitzi l'alumnat en relació a l'assignatura. Els quatre blocs bàsics avaluatius són aquests:

  • Participació, implicació personal i rigor en el treball (20%)
  • Ús, promoció i desenvolupament d'eines TIC (25%)
  • Taller d'alimentació (20%)
  • Control escrit (35%)

Bibliografia i recursos

  • Aragó, I. Reflexions entorn d'aspectes socials i de la salut. Treballs de la Societat catalana de Biologia. Vol. 50 (2000): La biologia a l'alba d'un nou mil·leni. Pàgs. 61-66.
  • Autors diversos. Els misteris del sistema immunitari.Com protegeix el nostre cos. Fundació Dr. Antoni Esteve. www.esteve.org
  • Autors diversos. Enciclopèdia de Medicina i Salut. Volum 10. 1991. Enciclopèdia Catalana.
  • Autors diversos. Educació per a la prevenció: Sexualitat i sida. Papers. 1993. Fundació 'la Caixa'.
  • Autors diversos. Tècniques de suport a l’atenció sanitària immediata. Creu Roja a Catalunya. 1998.Pòrtic.
  • Autors diversos. Aspectos actuales de la medicina preventiva. 1994. Medicina Clínica; vol. 102, suplement 1.
  • Autors diversos. L’alcoholisme i les altres drogodependències al PLA DE SALUT DE CATALUNYA 1993 - 1995. 1993. Generalitat de Catalunya. Departament de Sanitat i Seguretat Social.
  • Autors diversos. Prevenció i control de les malalties transmissibles. Bases epidemiològiques de la medicina preventiva. Epidemiologia i prevenció de malalties cròniques. Diploma de postgrau 'Medicina Clínica Preventiva'. 1994. Universitat de Barcelona. Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya. Departament de Sanitat i Seguretat Social. Direcció General de Salut Pública. Institut d’Estudis de la Salut.
  • Brannon, L. i Feist, J. Prevención de daños. A L.Brannon i J. Feist (Eds.),
    Psicología de la salud. (pp. 397-437). 2001. Madrid: Paraninfo.
  • Cebrià, J. Reforma de l'atenció primària de salut i de l'educació mèdica: un estudi d'opinions i actituds. 1992. Tesi doctoral. Departament de farmacologia i de Psiquiatria. Unitat de Psicologia Mèdica de la Universitat de Barcelona.
  • Chamarro, A., Longás, E., Capell, M. i Longás, J. (2007) [en linea]. Danys no intencionats a l’escola. Barcelona: Fundació Blanquerna Assistencial i de Serveis.
    Document publicat en:
    http://www.prevencio.cat/resources/Danys%20no%20intencionats%20a%20lescola%20-%20CA.pdf.
  • del Rey, J. Accidentes en la infancia. Accidentes de tráfico y deportivos.
    Dins J. Del Rey, A. Gil i J.R. Calvo (Coords.), Cuidar la salud (pp. 243-251). 2006. Madrid: Ramón Areces.
  • Fernández, J. M. Apoyo psicológico en situaciones de emergencia. 2005. Madrid: Pirámide.
  • GENERALITAT DE CATALUNYA. Departament d’ensenyament (2006). Curriculum i Educació Infantil.
  • GENERALITAT DE CATALUNYA. Pla de Salut de catalunya 2003 - 2005. Departament de Sanitat i Seguretat Social.
  • Generalitat de Catalunya. Estratègies de salut per a l'any 2010. Pla de salut de Catalunya 2002-2005. 2003. Barcelona: Direcció General de Salut Pública.
  • González, Marta. Alergias e Intolerancias Alimentarias. 2009. Formación Alcalá. Jaén.
  • Instituto Nacional del Consumo. Programa de prevención de lesiones. Red de detección de accidentes domesticos y de ocio. 2004. Madrid: Instituto Nacional del Consumo, Ministerio de Sanidad y Consumo.
  • Martorell, E. i Longás, J. 2005. [en linea]. Estudi de les iniciatives europees de prevenció del risc escolar (2003-2004): http://www.prevenció.cat/?fi=250〈=ca
  • Mateu, Jorge. Manual Práctico de Primeros Auxilios. 1998. MC Ediciones.
  • OMS/WHO. EUROPEAN REPORT ON CHILD INJURY PREVENTION.
    2008. Rome: WHO Regional Office for Europe.
  • OMS. Carta d'Ottawa per a la Promoció de la Salut. 1986. Ministeri de Salut i Benestar Social de Canadà.
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00