Assignatura

Patologia General II

  • codi 08606
  • curs 2
  • període Semestre 2
  • tipus FB
  • credits 6

Mòdul: Mòdul de Bàsiques-Ciències de la Salut

Matèria: Fisiologia

Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Horari
 Sem.2  DL 08:00 10:00 
 Sem.2  DT 08:00 10:00 
 Sem.2  DC 08:00 10:00 
 Sem.2  DJ 08:00 10:00 
 Sem.2  DV 08:00 10:00 

Professorat

Responsable

Dr. Fernando FUERTES - ffuertes@uic.es

Horari d'atenció

Dr. Ferran Fuertes: Després de les classes o mitjançant un correu electrònic demanant hora

Dr. José Ramón Méndez: Després de les classes o mitjançant un correu electrònic demanant hora

Dr Ramón Mir: Després de les classes o mitjançant un correu electrònic demanant hora

Lloc: Despatx de la Facultat

Presentació

Mitjançant l'assignatura PATOLOGIA II, els alumnes adquiriran els coneixements que els capacitaran per comprendre, explorar i tractar els diversos factors implicats en la salut i en la malaltia dins l’àrea medicoquirúrgica i maternoinfantil. Faran un estudi de les diferents malalties per sistemes, dels fonaments de l'àrea maternoinfantil així com de la patologia obstetro-ginecològica i pediàtrica , i dels problemes reals i/o potencials derivats de les mateixes i llur assistència per al professional d'infermeria.

Requisits previs

  • Per tal de desenvolupar l'assignatura i assolir els objectius es necessari que l'alumne tingui els coneixements suficients de anatomia i fisiologia humanes, essent, per tant, un requisit fonamental la superació d'aquestes assignatures del Grau, o equivalent.

Objectius

GENERALS

  1. Els estudiants desenvoluparan les habilitats cognitives, psicomotrius i de relació que els hi permetran integrar els coneixements de patologia general fonamental i de l'adult per tal de proporcionar les cures d´infermeria adients, tot i promovent el foment de l'autonomia i el manteniment de la salut, la prevenció de la malaltia i el benestar del pacient, la seva família i la comunitat.
  2. Conèixer les malalties més comunes dels següents aparells i sistemes: endocrí i metabolisme, nefrologia, hematologia; i de la patologia general quirúrgica.
  3. Saber valorar i atendre les necessitats de la dona en totes les seves etapes de la vida reproductiva
  4. Desenvolupar actituds que li permetin treballar en equip, assumint responsabilitats que son de la seva competència en la promoció, prevenció i atenció de la salut de la dona i la seva educació sanitària
  5. Conèixer les característiques somàtiques i psíquiques de l'infant, al llarg de les diferents edats.
  6. Saber valorar i atendre les necessitats del nen en situació de salut i de malaltia.


ESPECIFICS

Al finalitzar l´assignatura, els alumnes estaran preparats per tal de:

  1. Conèixer les diversos mecanismes de generació de processos patològics.
  2. Conèixer les malalties més comunes dels diversos aparells i sistemes de salut (cardiovascular, respiratori, digestiu, neurològic) d'acord a la següent metodologia: definició, etiopatogenia, fisiopatologia i semiologia.
  3. Assolir un coneixement de la fisiopatologia i del quadre clínic per fonamentar científicament el treball d'infermeria.
  4. Assolir el coneixement adequat de les orientacions terapèutiques.
  5. Conèixer els principis generals de profilaxi.
  6. Conèixer el pronòstic i les possibles complicacions de les malalties més comunes.
  7. Assolir la valoració especifica dels signes, símptomes i problemes, emprant el judici clínic tot establint prioritats.
  8. Assolir un coneixement de l'anatomofisiologia de l'aparell reproductor femení.
  9. Conèixer el procés de fecundació, gestació normal i patològica.
  10. Assolir els coneixements fonamentals del creixement del ne sa.
  11. Conèixer la fisiopatologia, el quadre clínic les orientacions terapèutiques de les principals malalties de l'edat pediàtrica.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 11. E - Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
  • 12. B - Conèixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial de transformació.
  • 15. B - Treballar amb l'equip de professionals com una unitat bàsica en la qual s'estructuren de manera uni o multidisciplinari i interdisciplinari els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
  • 1. G - Ser capaç de donar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen amb la normativa legal i deontològiques aplicables.
  • 20. B - Treball en equip multidisciplinari
  • 21. B - Comunicació oral i escrita.
  • 22. G - Ús i gestió de la informació i la recerca.
  • 23. B - Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
  • 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
  • 25. E - Coneixements en l'àrea d'estudi.
  • 6. E - Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Conèixer les malalties més  prevalents.
  • Reconèixer símptomes i signes de patologies específiques des de la infància fins a l’edat adulta.
  • Prioritzar les necessitats d’atenció en cada situació clínica
  • Identificar complicacions d’aquestes situacions clíniques tant en el pacient pediàtric com en el adult.
  • Actuar davant d’un problema o complicació del pacient des de la infància fins a l’edat adulta.
  • Haver adquirit el coneixement adequat en les orientacions terapèutiques, farmacològiques, físiques i quirúrgiques.
  • Conèixer les proves de diagnòstic per la imatge, així com el seu fonament i preparació, necessàries per al diagnòstic de patologies associades al sistema endocrí, dermatologia, ORL, hematologia, nefrologia, ginecologia obstetrícia i pediatria.

Continguts

PATOLOGIA GENERAL DE L'ADULT (2)

Endocrinologia i Metabolisme: Patologia de l'eix hipotalàmic-hipofisiari. Patologia de l'escorça i medul·la suprarenal: síndromes d'hiperfunció i hipofunció. Patologia de la tiroides: síndromes d'hiperfunció i hipofunció. Estudi dels golls. Patologia de les paratiroides. Metabolisme del calci, fosfat i magnesi. Patologia del pàncreas endocrí. Patologia del metabolisme dels glúcids: Diabetis mellitus (concepte, classificació, manifestacions clíniques i complicacions. Patologia del metabolisme dels greixos. Patologia del metabolisme dels aminoàcids i proteïnes plasmàtiques. Alteracions del metabolisme de les purines i las porfirines.

Hematologia: Patologia de la sèrie vermella: concepte i classificació de les anèmies. Patologia de la sèrie blanca: leucocitosi i leucopènies; leucosis agudes y cròniques. Síndromes mieloproliferatius. Poliglobúlies. Patologia de l'hemostàsia: diàtesis hemorràgiques i trombosis.

Nefrologia: Síndrome d'insuficiència renal aguda i crònica. Patologia del glomèrul renal. Síndrome nefrític. Síndrome nefròtic. Patologia intersticial. Síndromes tubulars. Síndromes vasculars.

Fonaments de patologia quirúrgica:  Oclusió i isquèmia intestinal. Malalties inflamatòries intestinals. Oncologia de l'aparell digestiu. Malalties del pàncrees d'interès quirúrgic. Patologia de la litiasis biliar i llurs  complicacions. Patologia quirúrgica d’arteries i venes. Oncologia d'aparell respiratori. Infeccions de l'aparell urinari. Patologia de la litiasi urinari. Oncologia de l'aparell nefrourinari. Patologia medicoquirúrgica de l'aparell genital masculí. Patologia medicoquirúrgica de l'os. Patologia medicoquirúrgica de les articulacions. Patologia de les malalties  del col·lagen. Patologia medicoquirúrgica de l'ull i annexes. Patologia medicoquirúrgica de l’oïda, el nas i la laringe. Patologia medicoquirúrgica de la pell i els seus annexes.

PATOLOGIA GENERAL ESPECIAL

Obstetrícia i Ginecologia: L'inici de la vida. Anatomia, fisiologia i patologia general  de l'aparell reproductor femení. L'exploració ginecològica. Alteracions del cicle menstrual. Patologia del climateri i menopausa. El dolor en ginecologia. Infeccions de l'aparell genital femení. Fertilitat i fecunditat humana. Fisiologia de la reproducció. Desenvolupament fetal i part normal.

Pediatria:

1. El nen sa. Anatomia i Fisiologia evolutives: Creixement i maduració del nen. Concepte i límits de la Pediatria. Etapes de la infància: Nadó, lactant, primera infància, preescolar, escolar, pubertat i adolescència. Creixement corporal: pes, talla i proporcions. Desenvolupament sexual. Desenvolupament de òrgans i sistemes. Desenvolupament psicomotor. Seguiment psicològic del nen sa. Signes d'alarma. 

2. Pediatria preventiva. Atenció del nen sa. Programa de Salut del nen sa. Pautes d'educació del nen. Alimentació i nutrició. Valoració de l'estat nutricional. Prevenció d'accidents i intoxicacions. Tècniques de cribratge.

3. Malalties del nen: Atenció al nadó normal i patològic. Prematuritat.  Patologia digestiva: diarrea aguda i crònica, vòmits, restrenyiment, dolor abdominal. Patologia hepàtica i pancreàtica. Patologia O.R.L. Oftalmologia pediàtrica. Patologia respiratòria: pneumònia, bronquiolitis, bronquitis, asma. Patologia cardíaca: cardiopaties congènites, insuficiència cardíaca i trastorns del ritme. Patologia nefrourològica: infecció del tracte urinari, glomerulonefritis, síndrome nefròtic, insuficiència renal. Patologia endocrino-metabòlica. Patologia del sistema nerviós. Malalties exantemàtiques. Dermatologia pediàtrica. El nen amb patologia social. Maltractament infantil. Immigració.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

  • La metodologia que s'utilitzarà serà d'un 60% per a teoria introductòria dels temes per part del professor (classes magistrals, amb suport audiovisual) i preparació a l'aprenentatge cooperatiu, 25% pel mètode del cas, 10% per a tutories als alumnes o treball de l'alumne en la UIC del seu aprenentatge cooperatiu que després haurà d'exposar a la resta dels seus companys i 5% per a exposició dels alumnes de l'aprenentatge cooperatiu realitzat.
  • El treball cooperatiu es realitzarà sobre els temes que indicarà el professor de manera que els alumnes deuran preparar-los autònomament en grups sota la tutoria del professor. En classe els alumnes presentaran el seu treball cooperatiu presentant un tema que serà matèria per a l'examen de la mateixa manera que la introducció dels temes donats pel professor. Després de l'exposició de l 'alumne, el professor matisarà els coneixements oportuns. Els grups de treball cooperatiu seran d'uns 6 alumnes, d'aquesta forma sobre una mitjana de 80 alumnes per classe i curs hi haurà uns 13-14 grups.
  • L'existència dels grups significa que els professors de l'assignatura hauran de distribuir que temes són els que preparen els alumnes i quals són els que ells consideren d'introducció i que hauran d'impartir ells mateixos. D'aquesta forma els professors d'una assignatura indicaran clarament els temes a desenvolupar pels alumnes i el temps d'exposició de cadascun d'ells de manera que cada grup exposarà durant 2h el o els temes que li toquin.
METODOLOGIACOMPETÈNCIESCRÈDITS ECTS
Aprenentatge cooperatiu
Classe magistral
Mètode del cas
Aprenentatge per projectes
11. E 12. B 15. B 1. G 20. B 21. B 22. G 23. B 24. G 25. E 4. B 6. E 6

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

Primera Convocatòria
La avaluació de la assignatura està composta de:

  • Avaluació continuada del treball de l’alumne a les aules: 40%.
  • Avaluació mitjançant examen final amb convocatòria pública: 60%.

Per tal de superar l' assignatura, caldrà reunir tots els següents requisits:

  • La mitjana de les qualificacions tant de l'avaluació teòrica final com de l'avaluació continuada, haurà de ser com a mínim de cinc (5) punts (sobre un total de deu (10) punts).
  • La no superació d´una de les dues avaluacions comportarà la no superació de l´assignatura.

Avaluació continuada del treball de l’alumne a les aules (40% de la nota total):

L'avaluació de l'alumne tindrà en compte tant el treball individual com el cooperatiu i les probes parcials que es puguin fer de manera que:

  • 40% nota del professor sobre l'exposició i el treball cooperatiu realitzat. Aquest apartat avalua les següents competències:21.
  • 60% de les notes dels exàmens parcials (es previst contingui preguntes de resposta a opció múltiple (R.O.M.) i/o de preguntes de resposta curta. El numero total de probes no superaran les 3 al llarg del semestre. S'avaluaran les competències  21B, 22G, 23B, 24G, 25E, 6E.

Avaluació teòrica final de l'assignatura (60% de la nota total)

  • Aquest apartat avalua les següents competències: 21B, 22G, 23B, 24G, 25E, 6E.
  • Es previst contingui preguntes de resposta a opció múltiple (R.O.M.)

Segona Convocatòria
Per tal de superar la segona convocatòria, caldrà reunir tots els següents requisits:

  • Caldrà tindre aprovades les 2 parts de l´assignatura: proba final i treball continuat durant el semestre.
  • Per aquesta segona convocatòria es guardara la nota de la part aprovada en 1ª convocatòria (si n'hi ha) i sols haurà de examinar-se de la part o parts que es va suspendre a la 1ª convocatòria (avaluació continuada i/o examen final)
  • L' examen consistirà en una prova escrita tipus 'test' amb preguntes d' elecció múltiple, amb quatre o cinc opcions possibles cadascuna on només una és la correcta però a més pot haver algun tema a desenvolupar, mes preguntes curtes.
  • No es concediran Matrícules d'Honor en 2ª convocatòria

Tercera, Quarta, Cinquena i Sisena Convocatòries
L'avaluació de la 3ª i 4ª/ 5ª i 6ªconvocatoria serà respectivament igual a la 1ª i 2ª convocatòria en cap cas es guardarà capa nota de l'any anterior. Per aprovar l´assignatura sempre han d'estar superades les dues parts de l'assignatura.

 

PROJECTE LIDERATGE:

La nota final de l'assignatura es veurà afectada per la no assistència a qualsevol de les tutories de lideratge de cada semestre en la següent proporció: 0.5 punts si es falta en 3 ocasions; 0.4 punts si es falten a 2 tutories i 0.3 punts si es falta a 1 tutoria. Aquesta norma s'aplicarà als alumnes aprovats i mai serà motiu de suspens de l'assignatura.

Bibliografia i recursos

1. Manual de patología general, etiologia, fisiopatologia, semiología, síndromes. S de Castro del Pozo. Barcelona, Masson, 2006.

2. Patología General: semiología clínica y fisiopatología. García Conde. McGraw Hill Interamericana, segunda edición. Madrid, 2003.

3. Introducción al cuerpo humano: Fundamentos de anatomía y fisiología. Tortora, Gerard J, Derrickson, Bryan. Ed Panamericana, México, 2008.

4. Ginecología , Gonzalez Merlo, J. Barcelona Salvat.

5. Manual de obstetricia y ginecología para postgraduados, Vanrrell, Iglesias, Cabero, Barcelona Massons Salvat

6. Pediatria en atención primaria. Bras J, de la Flor J, Masvidal MT. Springer-Verlag Ibérica. Barcelona 1997.

7. La salud de tu hijo. Smith BS. Planeta. Barcelona 1993.

8. Manual de Pediatría. Cruz M, et al. Ergon. Barcelona 2013.

9. Texto ilustrado de Pediatría. Lisauer T y Clayden G. Elsevier-Mosby. Barcelona 2009

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:

  • E1 16/03/2020 08:00h
  • R1 02/04/2020 08:00h
  • E2 25/06/2020 08:00h
  • R2 08/07/2020 12:00h
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00