Assignatura

Dret Processal 1

  • codi 09335
  • curs 2
  • període Semestre 2
  • tipus OB
  • credits 6

Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Horari
grup M
 Sem.2  DC 17:00 19:00 
 Sem.2  DV 15:00 17:00 

Professorat

Responsable

Dr. Carlos DE MIRANDA - cdemiranda@uic.es

Horari d'atenció

Es confereix una importància cabdal a aquest aspecte de la docència. Es busca que l’alumne se senti recolzat i motivat de cara a la resolució dels problemes que li puguin sorgir en la seva activitat d’aprenentatge de la matèria. Es prestarà especial atenció a auxiliar a l’alumne en la preparació de les presentacions, en la confecció de treballs i, en general, en l’aprofitament real de l’assignatura (proporcionant-li eines de treball, materials bibliogràfics i jurisprudencials addicionals, etc.). Qualsevol qüestió ha de resoldre’s amb el professor, pel que s’aconsella obtenir cita prèvia (adreçar els correus electrònics a cdemiranda@uic.es, sempre amb còpia a tdiciommo@uic.es). Així mateix, tota la correspondència virtual que se’ls remeti per part del professor de l’assignatura sempre contindrà en còpia a un altre professor de l’àrea de coneixement, a fi i efecte de respectar al màxim els principis de col·legialitat i de transparència, pel quals es regeix aquest departament.

Presentació

Tot jurista ha de comptar amb uns coneixements bàsics sobre el Dret Processal. Fonamentalment, perquè, encara que no es desenvolupi l’activitat professional en l’àmbit forense, un assessorament de qualitat ha de tenir present sempre la possibilitat, potencial o real, del conflicte. Ara bé, si el jurista exerceix a l’àmbit forense, l’exigència inicial es torna indiscutible. Així les coses, es tracta d’una de les assignatures amb major repercussió pràctica, donat l’alt nombre de professionals que dediquen el seu quefer a la litigació en matèria de dret privat. A més, en aquesta matèria s’introdueix el sistema processal espanyol en el seu conjunt. Tals coneixements repercutiran, posteriorment, en el millor seguiment d’assignatures tals com el Dret Processal Penal.

Requisits previs

No es demana cap.

Objectius

Es persegueixen els següents objectius:

(i) Conèixer l’estructura i el funcionament del sistema processal espanyol, així com, comprendre correctament la mecànica de les principals institucions del procés civil. Es pretén que l’alumne entengui la matèria perfectament, de manera que pugui enfrontar-se a la Llei, a les explicacions dels clients i a l’assimilació d’informació especialitzada sense problemes.

(ii) Saber manejar amb soltesa i sense ajuda totes i cadascuna de les institucions que conformen el procés civil declaratiu. Al final del curs, s’ha de saber redactar i contestar demandes, interessar mesures cautelars, sol·licitar la pràctica de diligències preliminars, intervenir amb profit en audiències prèvies i saber portar judicis ordinaris i verbals.

(iii) Dominar els textos legals, els seus detalls, escletxes i peculiaritats.

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Ser capaç d'expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita (tècniques d'expressió oral i escrita)
  • 04 - Cuidar els estàndards de pulcritud i qualitat formal en la presentació de documents
  • 06 - Adquirir habilitats en la presa de decisions
  • 11 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom
  • 17 - Comprendre i conèixer les principals institucions públiques i privades en la seva gènesi i en el seu conjunt
  • 22 - Ser capaç d'identificar i interpretar la documentació d'ús habitual en el tràfic jurídic i negocial
  • 23 - Identificar l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial d'un problema jurídic complex
  • 24 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes i en la presa de decisions utilitzant la informació rellevant, aplicant els mètodes adequats i situant el problema dins del conjunt de l'ordenament jurídic
  • 25 - Adquirir habilitats per a l'accionament processal: redacció d'escrits, concreció de pretensions, utilització de formularis, etc.
  • 26 - Dominar les tècniques i formes de prova

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Coneixerà i comprendrà els conceptes bàsics del Dret processal, especialment les regles de jurisdicció, de competència, i les parts del procés.

2. Identificarà i distingirà els diferents tipus d’accions civils.

3. Coneixerà, identificarà i comprendrà els diferents tipus d’accions civils.

4. Haurà adquirit habilitats en la comunicación oral i escrita.

5. Haurà desenvolupat habilitats en la resolución de conflictes jurídics relacionats amb els continguts del mòdul.

6. Haurà adquirit competències processals.

7. Haurà desenvolupat hàbits de netedat en la presentació personal i de documents.

Continguts

El temari de l'assignatura és el següent:

TEMA 1.- Litigi. Autotutela. Autocomposición. Heterocomposición, privada i estatal.

TEMA 2.- Heterocomposición estatal: Poder Judicial i Administració de Justícia.

TEMA 3.- Concepte, filosofia i estructura dels processos judicials. En particular, tipus de tutela judicial civil, tipus de procés civil, estructura bàsica dels processos civils.

TEMA 4.- Principis del procés civil. Les garanties constitucionals del procés.

TEMA 5.- Les parts del procés civil.

TEMA 6.- Jurisdicció i competència civil.

TEMA 7.- L'objecte del procés civil.

TEMA 8.- El procés declaratiu civil (1): les diligències preliminars.

TEMA 9.- El procés declaratiu civil (2): les mesures cautelars.

TEMA 10.- El procés declaratiu civil (3): fase d'al·legacions: demanda i contestació.

TEMA 11.- El procés declaratiu civil (4): la prova civil (i).

TEMA 12.- El procés declaratiu civil (4): la prova civil (ii).

TEMA 13.- El procés declaratiu civil (5): l'audiència prèvia.

TEMA 14.- El procés declaratiu (6): l'acte del judici.

TEMA 15.- El procés declaratiu (7): la sentència i les formes anormals de terminació del procés.

TEMA 16.- El procés declaratiu (8): el judici verbal.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

(i) Algunes sessions, les menys, s’impartiran conforme al mètode clàssic de la lliçó magistral, imprimint-les, no obstant, un enfocament pràctic.

(ii) Alguna sessió tindrà lloc en les dependències d’un tribunal de justícia.

(iii) Pel que fa a la major part de les sessions, se seguirà un mètode 100% pràctic, basat en un sistema de simulació d’actuacions processals i forenses (redacció d’escrits, vistes orals, etc.).

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Presentación en el aula de los conceptos y su aplicación práctica
17
Actividades en el aula para el seguimiento de los alumnos (individual y en grupo)
03 06 22 23 24 25 26
Actividades fuera del aula para el seguimiento de los alumnos (individual y en grupo)
26
Estudio independiente del alumno
11 17 24
Trabajos individuales
04 22 24

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

En aquesta assignatura, els alumnes poden optar entre dos sistemes: (i) sistema general, o metodologia del cas –amb un sistema d'avaluació contínua- i (ii) sistema especial, o preparació de temari d'oposició.

 

Els alumnes que vulguin acollir-se al sistema d'avaluació (ii) hauran de manifestar-ho per correu electrònic al professor fins a les 24 hores del dia 5 de fe. El silenci s'interpreta com una adscripció tàcita al sistema d'avaluació (i).

 

SISTEMA D'AVALUACIÓ (I) O SISTEMA GENERAL

1.- La clau d'aquest sistema és l'avaluació contínua.

2.- Excepte alguns –pocs- dies de classe, tota la docència seguirà el mètode del cas o l'activitat processal pràctica en sala de vistes.

3.- L'alumne disposarà de tots els casos a treballar amb la deguda anticipació.

4.- A principi de curs, en aquesta pròpia guia docent, i, a més, enviada per e-mail, es facilitarà el cronograma detallat d'activitats del curs.

5.- A cada classe pràctica, sortirà un alumne per cas, a exposar-ho. Primer es preguntarà si hi ha voluntaris; de no haver-los, es designarà l'alumne a l'atzar.

6.- L'alumne designat sortirà a la pissarra i lliurarà en aquest moment al professor la resposta del cas, per escrit, mecanografiada.

7.- Cada intervenció serà avaluada pel professor.

8.- Els alumnes podran alliberar l'assignatura, quedant alliberats de l'examen final, si obtenen un 8.0 en l'avaluació contínua (nota mitjana de totes les seves intervencions).

9.- A l'alumne que alliberi, se li pujarà la nota en funció del rendiment a la formació contínua (conferències).

10.- Els alumnes que hagin alliberat podran, si volen, acudir a l'examen final per incrementar la seva qualificació o per optar a la matrícula d'honor. La seva participació en l'examen final només podrà beneficiar-los, mai perjudicar-los. Tal premi consistirà en el següent: si obtenen menys d'un 7.0, es quedaran igual. Si obtenen entre un 7.0 i un 7.9, se'ls sumarà 0.25 punts sobre deu a la seva nota final. Si obtenen entre un 8.0 i un 8.9, se'ls sumarà mig punt sobre deu. Si obtenen entre un 9.0 i un 10, se'ls sumarà un 1 punt sobre deu.

11.- Per optar a matrícula, caldrà complir els següents requisits: haver alliberat i haver-se presentat a l'examen final, sent que s'atorgarà al que obtingui la nota més alta en aquesta última prova. En cas d'empat, es comunicarà als aspirants i se'ls sotmetrà a una prova oral de desempat, mitjançant una entrevista, en la qual se'ls faran preguntes sobre la matèria.

12.- Els alumnes que no alliberin, hauran de presentar-se a l'examen final. L'avaluació contínua tindrà un valor del 50% de la nota i l'altre 50% resultarà de la prova final.

13.- La prova final consistirà en un cas pràctic a resoldre pels alumnes, disposant per a això de dues hores de temps, dues fulles de paper a escriure per les dues cares (com a espai màxim) i podran disposar de tota la normativa que desitgin, en format paper. Aquest examen final serà anònim (l'alumne únicament ressenyarà el seu DNI).

14.- En segona convocatòria, no es mantindrà la nota de l'avaluació contínua i la qualificació resultarà d'un examen, tipus caso pràctic, a resoldre pels alumnes, disposant per a això de dues hores de temps, dues fulles de paper a escriure per les dues cares (com a espai màxim) i podran disposar de tota la normativa que desitgin, en format paper. Aquest examen final serà anònim (l'alumne únicament ressenyarà el seu DNI).

 

SISTEMA D'AVALUACIÓ (II) O ESPECIAL PER A OPOSITORS

1.- L'alumne es troba exempt de seguir l'avaluació contínua.

2.- L'alumne no està exempt d'assistir a classe; ha d'acudir a totes les sessions (es passarà llista).

3.- La seva nota final s'obtindrà, en un 90%, d'un examen únic, en el període ordinari d'exàmens.

4.- En aquest examen únic final l'alumne seleccionarà, a l'atzar, dos temes inclusos en la segona meitat del temari d'accés a les carreres judicial i fiscal (temari oficial publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat) descartant un.

5.- L'alumne haurà d'exposar oralment el tema triat durant un espai de 10 minuts. No cobrir aquest temps suposarà un suspens amb qualificació numèrica «0.0».

6.- L'examen es realitzarà davant un tribunal, constituït per dos professors.

7.- Cada intervenció serà gravada i s'aixecarà un acta manuscrita succinta del contingut de tota la prova pel secretari del Tribunal.

8.- A la nota obtinguda, i només en el cas d'aprovar amb un «5.0» o nota superior, se li aplicarà, addicionant-la, la puntuació obtinguda en formació contínua (assistència a conferències).

9.- En segona convocatòria, a l'alumne que hagi seguit aquest sistema en la primera convocatòria, se li aplicaran les mateixes regles d'examen.

SISTEMA D'AVALUACIÓ
Pruebas escritas
Pruebas orales
Resolución de casos
Trabajos individuales y en grupo

Bibliografia i recursos

*BIBLIOGRAFIA DEL SISTEMA GENERAL D'AVALUACIÓ

(i) El material documental més important per a aquesta assignatura és la Llei d'Enjudiciament Civil (en la seva versió vigent; s'ha de tenir present que la seva última reforma es va operar en 2015), en paper.


(ii) Per a l'estudi dels temes, l'elaboració dels casos i la preparació de l'examen final (pels quals es presentin al mateix) es recomana especialment la següent bibliografia:

-(Com obra senyera, de capçalera) RAMOS MÉNDEZ, F., El judici civil, 2ª ed., edit. Atelier, Barcelona, 2015.

- ORTELLS RAMOS, M., Dret Processal Civil, 15ª ed., edit. Aranzadi, Cizur Menor (Navarra), 2016.

- GIMENO SENDRA, V., Dret Processal Civil I. El procés de declaració, edit. Castillo de Lluna, Madrid, 2015.

(iii) Els alumnes compten amb llicències d'accés a la base de dades Westlaw Insignis, on podran consultar jurisprudència.


*BIBLIOGRAFIA DEL SISTEMA ESPECIAL D'AVALUACIÓ (metodologia opositora)

Encara que l'estudiant ha de preparar els 16 temes de forma lliure, l'àrea de coneixement recomana a aquest efecte els dos següents manuals:

- RAMOS MÉNDEZ, F., El sistema processal espanyol, 9ª ed., edit. Atelier, Barcelona, 2013 (per als temes 1 a 4, tots dos inclosos).

- ORTELLS RAMOS, M., Dret Processal Civil, 15ª ed., edit. Aranzadi, Cizur Menor (Navarra), 2016 (per als temes 5 a 16, tots dos inclusivament).

  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00