03/11/2021

Alfons Puigarnau analitza en un llibre les estratègies del projecte arquitectònic inspirades en la filmografia d’Alfred Hitchcock

El professor de UIC Barcelona School of Architecture acaba de publicar Hitchcock: anatomía del suspense. Espacios y lugares a la prestigiosa editorial estatunidenca McGraw-Hill

El professor de UIC Barcelona School of Architecture Alfons Puigarnau acaba de publicar el volum Hitchcock: anatomía del suspense. Espacios y lugares, que edita l’editorial estatunidenca McGraw-Hill. El llibre el componen una sèrie de textos inèdits en els quals s’analitzen les estratègies del projecte arquitectònic inspirades en la filmografia del cineasta britànic i mestre del suspens Alfred Hitchcock. El volum, publicat en format digital i imprès, consta de més de 400 pàgines i 200 imatges en blanc i negre, i està prologat per Stephen Jaeger, professor emèrit de la Universitat d’Illinois. En el llibre col·laboren, a més a més, els alumni de UIC Barcelona School of Architecture Ignacio Infiesta i Marcos Puig.

L’obra s’articula a partir de tres grans parts, dedicades al cinema, l’arquitectura i la música, i es desenvolupa en onze capítols que “van recorrent metafòricament les parts del cos humà fent, com assenyala el títol, una veritable ‘anatomia del suspens’”, assenyala el professor. Així, a través dels espais i llocs del suspens que conformen la filmografia hitchcockiana, Puigarnau duu a terme “una crítica al racionalisme de la modernitat, en el qual l’espai adquireix una dimensió freda i matemàtica que es pot viure de manera relacional i humana a través del sentit del lloc”, afegeix.

“En plena revolució digital i enmig de l’era de la postveritat, Hitchcock descobreix a les generacions més joves que el suspens és una forma de coneixement i un estímul per a les emocions. Malgrat que el perceben com un cineasta excèntric, hi connecten per la via de l’humor negre, el sarcasme i la genialitat d’allò irrepetible”, emfatitza el professor.

Hitchcock: anatomía del suspense. Espacios y lugares és el resultat dels últims deu anys d’experiència d’Alfons Puigarnau com a professor d’Ètica i Estètica a UIC Barcelona School of Architecture, una assignatura per la qual han passat, en tot aquest temps, centenars d’estudiants de més de quaranta països diferents. “Per als estudiants, l’obra de Hitchcock ha estat una revelació sobre l’espai arquitectònic i urbà i, en realitat, sobre la seva posició en el món”, conclou el professor.

L’editorial McGraw-Hill ocupa el número 13 en el rànquing general d’editorials estrangeres més ben valorades pels experts i la posició 30 entre les editorials espanyoles, segons es recull en l’últim rànquing de Scholarly Publishers Inidcators, Books in Humanities and Social Sciences (SPI), publicat l’any 2018.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)