16/04/2024

“El temps d’oci de qualitat impacta positivament sobre la nostra salut física i mental”

Així ho mostra l’informe elaborat per UIC Barcelona en col·laboració amb Atrápalo

L’informe realitzat per la professora del grau en Psicologia de UIC Barcelona Anna Carballo analitza més de 100 estudis realitzats en diferents països, en els quals es correlaciona el temps i les activitats d’oci amb graus més alts de salut física, benestar psicològic i esperança de vida.

La majoria dels estudis que recull l’informe “apunten que no seria tan important la quantitat d’hores de temps lliure, com la qualitat i la satisfacció percebuda de l’ús i gaudi que es fa d’aquest temps”, explica Carballo.

Viatjar, participar en activitats culturals i assistir a activitats socials són les activitats d’oci que mostren més impacte sobre la satisfacció i el sentiment de les persones. D’altra banda, activitats com mirar la televisió o navegar per internet correlacionen de manera negativa amb aquest benestar.

Així mateix, segons la investigadora, “les principals conclusions de l’informe indiquen que, més enllà de la quantitat, és la qualitat i la satisfacció percebuda de l’oci el que contribueix a una millora important de la salut, fa que disminueixin els riscos de malalties cardiovasculars i contribueix a una salut mental més bona”. Aquests beneficis s’observen no sols quan les persones gaudeixen de períodes vacacionals, sinó també durant el temps d’oci entre setmana. “L’oci afecta positivament la nostra salut física i mental ja que redueix l’estrès, facilita la interacció social, implica motivació i activa els nostres valors, creences i habilitats”, afegeix.

L’anàlisi realitzada per Anna Carballo en col·laboració amb Atrápalo també ressalta els beneficis que té l’oci en els col·lectius vulnerables, ja que millora significativament les seves habilitats socials i cognitives i contribueix a la inclusió social del col·lectiu.

Estudi complet

Imatge: © Cookie-studio/Freepik

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)