26/07/2019

Els alumnes Jordi Costa i Nieves Blakstad, guanyadors de la 7a edició dels Premis de Sostenibilitat de la Càtedra CEIM

El lliurament de premis es va fer en el marc de la inauguració de l'exposició dels TFG de UIC Barcelona School of Architecture

Jordi Costa i Nieves Blakstad, alumnes de UIC Barcelona School of Architecture, van obtenir el primer i segon premi respectivament en la setena edició dels Premis de Sostenibilitat de la Càtedra d'Edificació Industrialitzada i Medi ambient (CEIM), impulsada conjuntament per UIC Barcelona, ROCKWOOL Peninsular i Pich-Aguilera Arquitects. El lliurament de premis es va realitzar el 18 de juliol coincidint amb la inauguració de l'exposició “22@_What?  How To Achieve Balanç In Northern Poblenou, Barcelona”, integrada pels Treballs Final de Grau dels estudiants de UIC Barcelona School of Architecture. 

Jordi Costa va rebre el primer premi pel seu projecte “Barcelona Fashion Foundation:  A textile Industry Colony for Creative, Economic and Cultural Production”, en el qual planteja nous usos per a l'antiga fàbrica tèxtil de Ca l’Illa. El jurat va destacar que “es tracta d'un projecte que advoca per la recuperació d'una indústria tèxtil perduda a través d'una integració bioclimàtica en què materials utilitzats i qualitat d'aire creen un motor de sostenibilitat per a la renovació de les edificacions”. Per la seva banda, l'alumne destaca: “Barcelona Fashion Foundation va sorgir de la determinació de preservar la identitat del Poblenou, sense alterar-la de manera significativa i, així i tot, imbuir-la de la fenomenologia de la consciència del temps”.

Nieves Blakstad va obtenir el segon premi pel seu treball “To the Rescue!  A Space for Social and Occupational Integration to Combat Oblivion”, un projecte que planteja la reconversió d'antics espais industrials en un centre sociolaboral per a refugiats. “Es tracta d'abastar habitatges socials de nova construcció, renovant les fàbriques antigues i transformant-les en habitatges i tallers, espais comunitaris, espais a l'aire lliure, etc. En resum, un bloc compromès amb la societat”, explica l'alumna. 

Segons el jurat, el projecte de Blakstad era “el que millor representava la comprensió del significat d’‘equitat social’ i que, per la seva pròpia temàtica, posava en el pla arquitectònic les solucions necessàries per a la integració del refugiat i de l'emigrant a la ciutat de Barcelona”. 

Els Premis de Sostenibilitat CEIM tenen per objectiu promocionar la sostenibilitat i la innovació en el sector de la construcció i, cada any, reconeixen les millors propostes en aquest sentit entre els TFG dels estudiants d'últim curs d'Arquitectura de UIC Barcelona. El jurat d'aquesta edició va estar format pels professors Antoni Solanes i Mauro Manxola, Anna Manyes, del Departament Tècnic i de Desenvolupament de ROCKWOOL Peninsular, Teresa Batlle, arquitecta i directora de Pich Aguilera-Architects i Ignasi Pérez, arquitecte i director executiu de WITS Institute, que va exercir com a convidat especial.