02/12/2020

Investigadors de UIC Barcelona participen en la Nit Europea de la Recerca

Es tracta de la tercera edició d’aquest esdeveniment a Catalunya, que es fa amb l’objectiu d’acostar la ciència i la recerca a tota la població. Enguany han participat en la iniciativa professors de la Facultat de Ciències de l’Educació, la Facultat d’Odontologia i la UIC Barcelona School of Architecture

Els dies 27 i 28 de novembre va tenir lloc la Nit Europea de la Recerca, una iniciativa que se celebra cada any en més de 300 ciutats de trenta països d’Europa simultàniament. En l’edició d’enguany, hi han participat nou investigadors de UIC Barcelona, que han contribuït a acostar la ciència i la innovació a la ciutadania d’una manera clara i divertida.

A causa de la pandèmia actual, la Nit Europea de la Recerca ha adaptat la majoria de les activitats al format digital per arribar a tothom de la forma més segura i còmoda possible. D’aquesta manera, durant els dos dies de l’esdeveniment han tingut lloc col·loquis i taules rodones en directe, així com més de seixanta microxerrades.

Concretament, les investigadores de la Facultat de Ciències de l’Educació Mariana Fuentes i María Teresa Fuertes van impartir en directe la conferencia “Pedagogia i projectes d’aprenentatge i servei (ApS): els projectes per dins”. “La difusió i comunicació de la recerca són molt importants, i moltes vegades no se’ls atorga la dedicació i el temps necessaris. Per això, iniciatives com aquesta suposen una gran oportunitat per difondre la recerca que realitzem”, asseguren les dues investigadores.

D’altra banda, Sílvia Albareda i Mónica Fernández, professores de la Facultat de Ciències de l’Educació; Adaia Valls i Javier Vilarrasa, professors de la Facultat d’Odontologia; Salvador Vidal, vicedegà de la Facultat de Ciències de l’Educació, i el professor Felipe Pich-Aguilera, de la UIC Barcelona School of Architecture, van gravar microxerrades que es van poder veure durant tots dos dies en els canals de la Nit Europea de la Recerca. Centrades en els seus corresponents camps de recerca, van tractar temes com la síndrome d’apnea obstructiva del son i el seu tractament mitjançant cirurgia ortognàtica (Adaia Valls), la competència comunicativa ora en la formació dels mestres (Mariana Fuentes), com potenciar el consum sostenible a través de la didàctica de les matemàtiques (Salvador Vidal), la participació de la religions presents a Catalunya en la cultura climàtica (Sílvia Albareda i Mònica Fernández), l’arquitectura com a instrument bioclimàtic (Felipe Pich-Aguilera), l’efecte dels contaminants ambientals sobre la salut humana (Mònica Fernández) i la prevenció d’infeccions d’implants dentals mitjançant recobriments antibacterians (Javier Vilarrasa).

Tots els investigadors coincideixen en la importància d’aquestes iniciatives per donar a conèixer i divulgar la recerca que es du a terme a la Universitat. A més a més, “l’experiència de participar en aquest esdeveniment ha estat molt positiva i enriquidora”, explica Javier Vilarrasa, “cal destacar l’alt nivell científic i l’actualitat de totes les xerrades, així com l’impacte internacional de l’esdeveniment”.