19/04/2021

Kathrin Golda-Pongratz reivindica el paper de l’urbanisme com a eina política i pràctica col·lectiva més enllà de la seva funcionalitat tècnica

La professora de UIC Barcelona School of Architecture va exposar un cas d’activació de la memòria urbana a Lima (el Perú) durant la seva participació en el congrés virtual de la Society of Architectural Historians

El 14 d’abril, la professora de UIC Barcelona School of Architecture Kathrin Golda-Pongratz va participar en el congrés virtual de la Society of Architectural Historians (SAH) amb una conferència titulada “Hidden Landscapes of Palimpsestic Urban Memories: The Casi of Lima/ Peru”. A la conferència, la professora va reivindicar la necessitat d’ampliar la noció de memòria urbana apostant per una espècie d’“urbanisme de la memòria” que requereix d’una visió holística del territori i de totes les capes físiques i socials que conté. “És necessari entendre l’urbanisme més enllà de la seva funcionalitat tècnica com a mitjà d’ordenament territorial, sinó com a eina política i pràctica col·lectiva que permet sintetitzar i unir les lògiques intrínseques d’un lloc i l’ús social que se’n fa”, va defensar.

Per il·lustrar aquesta tesi, la professora va exposar el cas de Lima (el Perú), com un cas particularment complex, en què la memòria i les identitats urbanes estan amenaçades per una eliminació d’arxius, políticament intencionada, i on les preexistències prehispàniques (les denominades huacas) han estat desateses per les pràctiques urbanes en totes les fases de la modernització. “El treball presenta un cas de doble activació de la memòria: del material d’arxiu i, a través d’aquest, de la memòria local no escrita d’un barri autoconstruït del nord de Lima. La posada en valor d’iniciatives locals per protegir la biodiversitat d’un paisatge amenaçat materialitza la consciència de la memòria dels seus habitants, el sentit de la responsabilitat i la perspectiva d’una visió holística de la macroregió-ciutat”, explica.

La Society of Architectural Historians (SAH) és una organització sense ànim de lucre creada a la Universitat de Harvard el 1940 que congrega una xarxa d’institucions i investigadors locals, nacionals i internacionals que es dediquen a la història de l’entorn construït i el paper que té en la vida contemporània. El congrés virtual de la SAH es va celebrar entre els dies 13 i 17 d’abril i va reunir acadèmics, professionals i estudiants d’arquitectura de tot el món.