17/06/2020

La directora de la Càtedra Santander dels Drets dels Infants parla de la “nova normalitat post COVID” en els seminaris en línia de l’IESF

La Càtedra d’Atenció al Menor i Polítiques Familiars (Childcare and Family Policies Chair) i l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF), amb la col·laboració de la Fundació Joaquim Molins Figueras, van organitzar el passat dimecres 10 de juny la segona conferència en línia del cicle de ponències virtuals “Les polítiques de família i els drets dels infants en temps de COVID-19”. La convidada i ponent de la sessió va ser Clara Martínez, directora de la Càtedra Santander dels Drets dels Infants i professora de la Universitat Pontifícia de Comillas.

La conferència va girar a l’entorn d’analitzar i debatre de quina manera s’han tingut en compte els drets dels infants durant els diferents escenaris de la pandèmia, la corresponent desescalada i la futura reconstrucció.
 
El coronavirus ha tingut un impacte enorme en la vida de totes les persones del món, però no tothom ha viscut la pandèmia de la mateixa manera. En aquest sentit, els nens han estat un dels col·lectius més afectats en els seus drets durant l’etapa de confinament i es preveu que també siguin ells uns dels més condicionats pel nou context, la “nova normalitat”.
 
Segons l’experta, Clara Martínez, durant el confinament “els drets dels nens que s’han vist afectats són no només el dret a l’educació i a l’oci, sinó d’altres com: el dret a no ser objecte de violència, i el de participació i accés a la informació, així com el dret a un nivell de vida digne, l’alimentació, l’accés a serveis bàsics, etc.”.
 
Tenint en compte aquest context, la ponent també va ressaltar que “hi ha determinats col·lectius dins el conjunt de nens i nenes que s’han vist especialment afectats com, per exemple, els nens amb discapacitat, els institucionalitzats, els menors estrangers no acompanyats i els nens en situació de pobresa”. Per la qual cosa es pot afirmar que durant aquesta crisi generada per la COVID-19 el risc de desigualtats que alguns ja pateixen s’hagi vist incrementat.
 
Davant el nou context denominat la “nova normalitat”, la directora de la Càtedra Santander dels Drets dels Infants va afirmar que: “la reconstrucció social i econòmica s’ha de fer en clau d’infància”, ja que es tracta de reconstruir el passat no tant pel que hi havia, sinó fer-ho per prevenir situacions similars en un futur. La reconstrucció ha d’analitzar el passat i mirar cap al futur i el menor hi ha d’estar sempre present”, va remarcar Martínez. Va afegir que “aquest futur ve apuntat en els Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l’Agenda 2030 i l’instrument jurídic formal per fonamentar tota l’acció protectora és la Convenció dels Drets de l’Infant (CDI) de les Nacions Unides. Els textos de drets humans, com la CDI s’han de posar en valor justament en les èpoques de crisi, com l’actual”.
 
La sessió va finalitzar amb un torn de preguntes obert en què es van tornar a debatre qüestions dels menors i el públic assistent va poder resoldre els seus dubtes directament amb la ponent.