17/11/2023

Marta Narberhaus: “El primer mòbil? Un gran poder comporta una gran responsabilitat”

La professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació Marta Narberhaus ha publicat, conjuntament amb el periodista David Bassa, Pantalles: que no et dominin! Es tracta d’una guia pràctica orientada a les noves generacions per aprendre a  navegar per Internet de forma conscient i responsable. El llibre ha estat produït per l’editorial Bindi Books i il·lustrat per Kim Amate

Recentment, molts estudis sobre els perills d’Internet s’estan fent populars entre les famílies. De fet, s’està organitzant un moviment sota el lema “Adolescència lliure de mòbils” per endarrerir l’entrega de l’smartphone als adolescents. “Es parla molt d’aquests estudis i de les recomanacions que fan, però tots estan adreçats als adults —apunta la professora de Comunicació—. Per això, hem volgut fer un tipus de llibre més didàctic i pedagògic, fent ús d’un llenguatge clar adreçat a un públic juvenil i infantil”.

Els autors reivindiquen que no es tracta d’un moviment en contra de la tecnologia. “Les pantalles ofereixen moltes oportunitats. Tanmateix, l’accés immediat a Internet 24 hores al dia per un infant comporta molts riscos —afirma Narberhaus—. No només pels riscos en si, sinó també per tot el que els adolescents deixen de fer quan passen el temps enganxats al mòbil”. El cas és que —com assegura la professora de Comunicació— estan proliferant els problemes d’ús excessiu de les pantalles i les addiccions que se’n deriven, que afecten la salut mental i l’autoestima d’adolescents i joves. L’edat en què apareixen malalties relacionades amb la depressió i l’ansietat és cada cop més baixa, tal com adverteixen psicòlegs i psiquiatres.

El llibre és una guia pràctica per orientar els més joves a fer un ús conscient i responsable d’Internet i de les pantalles, en general, a partir de l’empoderament. Pantalles: que no et dominin! busca que el lector s’identifiqui amb les anècdotes del dia a dia que s’hi descriuen i, a partir d’aquí, que vulgui seguir les recomanacions davant dels possibles problemes que es pugui trobar navegant per Internet. “El llibre comença parlant del primer mòbil —explica la professora—, i el missatge que donem és que un gran poder comporta una gran responsabilitat. Internet és un món infinit en què no sempre tot el que hi trobem és agradable. La xarxa ens ofereix moltes oportunitats, però comporta uns riscos que hem de conèixer per poder afrontar-los”.

Marta Narberhaus ha dedicat gran part de la seva trajectòria acadèmica a la recerca en educació mediàtica i ha escrit el llibre conjuntament amb David Bassa, periodista i director del Departament de Documentals de TV3. “El nostre objectiu era sintetitzar la informació dels estudis que tenim a l’abast i traslladar-la a un llenguatge que fos proper al públic jove —assenyala la professora—. Hem jugat amb els colors del disseny, la maquetació, les il·lustracions i hem exposat anècdotes per posar en situació el lector”.

El llibre Pantalles, editat per Bindi Books, s’afegeix a una col·lecció de títols per a públic infantil i juvenil entre els quals ja hi ha Fake News, de Simona Levi i Marc Planas, i Emocions a dojo, de David Bueno i Maria Tricas.