28/02/2024

Montse Gas alerta sobre la desnaturalització del Dret de Família al congrés internacional de Cracòvia

La resposta als reptes que planteja aquest canvi de paradigma —ha comentat  la directora de l’IESF— seria un retorn a la naturalesa, tal com proposa el papa Francesc a l’encíclica ‘Laudato si’

La directora de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) de UIC Barcelona, Montserrat Gas, ha estat ponent del Congrés Internacional organitzat per la Central European Academy celebrat el 22 i 23 de febrer a Cracòvia (Polònia). Sota el títol “Normative aspects of family protection and family development”, en la trobada hi han participat més de vint experts en família des de la perspectiva del dret, de la demografia i de la sociologia, provinents de deu països europeus. 

La Dra. Gas ha centrat la seva exposició en l’evolució del Dret de Família als països occidentals i ha reflexionat sobre el canvi de paradigma que s’ha produït en aquesta branca del dret, afirmant que “hem passat del paradigma de la naturalesa al paradigma de l’autonomia de la voluntat dels adults i al paradigma tecnocràtic”.

“El paradigma tecnocràtic ens fa prioritzar la satisfacció dels interessos de les empreses biotecnològiques, un fenomen molt visible en les tècniques de reproducció assistida i en la maternitat per subrogació, en què sembla posar en primer lloc el dret al fill a qualsevol cost i de qualsevol manera”, ha afirmat l’experta.

La Dra. Gas ha destacat que estem presenciant una desnaturalització progressiva del Dret de Família, que l’allunya de les seves bases originàries. “La resposta als reptes que planteja aquest canvi de paradigma —ha comentat  la directora de l’IESF— seria un retorn a la naturalesa, tal com proposa el papa Francesc a l’encíclica ‘Laudato si’”. 

La jurista ha exposat, amb exemples, com les mesures polítiques adequades poden aconseguir canvis importants en la societat, com reduir el consum de tabac per damunt dels interessos dels fabricants o els canvis de mentalitat i la consciència ecològica, que fan replantejar temes com el consum responsable o l’alimentació saludable. “La reconstrucció del Dret de Família passaria per un retorn a les seves bases naturals, respectant la dignitat de les persones, especialment la dels infants”, conclou la directora de l’IESF.