24/02/2021

UIC Barcelona lidera un estudi pilot orientat a fomentar la participació ciutadana en la gestió d’entorns fluvials

El professor Pere Vall codirigeix la recerca, basada en el desenvolupament d’un procés participatiu encaminat a la formació de grups proambientals autoorganitzats a la conca del riu Besòs

Fomentar un nou model de gestió fluvial basada en la participació ciutadana des de baix. És la premissa principal de l’estudi “Promoting citizen-based river groups at sub-basin scale for multi-level river governance in the Barcelona Metropolitan Region” publicat, recentment, en la revista científica de primer quartil Local Environment. L’estudi ha estat codirigit pel professor de UIC Barcelona School of Architecture Pere Vall i la professora de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona Anna Ribas. També hi han participat els professors de UIC Barcelona Marta Benages, Álvaro Cuéllar, Carmen Mendoza-Arroyo i Raquel Colacios i els professors de la Universitat de Girona Xavier Garcia i David Pavón.

Segons es recull en la recerca, vint anys després de l’aprovació de la Directiva Marc de l’Aigua per part de la Unió Europea, encara hi ha una bretxa entre l’ús social creixent dels rius i l’escassa participació dels ciutadans en la gestió d’aquests entorns fluvials. A partir d’aquí, els investigadors van desenvolupar un procés participatiu pilot que va involucrar un total de 57 voluntaris, professionals i líders locals de quatre municipis de la conca del riu Besòs, a la Regió Metropolitana de Barcelona. El procés es va basar en el desenvolupament de tallers i en l’ús de Sistemes d’Informació Geogràfica de Participació Pública.

“Aquesta experiència pilot va proporcionar l’entorn necessari per a la coordinació horitzontal de voluntaris locals. Persones procedents de diferents municipis de la conca del Besòs, descontentes amb la situació actual del riu i la incapacitat de les autoritats responsables per millorar-la, van decidir cooperar mitjançant la posada en marxa del grup Viu la Riera. Avui dia, aquest col·lectiu té un impacte directe en la qualitat del riu, incloent-hi la supervisió, accions directes com l’organització de voluntaris per a sanejaments o iniciatives d’educació ambiental”, explica Pere Vall.

L’estudi estableix les bases per al desenvolupament d’una teoria sobre el disseny de sistemes participatius bottom-up, orientats a empoderar les comunitats fluvials amb la finalitat d’afavorir una transició cap a models de cogovernança.